Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oskrba invalidnih oseb

2248 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam da omogočite invalidnim osebam brezplačno oskrbo v domovih za upokojence ali pa vsaj občutno cenejšo.

Sedaj vsaka invalidna oseba izgubi ves dohodek tako nadomestilo za invalidnost,invalidsko in dodatek za nego pomoč in postrežbo, če se odloči za bivanje v domu za upokojence in večinoma nimajo druge izbire kot da gredo živet v dom za upokojence.

Tisti ki živijo do 26 leta v raznih zavodih teh je okoli 25000 se največkrat končajo v domovih za ostarele,saj doma večinoma niso sposobni skrbeti zanje, in tudi tisti ki živijo doma se jim slej ko prej toliko poslabša zdravstveno stanje da so prisiljeni iti v dom za upokojence.

Se pa čudim da ima država-vlada-ministrstvo za delo družino in socialo denar za razne zavode katerim plačujete celo po več kot 3000 evrov na mesec za invalidne otroke in mladostnike do 26 leta ki so huje telesno prizadeti,ko pa morajo zapustiti zavod pa kar naenkrat ni več dovolj denarja.

Sedaj si niti ne morejo kupiti ničesar kot so razna prehranska nadomestila,posebna prehrana,svoje hrane,obleko,obutev,da bi kdo pomislil na kakšen rabljen računalnik lahko kar pozabi,saj jimdržava vse pobere če se kdo odloči za bivanje v domu za ostarele pa še sorodniki morajo dodatno doplačevati vsak mesec za oskrbo invalidne osebe.

15 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Peter G: 257 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 11. 2015

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Odločitev za bivanje v splošnem socialno varstvenem zavodu brez vzpostavljene posebne enote za odrasle invalide. mlajše od 65 let, ki jo sicer določa Zakon o socialnem varstvu, je bila prepuščena posamezniku.

Ker pa se na ministrstvu zavedamo, da tovrstna rešitev ni ustrezna - ne le z vidika spoštovanja zakonodaje, temveč predvsem spoštovanja človekovega dostojanstva in spoštovanja človekovih pravic po zagotavljanju enakih možnosti, smo v izvedbenem dokumentu (v nastajanju) Nacionalnega programa socialnega varstva do leta 2018 že planirali konkretne rešitve za invalidne osebe, ki jih bomo poskušali realizirati tudi s pomočjo EU sredstev.

Zahvaljujemo se vam za vaša opozorila in pobude, ki jih bomo pretehtali ob spremembi zakonodaje, še zlasti Pravilnika o metodologiji cen socialnovarstvenih storitev.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 1. 8. 2015 | 17:18:23

Oskrba invalidnih oseb

Predlagam da omogočite invalidnim osebam brezplačno oskrbo v domovih za upokojence ali pa vsaj občutno cenejšo.

Sedaj vsaka invalidna oseba izgubi ves dohodek tako nadomestilo za invalidnost,invalidsko in postrežnino če se odloči za bivanje v domu za upokojence in večinoma nimajo druge izbire kot da grejo živet v dom za upokojence.

Tisti ki živijo do 26 leta v raznih zavodih se največkrat znajdejo v domovih za ostarele,saj doma niso sposobni skrbeti zanje, in tudi tisti ki živijo doma se jim slej ko prej toliko poslabša zdravstveno stanje da so prisiljeni iti v dom za upokojence.

Komentarji