Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Kosila za socijalno šibke

2343 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Predlagam, da se v večjih mestih, kot so Ljubljana, Maribor, Kranj, Celje, Koper, Murska Sobota in Novo Mesto odprejo javne kuhinje, ki bi enkrat dnevno (čas kosila) nudile brezdomcem in socijalno ogroženim topel obrok po ceni 2 €. Predlagam nekaj za na žlico in 2 kosa kruha.

Kuhinje naj bodo sofinancirane s strani države ali občin in naj se omogoči tudi doniranje s strani fizičnih in pravnih oseb (del dohodnine, vreča krompirja, neprodane jestvine v trgovini npr. 1 mesec pred potekom roka - še neoporečne...). Prostore naj zagotovi republika ali občina. Njihov poglavitni namen je pomoč in ne ustvarjanje dobička.

Mislim, da je predlog smiseln in vreden podpore, saj si vse več Slovencev in drugih prebivalcev R Slovenije ne more več privoščiti kosila ali malice v delavski menzi (cena kosila 7€ - 8€), malice pa 5€). Največkrat gre za brezposelne, prejemnike socijalne pomoči, brezdomce, samske upokojence z minimalno pokojnino in še koga).

23 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sony Globokar 121 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 1. 2016

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ugotavljamo, da so humanitarne organizacije naredile velik korak v smislu porabe hrane, ki bi se sicer zavrgla. Nasproti so šla tudi pristojna ministrstva, ki so v ta namen prilagodila zakonske podlage, ter lokalne skupnosti, ki na nekaterih območjih že zagotavljajo prostor in pomoč pri vzpostavitvi javnih kuhinj. Vendar je delitev viškov hrane s strani trgovin in gostinskih obratov odvisna od njihove pripravljenosti in organiziranosti ter od angažiranosti humanitarnih organizacij na določenem območju ter pripravljenosti lokalne skupnosti, da prisluhne tem potrebam socialno šibkih, saj je vzpostavitev javnih kuhinj v njihovi pristojnosti.

Zato se v pomoč socialno ogroženim aktivno vključuje tudi MDDSZ, ki socialno stisko najbolj ogroženih blaži z nakupom hrane, sofinancirane iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. V ta namen je leta 2014 že izvedlo javno naročilo za dobavo petih osnovnih prehranskih izdelkov v vrednosti 1.300.000,00 EUR, ki sta jih partnerski organizaciji, Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas, delili najbolj ogroženim, hkrati pa sta izvajali tudi aktivnosti socialnega vključevanja. Na podlagi novega javnega naročila za dobavo hrane že potekajo prve dobave izdelkov v centralna skladišča obeh humanitarnih organizacij, do konca leta 2016 bosta obe organizaciji skupaj prejeli 4.700 ton izdelkov za materialno ogrožene.

Priloge:

Komentarji