Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Begunci in boj proti militantnemu islamu

4265 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam vladi, naj se zavzame za ustanovitev oboroženih sil EU za boj proti militantnemu islamu. Beguncem moškega spola in ustrezne starosti (to so po slikah sodeč skoraj vsi) bi EU ponudila možnost pridobitve državljanstva v EU, če se za določen čas pridružijo oboroženim silam za boj proti ISISu. V nasprotnem primeru bi bili deportirani nazaj v domovino.

Če bomo predolgo čakali z neko odločno rešitvijo situacije, ker nobena rešitev ni v skladu s to ali ono konvencijo, se bo slabo končalo tako za nas kot za imigrante.

14 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K kavazmlekom 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 9. 2015

Odziv Ministrstva za obrambo

Ministrstvo za obrambo meni, da navedeni predlog ni sprejemljiv z več vidikov. Namen oboroženih sil ni bojevanje proti specifičnemu nasprotniku, temveč morajo biti učinkovite sile sposobne odgovoriti na vse grožnje, ne glede na njihov izvor. S tega stališča zavzemanje za ustanovitev oboroženih sil EU z ozkim mandatom ne bi bilo smotrno. Prav tako ocenjujemo, da za soočenje z militantnim islamom ni potrebno ustanavljati novih struktur, temveč je potrebno izboljšati učinkovitost obstoječih struktur, predvsem s koordinacijo njihovega delovanja. Tu mislimo predvsem na Nato, ki ima vojaške zmogljivosti in na EU, ki razpolaga s širokim naborom civilnih zmogljivosti. Za učinkovito soočenje s problemom militantnega islama je potrebno nasloviti tudi razloge za njegov nastanek, za kar so ustreznejša nevojaška sredstva Mednarodne konvencije varujejo begunce in prepovedujejo vračanje v matične države.

Na tem mestu lahko povzamemo obrazložitev Ministrstva za zunanje zadeve, da je Republika Slovenija, tako kot ostale članice EU, podpisnica Ženevske konvencije o beguncih, dolžna nuditi mednarodno zaščito tistim posameznikom, ki zaščite niso deležni v državi njihovega državljanstva, oziroma stalnega prebivališča. Za mednarodno zaščito ali azil lahko zaprosi tujec ali oseba brez državljanstva, ki meni, da je v matični državi sistematično preganjan, zaradi svojega politične prepričanja, verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti. Prav tako lahko za mednarodno zaščito zaprosi kdor meni, da bi bila ob vrnitvi v njegovo matično državo ogrožena njegovo življenje ali svoboda oz. bi bil lahko izpostavljen mučenju, nečloveškemu ravnanju ali kaznovanju.

Ker je večina prosilcev za mednarodno zaščito iz svoje domovine odšla prav zato, da bi se izognila konfliktom oziroma je bilo njihovo življenje ogroženo, je glede na spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic nedopustno, da bi se njihovo življenje ponovno ogrozilo na predlagani način.

Sicer pa Republika Slovenija aktivno sodeluje, podpira in se pridružuje mednarodnim ukrepom v boju proti terorizmu. S pridružitvijo in izvajanjem ukrepov sprejetih v okviru OZN, EU, Nato, OVSE in Sveta Evrope se Slovenija nedvoumno in trdno postavlja v protiteroristični tabor. RS sodeluje v globalnih naporih zoper Da'esh skladno z nacionalnimi odločitvami, prioritetami in zmogljivostmi. Pridružujemo se mnenju Ministrstva za zunanje zadeve, da odgovor na grožnje, ki jih predstavlja terorizem, ne more biti zgolj represivne narave, temveč mora v svojem odzivu mednarodna skupnost nasloviti tudi okoliščine, ki lahko vodijo v radikalizacijo, nasilni ekstremizem in terorizem. Pomemben del naših bodočih aktivnosti je tudi vprašanje prihodnosti mladih, v smislu zagotavljanja izobrazbe ter socialne in ekonomske perspektive z namenom odvračanja od negativnih alternativ.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 1. 7. 2015 | 14:07:39

Afriški begunci v EU

Predlagam vladi, naj se zavzame za ustanovitev oboroženih sil EU za boj proti militantnemu islamu. Afriškim beguncem moškega spola in ustrezne starosti (to so po slikah sodeč skoraj vsi) bi EU ponudila možnost izbire, da se pridružijo oboroženim silam za boj proti ISISu, s čimer bi tudi pridobili državljanstvo v EU, ali pa so deportirani nazaj v domovino.

Verzija predloga z dne, 1. 7. 2015 | 14:14:02

Begunci in boj proti militantnemu islamu

Predlagam vladi, naj se zavzame za ustanovitev oboroženih sil EU za boj proti militantnemu islamu. Afriškim beguncem moškega spola in ustrezne starosti (to so po slikah sodeč skoraj vsi) bi EU ponudila možnost pridobitve državljanstva v EU, če se za določen čas pridružijo oboroženim silam za boj proti ISISu. V nasprotnem primeru bi bili deportirani nazaj v domovino.

Če bomo predolgo čakali z neko odločno rešitvijo situacije, ker nobena rešitev ni v skladu s to ali ono konvencijo, se bo slabo končalo tako za nas kot za imigrante.

Komentarji