Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev sampoplačništva v zdravstvu

3089 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Predlagam, da se prekine samoplačništvo v zdravstvu, saj na ta način VSI davkoplačevalci, kateri plačujemo prispevke za zdravstvo in za ta namen vsakomesečno ŽE odvajamo denar za delovanje zdravstva le tega ne moremo koristiti v času potrebe zaradi predolgih čakalnih vrst, katere se dalšajo še s samoplačniki, kateri se vrivajo v vrsto in s tem še dodatno daljšajo vrsto za tiste, kateri nimamo dodatnega denarja za plačilo teh že plačanih zdravstvenih storitev.

S to opcijo se še dodatno favorizira tiste, kateri ta denar imajo, kar pomeni, da so bogati tudi bolj zdravi od ostalih, kateri to ustavno pravico potrebujejo.

NIč nimam proti samoplačništvu, če zdravstvo deluje, če želiš imeti zdravnika po želji, vendar to samoplačništvo naj ne bo del koncesijskega zdravstva, zaradi česar vsi plačujemo in tu ne bi smel biti prednost z denarjem, kar je v bistvu včasih veljalo kot podkupnine, da si bil deležen boljše, hitrejše oskrbe.

16 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Bevčan 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2016

Odziv Ministrstva za zdravje

Samoplačništvo (oziroma plačilo iz žepa) je oblika plačila zdravstvenih storitev in je možno samo pri izvajalcih zasebnikih, ki niso del javne zdravstvene mreže (čisti zasebniki) oziroma pri izvajalcih, ki so v javni zdravstveni mreži, vendar izven uradnega ordinacijskega časa, Samoplačniško se lahko koristijo tudi storitve iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar po drugačnih postopkih oziroma na drugačen način, kot je to opredeljeno v obveznem zdravstvenem zavarovanju. Strinjamo se z vami, da za pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se izvajajo v okviru javne mreže, samoplačništva ne sme biti, niti se ne bi smelo preko samoplačništva preskakovati vrste in omogočiti hitrejši dostop do zdravstvenih storitev. Ker se temu želimo izogniti, smo začeli s projektom skrajševanja čakalnih dob, v katerem smo namenili dodatna sredstva za programe zdravstvenih storitev z dolgimi čakalnimi dobami.

Samoplačništvu se v celoti ne moremo izogniti in je prisoten v vseh državah, saj bo vedno del populacije želel določene zdravstvene storitve (ki so lahko tudi pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja) koristiti na drugačen način, in bodo izvajalci, ki jih bodo nudili. Vendar mora biti zagotovljeno, da tak način koriščenja ne poslabšuje dostopa do zdravstvenih storitev v sistemu obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Komentarji