Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Študentsko delo - dolžnosti in pravice študentov
 
InesH
Ogledov: 5016
Predlog ustvarjen 07.05.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 07.05.2010 20:31:24

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Študentje tarnajo nad slabim položajem in so mnenja, da jim vlada ne prisluhne. Vendar je potrebno razmisliti in zadevo obravnavati celostno.

Strinjam se, da je študentsko delo potrebno ukiniti. Vse preveč je namreč nezaposlenih, ki bi z veseljem opravljali kakršno koli delo, vendar nimajo možnosti zaposlitve, saj podjetja raje zaposlujejo študente.

Ne strinjam pa se s trditvijo, da študentje zaradi dela zanemarjajo študij, TISTI, KI SI RES ŽELI DOŠTUDIRATI, BO TO TUDI DOSEGEL, PA ČE BO DELAL ALI NE (pišem iz lastnih izkušenj). Veliko je študentov, ki se vpisujejo na fakultete zato, da imajo status, študirajo pa ne. Zakaj s svojim vpisom "zasedajo" sedeže v predavalnicah tistim morebitnim slušateljem, ki bi z veseljem in marljivo študirali? Tudi študij študentov bi bilo potrebno slediti in ob neizpolnjevanju študijskih obveznosti ustrezno ukrepati. Tipičen primer okoriščanja s statusom študenta je subjekt, ki se že šest let vpisuje na različne fakultete, izključno z namenom ohranjanja statusa.

Predlagam, da:

- se najprej ukinejo vse študentske organizacije, saj na ta način bogati le nekaj posameznikov. Z dobičkom, ki so si ga ustvarile, bi lahko študenje dobili kar nekaj dodatnih postelj.

- za urejanje in delovanje študentskih zadev naj se v javni upravi (ali kjer koli drugje v okviru državnih institucij) ustanovi posebna služba (odsek, oddelek ali sektor), ki bo imela enako funkcijo, kot so jo imele do sedaj študentske organizacije. Izvršuje naj se sproten in strog nadzor nad delom te službe.

- delo vsakega študenta naj bo zakonsko omejeno na 20 ur mesečno v posameznem podjetju. Tisti študent, ki bo denar resnično potreboval (zaradi resnično slabega socialnega stanja svojih skrbnikov ali staršev), si bo delo poiskal v večih podjetjih.

- delo študentov naj bo opredeljeno kot vsako drugo delo: do določenega zneska zaslužka naj delo ne bo obdavčeno, vse ostalo naj bo obdavčeno.

- delo študentov naj se šteje v delovno dobo.

- prehrano naj študentje plačujejo s študentskimi izkaznicami, ki naj bodo obenem tudi plačilne kartice. Študentska izkaznica je identifikacijski dokument, s katerim naj se vsak obvezno identificira pred koriščenjem storitev - možnost zlorab se zmanjša.

- številne stavbe v celotni državi so zapuščene, niso v nobenih postopkih (vračanje premoženja), pa vendar jih nihče ne koristi. Takšne stavbe naj se uredijo in s tem zagotovijo dodatne postelje študentom (saj, ko bi le tukaj imeli ves tisti denar, ki so ga pobrali posamezniki v nekaterih študentskih organizacijah).

- delo in dosežke študentov je potrebno sprotno spremljati (in ne samo dosežke Zoisovih štipendistov), saj bomo s tem dosegli kvaliteto. Tisti, ki si res želijo doseči določeno izobrazbo in se aktivno vključiti na trg dela na določenem področju, se bodo trudili in te rezultate tudi dosegli. Ostali naj visokošolske ustanove zapustijo - s tem bomo dosegli, da lahko študira vsak tisti, ki si to RES želi in je pripravljen za to tudi delati (študirati). Če lahko v podjetjih odpuščajo zaposlene zaradi nesposobnosti (kar je ustavno nesprejemljivo, saj nesposobnih ni; vsak posameznik je pač dober na določenem področju), zakaj ne bi izključevali študentov zaradi neizpolnjevanja študijskih obveznosti?

- predvsem pa je potrebno tej generaciji študentov dopovedati, da morajo delo v podjetjih opravljati pod takšnimi pogoji, kot vsi ostali zaposleni. Odgovarjati morajo za svoje napake in neupoštevanje navodil.

 


Ključne besede Študentsko delo, pravice študentov
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Buldožer | 26.05.2010 | 11:57
Znimiv predlog. Vendar se bolj strinjam z Katjinim komentarjem. Bolj smisela je izenačitev vsega dela, kar se tiče davkov. Študentom in bi pustili le možnost, da se odločijo ali bodo plačevali denar v pokojninsko blagajno/individualni pokojninski račun ali pa si bodo denar izplačni. Na ta način se zelo poenostavi nadzor, prav tako študenti niso več v takšni meri nelojalna konkurenca redno zaposlenim.
| 12.05.2010 | 07:35
Nekoliko drugačen predlog sem dal sicer jaz tukaj že prejšnji teden: http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/721


Zdaj v primeru, da študentsko delo ostane, ga jaz nebi količinsko omejeval tedensko ali mesečno, ampak letno. Zakaj, nekateri v času študija nimajo časa delati, tisti ki so pa pridni in do konca maja končajo z obveznostmi (na nekaterih fakultetah je to možno končati že tako hitro, na resnih pa bolj težko), pa lahko potem delajo od začetka junija do konca oktobra (torej cele mesece), med letom pa nič in si v tem času zaslužijo za celo leto. Tako, da če se omeji, se naj omeji na letni ravni (npr. na 4000 € letno ali pa na 800 ur letno). 


Drugač pa se je avtorica predloga verjetno zmotila in namesto 20 ur mesečno mislila 20 ur tedensko, zato ker 20 ur mesečno je nič? Kaj bi to pomenilo, da greš dnevnno delat za 1 uro? :)
InesH | 12.05.2010 | 12:17
Nisem se zmotila, ko sem zapisala 20 ur mesečno. Tako bi delodajalci nehali zaposlovati študente za daljše obdobje in bi KONČNO zaposlovali ljudi, ki so po tuji krivdi pristali na borzi.
katja | 12.05.2010 | 13:39
Preberita si odgovor ministrstva. Ravno to zakon o malem delu ponuja, da bo omejeno na 720 ur letno in, da ne bo urna postavka manj kot 4eur na uro, kar je še enkrat manj kot v severnih evropskih državah in, da bomo lahko delali vsi.
katja | 10.05.2010 | 21:33
Saj delo lahko ostane,  ampak samo v obliki, ki bo enakovredno ostalemu delu v državi. Zadnjič sem videla za redno zaposlitev oglas: Iščemo invalidko za čiščenje prostorov za polni delovni čas. Halo???? Invalidka in bi delala fizično osem ur na dan? Imajo podjetja tudi za zaposlovanje invalidov davčno olajšavo in ne samo za študente? Kje je minister za delo...
Tipsy | 23.05.2010 | 17:07
 
Obstajajo tudi 'mentalni' invalidi in taki, ki so si status zrihtali preko vez. Niso vsi invalidi hendikepirani, so tudi lažje oblike.