Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog prepovedi zaposlovanja po 55 letu

2549 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Po 55 letu zaposlenega ni več mogoče odpustiti. Posledično podetja zaposlene nad 45 odpuščajo in toliko star kader tudi praktično ni več zaposliv. Tak kader niti ne more odpreti SP, ker ne sme 100% izvajati dela za enega naročnika. To razumem kot prepoved zaposlovanja po 55. letu. Predlagam, da se oba zakona črtata in se tako vzpostavi demokratično in svobodno odločevanje o delu. Tako bi tudi precej zmanjšali nezaposlenost po 55. letu.

12 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M mmar 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 12. 2015

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Slovenija ima že vrsto let eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti starejših v starosti 55-64 let med državami članicami EU. Na zelo nizko aktivnost starejših vplivajo poleg pokojninske zakonodaje tudi posamezni elementi delovnopravne zakonodaje, ki v funkciji varovanja starejših delavcev kot posamezne kategorije delavcev (glede na njihove okoliščine, lastne tej skupini) zmanjšujejo njihovo zaposljivost, kar povzroča tudi strukturno brezposelnost, ki pogosteje prizadene prav starejše.

Ob pokojninski reformi v letu 2013 je bila v Sloveniji sprejeta tudi reforma trga dela (Zakon o delovnih razmerjih – ZDR-1 in Zakon o urejanju trga dela – ZUTD-A). Z reformo trga dela se je skušala zagotoviti večja zaposljivost, ohranjanje zaposlitve in konkurenčnost starejših delavcev tako z vidika delodajalcev (nižji stroški) kot delavcev (motivacija za zaposlitev).

Ukrepom pokojninske reforme so se prilagodili tudi ukrepi na trgu dela, ki so namenjeni lažji zaposljivosti starejših ob hkratnem zagotavljanju posebnega varstva na tistih področjih, kjer je to nujno potrebno.

Ukrepi, namenjeni lažji zaposljivosti starejših, ki jih je uveljavil nov Zakon o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 21/13 in 78/13- popr. in 47/15 - ZZSDT) so:

  • dvig starosti, pri kateri delavec uživa posebno varstvo pred odpovedjo, in
  • določitev pogoja, pod katerim delavec kljub izpolnjenemu pogoju starosti ne uživa posebnega varstva pred odpovedjo,
  • spremembe pri odpravnini ob upokojitvi,
  • spremembe pri dodatku na delovno dobo.

Posebno varstvo pred odpovedjo tako uživajo delavci, ki izpolnjujejo starostni pogoj 58 let, oziroma tisti, ki ga sicer ne izpolnjujejo, a jim do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka pet let ali manj. Varstvo pred odpovedjo pa se ne zagotavlja delavcu, ki ob sklenitvi nove pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo. Navedeno varstvo prav tako ne velja v primeru, ko je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino. Dodatek za delovno dobo lahko delodajalci in sindikati s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določijo drugače kot je urejen z zakonom, enako pa velja tudi za odpravnino ob upokojitvi, za katero mora biti delavec pri zadnjem delodajalcu zaposlen najmanj 5 let.

Upoštevaje navedeno menimo, da je potreben sistemski pristop k podaljševanju delovne aktivnosti posameznikov, v katerem je ključnega pomena preplet ukrepov na različnih področjih od sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja do sistema zavarovanja za primer brezposelnosti. Starejšim delavcem je treba zagotoviti delovno okolje, ki bo omogočalo opravljanje dela tudi pri višji starosti, kar je treba spodbuditi z ukrepi tako na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja kot na področju trga dela.

Priloge:

Komentarji