Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vlada naj najame poceni kredite in plača stare drage

2754 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

sedaj ko so obrestne mere kreditov skoraj negativne se naj vlada zadolži za celotno vrednost starih kreditov in odplača stare za katere plačuje več odstotne obresti....

11 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Jure B 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 2. 2016

Odziv Ministrstva za finance

Glede na to, da pretežni del dolga (96,2%) državnega proračuna Republike Slovenije predstavljajo izdani dolžniški vrednostni papirji (obveznice in zakladne menice), predvidevamo, da se predlog nanaša na odplačilo teh finančnih instrumentov Republike Slovenije.

Ker Republika Slovenija v obstoječem dolžniškem portfelju nima obveznic z možnostjo predčasnega odpoklica (t.i. »call« opcija), je obveznice mogoče odkupiti po ceni, ki se oblikuje na sekundarnem trgu in s plačilom premije za predčasni odkup. To je mogoče narediti preko instrumenta odkupa (obstajajo različni načini izvršitve odkupa) ali zamenjave vrednostnih papirjev, ki se praviloma uporabljajo za upravljanje s tveganjem refinanciranja portfelja državnega dolga. Na Ministrstvu za finance sproti analiziramo in spremljamo finančne učinke potencialnega predčasnega refinanciranja ali zamenjave dolga za državni proračun. Finančno upravičena je tista transakcija upravljanja z dolgom državnega proračuna, ki ima za skupni rezultat pozitivno neto sedanjo vrednost. Drugi ciljni kriteriji, navedeni v sprejetem Programu financiranja proračuna Republike Slovenije za leto 2016, so naslednji: (1) zmanjšanje obrestnih izdatkov, (2) povečanje povprečne vezave dolga, (3) doseganje pozitivne finančne ekonomike preloma, (4) maksimizacija participacije imetnikov, (5) omejitev povečanja neto dolga in (6) krepitev pozicije na sekundarnem trgu na način, da se zamenjuje kratkoročni dolg z dolgoročnim.

V kolikor bi bili zgornji kriteriji izpolnjeni, bi Ministrstvo za finance, skladno z veljavnim Zakonom o javnih financah ter Programom financiranja proračuna Republike Slovenije za leto 2016, izvedlo takšno transakcijo zamenjave oziroma odkupa določenega dela izdanih dolžniških vrednostnih papirjev Republike Slovenije od tistih imetnikov vrednostnih papirjev, ki bi sprejeli pogoje zamenjave oziroma odkupa. Pogoji odkupa oziroma zamenjave morajo odražati kriterije, navedene v prejšnjem odstavku in v Programu financiranja proračuna Republike Slovenije za leto 2016, zato ni pričakovati, da bi vsi imetniki dolžniških vrednostnih papirjev Republike Slovenije sprejeli pogoje zamenjave ali odkupa.

Priloge:

Komentarji