Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Avtomat z zdravo hrano

4241 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Pozdravljeni!

Ker se govorilo, da so iz šol umaknjeni avtomati s hrano in pijačo, mene zanima, ali bi lahko postavili v šole in na podobna mesta take avtomate, kje se bi dalo kupiti sveže oziroma suho sadje, eventuelno solate ( v škatlicah!) ali sadne solate, mogoče tudi sadni sok ali žitne ploščice zraven, ali še kaj podobnega, naglas je na tem, da je ZDRAVO za otroke. Otrokom bi bilo lažje, enako kot staršem, ker ne bi morali s seboj v šolo nositi zdravo hrano, bi pa vedno imeli na voljo prigrizek. V takih avtomatih je hrana in pijača hlajena, kar se mi zdi praktično. Upam da se bi dalo tako organizirati, da bi otrokom bilo v korist, zato predlagam da malo razmislimo o predlogu! Bi lahko tudi pri komentarjih predlagali, kaj bi vse lahko bilo na voljo v takem avtomatu? Hvala vnaprej!

15 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z zaskrbljena 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 11. 2015

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Zakon o šolskim prehrani določa, da na območju vzgojno-izobraževalnih zavodov ne smejo biti nameščeni prodajni avtomati za distribucijo hrane in pijače. Izjema so le zbornice oziroma prostori, ki so namenjeni izključno zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V teh prostorih so lahko nameščeni prodajni avtomati za distribucijo toplih napitkov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je leta 2010 podal strokovno mnenje, ki navaja da se zaradi poseganja po prigrizkih iz avtomata (tudi če avtomati ponujajo bolj zdrave prehranske artikle) ruši redni ritem prehranjevanja, saj se zato pogosto izpuščajo polnovredno pripravljeni obroki kot so kosilo, malica ali večerja. Otroci in mladostniki, ki si pogosto privoščijo hrano iz avtomata, imajo več možnosti za povečano telesno težo in razvoj sladkorne bolezni tipa dva ter koronarne bolezni srca. Ker je organizirana prehrana v šoli poleg zagotavljanja obrokov umeščena tudi vzgojno-izobraževalni proces, kjer se otroci učijo tudi o pravilnem načinu prehranjevanja, namestitev avtomatov s hrano in pijačo v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni dovoljena.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 8. 5. 2015 | 15:53:53

Avtomat z zdravo hrano

Pozdravljeni!

Ker se govorilo, da so iz šol vmaknjeni avtomati s hrano in pijačo, mene zanima, ali bi lahko postavili v šole in na podobna mesta take avtomate, kje se bi dalo kupiti sveže oziroma suho sadje, eventuelno solate ( v škatlicah!) ali sadne solate. mogoče tudi sadni sok ali žitne ploščice zraven, ali še kaj podobnega, naglas je na tem, da je ZDRAVO za otroke. Otrokom bi bilo lažje, enako kot staršem, ker ne bi morali s seboj v šolo nositi zdravo hrano, bi pa vedno imeli na voljo prigrizek. V takih avtomatih je hrana in pijača hlajena, tako da se mi zdi praktično. Upam da se bi dalo tako organizirati, da bi otrokom bilo v korist, zato predlagam da malo razmislimo o predlogu! Bi lahko tudi pri komentarjih predlagali kake ideje, kaj bi vse lahko bilo na voljo v takem avtomatu? Hvala vnaprej!

Verzija predloga z dne, 8. 5. 2015 | 15:54:44

Avtomat z zdravo hrano

Pozdravljeni!

Ker se govorilo, da so iz šol umaknjeni avtomati s hrano in pijačo, mene zanima, ali bi lahko postavili v šole in na podobna mesta take avtomate, kje se bi dalo kupiti sveže oziroma suho sadje, eventuelno solate ( v škatlicah!) ali sadne solate. mogoče tudi sadni sok ali žitne ploščice zraven, ali še kaj podobnega, naglas je na tem, da je ZDRAVO za otroke. Otrokom bi bilo lažje, enako kot staršem, ker ne bi morali s seboj v šolo nositi zdravo hrano, bi pa vedno imeli na voljo prigrizek. V takih avtomatih je hrana in pijača hlajena, tako da se mi zdi praktično. Upam da se bi dalo tako organizirati, da bi otrokom bilo v korist, zato predlagam da malo razmislimo o predlogu! Bi lahko tudi pri komentarjih predlagali kake ideje, kaj bi vse lahko bilo na voljo v takem avtomatu? Hvala vnaprej!

Verzija predloga z dne, 8. 5. 2015 | 15:55:28

Avtomat z zdravo hrano

Pozdravljeni!

Ker se govorilo, da so iz šol umaknjeni avtomati s hrano in pijačo, mene zanima, ali bi lahko postavili v šole in na podobna mesta take avtomate, kje se bi dalo kupiti sveže oziroma suho sadje, eventuelno solate ( v škatlicah!) ali sadne solate, mogoče tudi sadni sok ali žitne ploščice zraven, ali še kaj podobnega, naglas je na tem, da je ZDRAVO za otroke. Otrokom bi bilo lažje, enako kot staršem, ker ne bi morali s seboj v šolo nositi zdravo hrano, bi pa vedno imeli na voljo prigrizek. V takih avtomatih je hrana in pijača hlajena, tako da se mi zdi praktično. Upam da se bi dalo tako organizirati, da bi otrokom bilo v korist, zato predlagam da malo razmislimo o predlogu! Bi lahko tudi pri komentarjih predlagali kake ideje, kaj bi vse lahko bilo na voljo v takem avtomatu? Hvala vnaprej!

Verzija predloga z dne, 8. 5. 2015 | 15:56:50

Avtomat z zdravo hrano

Pozdravljeni!

Ker se govorilo, da so iz šol umaknjeni avtomati s hrano in pijačo, mene zanima, ali bi lahko postavili v šole in na podobna mesta take avtomate, kje se bi dalo kupiti sveže oziroma suho sadje, eventuelno solate ( v škatlicah!) ali sadne solate, mogoče tudi sadni sok ali žitne ploščice zraven, ali še kaj podobnega, naglas je na tem, da je ZDRAVO za otroke. Otrokom bi bilo lažje, enako kot staršem, ker ne bi morali s seboj v šolo nositi zdravo hrano, bi pa vedno imeli na voljo prigrizek. V takih avtomatih je hrana in pijača hlajena, kar se mi zdi praktično. Upam da se bi dalo tako organizirati, da bi otrokom bilo v korist, zato predlagam da malo razmislimo o predlogu! Bi lahko tudi pri komentarjih predlagali kake ideje, kaj bi vse lahko bilo na voljo v takem avtomatu? Hvala vnaprej!

Komentarji