Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

pomije

2687 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

predlagam, da se ne glede na druge predpise z zakonom določi možnost uporabe ostankov hrane (pomije in drugi ostanki9 za hrano živali. Po obstoječih predpisih se ostanke hrane oddaja v sežig (uničenje) pristojnim službam. Uporaba pomij za krmilo prašičev, kokoši in drugih živali je prepovedana. Na ta način se po nepotrebnem zavrže ogromno hrane in nastajajo stroški in obremenitev za okolje. Pomije se je v preteklosti vedno uporabljalo za krmilo in s tem ne bi bilo nobenih težav. Kmetje so recimo samo s pomijami ene šole ali gostilne lahko zredili tudi več prašičev.

18 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znalček 58 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 12. 2015

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ostanki iz gostinskih dejavnosti (pomije) spadajo med živalske stranske proizvode. To področje je na nivoju Evropske unije urejeno z Uredbo 1069/2009/ES in Uredbo Komisije 142/2011/EU (s spremembami). V točki (b) prvega odstavka 11 člena Uredbe 1069/2009/ES je določeno, da je prepovedano krmljenje rejnih živali, razen kožuharjev, z odpadki iz gostinskih dejavnosti ali s krmo, ki vsebuje ali je pridobljena iz odpadkov iz gostinskih dejavnosti.

Predloga ni mogoče upoštevati, ker za to določbo ni mogoče določiti nacionalnih pravil oziroma ni predvidene noben odstop. Uredba 1069/2009/ES je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah.

Krmljenje z ostanki iz gostinskih dejavnosti je v preteklosti povzročilo že več izbruhov bolezni, ki so povzročile veliko gospodarsko škodo. Najhujši primer je bil izbruh slinavke in parkljevke v Združenem kraljestvu leta 2001, kjer je bilo potrebno ubiti več kot 10 milijonov govedi in ovac, da so bolezen omejili. Ocenjena gospodarska škoda je znašala (preračunano) 11 milijard Evrov. Zadnji primer izbruha bolezni zaradi krmljenja rejnih živali pa je iz leta 2007, ko je prišlo do izbruha Afriške prašičje kuge v Gruziji. Bolezen se je razširila tudi v nekatere države članice EU, kjer zaradi tega nastaja precejšnja gospodarska škoda, predvsem zaradi omejitev trgovanja in prepovedi izvoza.

Vaša trditev, da se ostanke hrane oddaja v sežig, ne drži. V skladu z uredbo 1069/2009/ES, spadajo ostanki iz gostinskih dejavnosti med snovi kategorije 3. V Sloveniji se zbirajo in predelajo v napravah za proizvodnjo bioplina, iz bioplina pa se proizvaja električna energija. Poleg tega je mogoče z ostanki iz gostinskih dejavnosti v skladu z 18. členom Uredbe 1069/2009/ES in Pravilnikom o živalskih stranskih proizvodih, ki niso namenjeni prahrani ljudi (Ur. l. RS št. 35/2015) tudi krmiti nekatere nerejne živali, v kolikor so izpolnjeni določeni pogoji in nosilec dejavnosti pridobi dovoljenje UVHVVR. Te živali so živali v živalskih vrtovih, kožuharji, psi iz priznanih vzrejnih legel ali tropov lovskih psov, psi in mačke v zavetiščih, ličinke in črvi za ribiške vabe in cirkuške živali.

Priloge:

Komentarji