Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakon za zaščito slovenščine!

19368 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da po hitrem postopku sprejme zakon za zaščito slovenščine! V ustavi RS je zapisano da je slovenski jezik uradni jezik v Sloveniji! To kar se dogaja sedaj pa je uvajanje čefurščine kot uradni jezik! To pa je protiustavno!

www.fran.si/iskanje?View=1&Query=čefurščina

Slovenščina ni več živ jezik, ampak samo še vegetira, tako je zastrupljena! Tisti ki imajo škarje in platno vzamejo slovensko besedo: npr. zadnji in jo prevedejo v srbohrvaški poslednji! In še na tisoče podobnih primerov! Kdo nadzira prevajalce ki prevajajo filme, TV komentatorje? Očitno nihče!

Tako ne gre več naprej!

Zato nam vrnite slovenski jezik in prenehajte "povračati" po njem, da bojo tudi prihodnji rodovi še govorili slovenski jezik!

Ker se tako radi izgovarjate na strokovnost, lahko primerjate učbenike za slovenski in srbohrvaški jezik, ki so strokovne knjige! Hitro boste ugotovili kaj je slovensko in kaj ne! V 60 in 70 letih prejšnjega stoletja so bili učinkovito izkoreninjeni narečni germanizmi! Sedaj je čas da tako učinkovito izkoreninite še čefurizme!

Pa tudi nobena zavezujoča direktiva ne nalaga, da je potrebno slovenski jezik izbrisati z zemljevida jezikov!

16 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T taubi1 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


9. 2. 2016

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo meni, da ne potrebujemo Zakona za zaščito slovenščine, ki naj bi ga sprejeli po hitrem postopku, saj imamo Zakon o javni rabi slovenščine (Ur. I. RS, št. 86/04 in 8/10), ki regulira status slovenščine na različnih področjih javne komunikacije, tudi v odnosu do tujih jezikov, ne pa pravopisa in kakovosti jezika. Standardizacije jezika namreč ne opravljajo pravni akti, temveč jezikovni priročniki (slovnica, slovar, pravopis).

Priloge:

Komentarji