Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

obratovanje gostinskih lokalov in diskotek brez uporabnega dovoljenja

5363 OGLEDOV 1 KOMENTAR

V Sloveniji obratuje veliko število gostinskih lokalov, katera celo obratujejo v nočnem času in motijo bližnje stanovalce pri uporabi stanovanj. Ponoči se marsikateri lokal spremeni v hrupno diskoteko. Lokali obratujejo brez uporabnega dovoljenja, čeprav 8. čl. Zakona o gostinski dejavnosti predpisuje, da gostinski lokal brez uporabnega dovoljenja ne sme obratovati. Za nadzor je pristojna gradbena inšpekcija, ki pa zadev po mojih izkušnjah, kljub prijavam dejansko sploh ne nadzira. Zaradi tega predlagam, da vlada R Slovenije poskrbi, da ne prihaja do situacij, da občina gostinskemu lokalu izdaja celo za celo leto dovoljenja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času po 22.00 uri, kljub temu, da gostinski lokal sploh nima uporabnega dovoljenja. Predlagam, da se v 4. čl. Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost doda določba: Izdaja soglasja pristojnega organa lokalne skupnosti za obratovanje gostinskega lokala v podaljšanem obratovalnem času se lahko izda samo pod pogojem, da gostinec dokaže, da razpolaga z pravnomočnim uporabnim dovoljenjem za gostinski lokal.

21 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bojanh1 22 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 7. 2015

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Pobudnik predlaga, da naj bi navedeni pravilnik dopolnili tako, da bi občina lahko izdala soglasje k podaljšanemu obratovalnemu času gostinskega obrata le, če bi gostinec svoji vlogi oziroma obrazcu za prijavo (podaljšanega) obratovalnega časa priložil tudi pravnomočno uporabno dovoljenje. Pobudnik svoj predlog utemeljuje s tem, da v Sloveniji obratuje veliko število gostinskih obratov brez uporabnega dovoljenja in da ti celo pridobijo dovoljenje za obratovanje v podaljšanem (nočnem) času ter s hrupom motijo stanovalce pri uporabi stanovanj.

Pobudo smo proučili in menimo, da ni primerna za nadaljnjo obravnavo.

Iz pobude izhaja, da naj bi v Sloveniji veliko število gostinskih obratov obratovalo brez uporabnega dovoljenja, torej v nasprotju z zakonodajo, pri čemer naj bi mnogi od teh v nočnem času motili stanovalce oziroma se spremenili v hrupne diskoteke. Pobudnik za tako trditev ne navaja nobenih preverljivih kvantitativnih podatkov, zato se zastavlja vprašanje, ali so težave, ki se v posameznih okoljih pojavljajo zaradi hrupa iz gostinskih obratov v podaljšanem obratovalnem času zares tako tesno povezane z obrati, ki nimajo uporabnega dovoljenja in ali jih je res toliko, da bi to opravičevalo predlagani ukrep. V tej zvezi je treba najprej upoštevati, da vsako predloženo uporabno dovoljenje še ne dokazuje primernost objekta za opravljanje gostinske dejavnosti. Za presojo ustreznosti uporabnega dovoljenja v ta namen je potrebna strokovna usposobljenost, zato je za nadzor te določb po zakonu pristojen gradbeni inšpekcijski organ. Odgovornosti za presojo tega dokumenta ni mogoče prenašati na občinski organ, ki odloča o podaljšanem obratovalnem času.

Taka zahteva bi zato zelo zapletla upravni postopek oziroma predstavljala administrativno oviro, saj bi se postopek izdaje soglasja k podaljšanemu obratovalnemu času za vse gostince podaljšal in zaradi dodatnega strokovnega preverjanja tudi podražil.

Zakon o gostinstvu (Uradni list RS, št. 93/07 - UPB2 in 26/14) v 8. členu določa, da mora biti za vse objekte, s katerimi se opravlja gostinska dejavnost, predhodno pridobljeno uporabno dovoljenje v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov. Zahteva, da se ta pogoj še posebej preverja ob prijavi podaljšanega obratovalnega časa bi vsebovala elemente diskriminatornosti, saj bi bili takemu posebnemu nadzoru uporabnih dovoljenj podvrženi le tisti gostinski obrati, ki morajo glede na navedeni pravilnik zaprošati za podaljšani obratovalni čas, vsi drugi, ki lahko skladno s 3. členom navedenega pravilnika obratujejo tudi v nočnih urah brez takega soglasja, pa ne.

Predpisi s področja gostinstva, kot tudi s področja javnega reda in miru ter varstva pred hrupom že zdaj vsebuje dovolj mehanizmov za preprečevanje kaljenja nočnega miru s strani posameznih gostinskih obratov. Predpisani nadzor obratovalnega časa v gostinstvu s strani policije in tržnega inšpektorata, ki omogoča tudi identifikacijo primerov, ko bi gostinci dejavnost opravljali brez uporabnega dovoljenja, že zdaj zagotavlja ustrezno sistemsko urejenost področja, zato za predlagano dodatno zahtevo za izdajo soglasja k podaljšanemu obratovalnemu času ne vidimo dovolj tehtnih argumentov.

Priloge:

Komentarji