Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog ureditve pridobitve gradbenega dovoljenja

2495 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam vladi, da uredi zadeve okrog pridobivanja gradbenega dovoljenja tako, da bo zainteresiran občan/pravna oseba prišel na ustrezno mesto, izrazil interes po gradbenem dovoljenju in se identificiral z ustreznim dokumentom in listino, s katero bo pokazal, da je lastnik gradbene parcele ali objekta. Vse ostale postopke pa naj država znotraj sodelujočih sektorjev uredi tako, da bodo stekli avtomatično. Rok za izdajo pa ne sme biti daljši od enega tedna.

19 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R rastan 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 2. 2016

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Izdaja gradbenega dovoljenja temelji na izraženi investicijski nameri investitorja, ki pa mora biti podana v obliki projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Brez predložitve zahtevane projektne dokumentacije si izdaje gradbenega dovoljenja ni moč predstavljati saj gre za upravni postopek oziroma odločanje o upravni zadevi, kar pomeni, da mora upravni organ investicijsko namero presoditi z vidika njene ustreznosti glede na veljavne prostorske akte in druge predpise, ki določajo zahteve glede graditve objektov. Kar se tiče predložitve listine, ki izkazuje pravico graditi, ta že danes ni potrebna, če je investitor zemljiškoknjižni lastnik nepremičnine. Glede avtomatičnega poteka gradbenega postopka med vsemi deležniki si je tak pristop sicer lahko zamisliti pri manj kompleksnih gradnjah oziroma tipskih gradnjah, ki se vršijo v območju detajlnih izvedbenih prostorskih aktov, sicer pa prilagoditve projekta, ki so pogosto potrebne zaradi zahtev soglasodajalcev, ne morejo potekati brez vednosti in angažmaja investitorja oziroma njegovega projektanta ali pooblaščenca. Trenutni zakonski rok za izdajo gradbenega dovoljenja je dva meseca, kar je primerljivo z ureditvami v drugih državah, statistika pa kaže, da se gradbena dovoljenja, potem ko je vloga popolna, praviloma izdajo še prej kot v dvajsetih dneh. Predlagani rok sedmih dni pa je z vidika, da gre pri gradbenih dovoljenjih za ene bolj kompleksnih upravnih postopkov, veliko prekratek, glede na omenjeno statistiko pa tudi pretiran.

Analize tukajšnjega ministrstva kažejo, da je največ postopkovnih težav pri pridobitvi gradbenega dovoljenja (od tistih, ki izvirajo na strani države oziroma uprave), povezanih s pravočasnim izdajanjem soglasij, zato je treba več naporov usmeriti v to smer. Nastajajoča nova gradbena zakonodaja že gre v to smer, rešitve pa gredo tudi v smeri zmanjševanja obsega potrebne dokumentacije in zmanjšanja oziroma bolj smiselne razporeditve investicijskega tvegana za investitorja ter skrajšanega postopka izdaje gradbenega dovoljenja, kjer bi se to lahko v določenih primerih izdalo že zgolj s klavzulo upravnega organa na predloženi dokumentaciji (brez posebne odločbe).

Priloge:

Komentarji