Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preverjanje Sirskih dokumentov in diplomatski odnosi s Sirijo

3599 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Predlagam, da MZZ , premier ali predsednik vspostavi diplomatske odnose s Sirijo in se v povezavi s Sirijskimi oblastmi zagotovi preverjanje pristnosti potnih listov.

Sedaj kroži veliko ponarejenih ali pa potnih listov izdanih iz strani Daesh (IS), kar močno škoduje varnosti Slovenije, Evrope in ne nazadnje tudi varnosti ostalih beguncev.

Pametno bi tudi vključiti predstavnike Sirijskih oblasti v pogovore o beguncih.

Slovenija, kot trenutna voditeljica reševanja težav z begunci, izkoristila trenutek in bi lahko tudi nenazadnje organizirala neko mini mirovno konferenco, kjer bi bile vse sprte strani v Siriji za eno mizo, vključno z velesilami za njimi.

12 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S seba 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 2. 2016

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Slovenska policija ima informacije o pojavu ponarejenih, prenarejenih in "bianko" ukradenih potnih listinah Sirije. S temi informacijami in priporočili oziroma navodili za ugotavljanje ponarejenih ali prenarejenih sirskih potnih listin, so seznanjeni vsi policisti. Prav tako so omenjene informacije in navodila za ugotavljanje ponarejenih in prenarejenih potnih listin objavljene na posebnem policijskem intranetnem portalu, do katerega imajo dostop vsi policisti. Policisti imajo tudi informacijo o serijskih številkah ukradenih sirskih potnih listinah, ki so na podlagi mednarodnega policijskega sodelovanja zabeležene v policijski evidenci. V primeru pojava tovrstne potne listine lahko policist s preverjanjem v omenjenih evidencah ugotovi, da gre za ukradeno listino.

Policisti v okviru mejne kontrole in registracije migrantov preverjajo pristnost listin, s katerimi se migranti izkazujejo v postopkih. V letu 2015 so tako ugotovili štiri primere, ko so se tujci izkazali s ponarejeno ali prenarejeno sirsko potno listino.

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve

RS in Sirija sta diplomatske odnose vzpostavili 25. avgusta 1997 ob obisku namestnika sirskega zunanjega ministra Raslana Allousha v RS, vendar pa stikov z uradnimi predstavniki sirskih oblasti od začetka krize v Siriji marca 2011 ne vzdržujemo.

29. januarja 2016 so se v skladu z resolucijo 2254 varnostnega sveta OZN v Ženevi začela pogajanja predstavnikov sirske opozicije in sirske vlade pod pokroviteljstvom OZN. Cilji pogovorov so zagotovitev humanitarnega dostopa do civilnega prebivalstva, prekinitev ognja in dogovor o politični rešitvi za sirsko krizo. Pogajanja, ki jih Slovenija pozdravlja in podpira, naj bi po oceni OZN trajala pol leta, zato v tem trenutku ne vidimo potrebe, da bi Slovenija sama sklicevala ali organizirala mirovno konferenco o Siriji zunaj obstoječega ženevskega okvira.

Priloge:

Komentarji