Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Migranti in naborniki
dan
Ogledov: 3640
Predlog ustvarjen 09.02.2016
Z odzivom organa 04.04.2016
Zadnja sprememba 08.02.2016 20:55:21

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (4)  

V evropske države bo spomladi najverjetneje prišlo precej več migrantov kot sedaj, ko je zima. Razmere v zvezi z migranti se lahko zaostrijo in za njeno reševanje bomo potrebovali več policistov in vojakov, kot jih trenutno država ima. Z vojaškimi naborniki bi Slovenija lažje reševala migracijski problem. Po sedanjih izkušnjah migranti bolj upoštevajo navodila oseb, ki so v vojaških oblačilih kot v policijskih, zato bi bilo dobro razmisliti o uvedbi vojaškega naborniškega sistema.

Naborniški sistem ima 64 držav v svetu. V Evropi ga imajo v Avstriji, Švici, Danski, Norveški, Grčiji in Finski. Finska, na primer, ima obvezno služenje vojaškega roka, ki traja od 165 do 347 dni in velja za vse moške po dopolnjenem 18. letu. Ta sistem ima kar nekaj slabosti, ena od njih je, da je drag, prednost pa je ta, da je v državi manj brezposelne mladine.

Predlagam, da pristojni organ v odgovoru poda svoje mnenje o ponovni uvedbi naborniškega sistema v slovenski vojski in ali bi naborniki lahko pomagali pri reševanju migracijske krize.

 


Ključne besede vojska, naborništvo, migranti
Kategorija: Obramba


Zadnji komentarji:

Marko Skubic | 17.02.2016 | 17:36
Podobno kot je napisal bombon. Nabornistvo je smiselno le, ce lahko prek sistema dobimo dovolj kakovostnega kadra. Sistem, kjer se vec kot pol mladih skusa izogniti sistemu, od tistih, ki pa ne pridejo skozi reseto pa jih vecina obdeluje vojaski rok po skrajni filozofiji najmanjsega odpora, se bo sesul prej, kot bo sploh dobro vzpostavljen. 
bombon | 10.02.2016 | 17:21
Proti. Nekateri ste očitno pozabili kakšno je bilo stanje, ko smo še imeli nabor. tretjina nemotiviranih in nezainteresiranih vojakov, ki štejejo dneve do konca služenja, večina nabornikov pa ubira ovinke, da jih nebi vpoklicali, kot so ugovor vesti, fiktivni vpis na študij, dokazovanje zdravstvene nesposobnosti itd.

Glede varovanja meje zaradi begunske krize pa mislim da zadostuje obstoječa vojska, vključno z pogodbeno rezervo in policijska pomoč iz tujine (ki jo je treba povečat, v kolikor nočejo večjega navala). Tistim rezervistom, ki se ne odzovejo na poziv pa bi bilo treba odvzet plačilo.
DavidS | 10.02.2016 | 19:26
Ne le odvzeti sedanje plačilo ampak tudi zahtevati vračilo za ves čas, ki so ga prebili v rezervni sestavi. 
DavidS | 09.02.2016 | 20:40
Sam sem na splošno zagovornik naborniškega sistema, zato glas za, ne glede na migrantsko krizo (za katero ga itak ne bi mogli pravočasno vzpostaviti).