Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Kupljene diplomske naloge, tudi disertacije

2693 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Predlog čaka "na odobritev moderatorja" že 10 dni, zato ga ponavljam:

Predlagam, da se izvede preiskava o kupcih diplomskih in drugih nalog.

vid01.24ur.com/2015/04/09/8916ca18bb_61587647-1.mp4

vid01.24ur.com/2015/04/09/fd3f8cd64d_61587649-1.mp4

Glede na količino po naročilu izdelanih diplomskih nalog v objavah lahko namreč utemeljeno sumimo, da je tole kar ustaljena praksa, posledično imamo v državi kup lastnikov nekih legalno izdanih diplom, ki pa diplomskih niso izdelali sami in jim torej napisana stopnja izobrazbe ne pripada. Zato predlagam preiskavo in nato odvzem znanstvenih nazivov lastnikom takšnih diplom. Smatram, da imamo davkoplačevalci za ves denar, ki ga zmečemo v visoko šolstvo, pravico dobiti prave diplomante, ne pa goljufov.

17 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Digifotko 25 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 6. 2015

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

V Ministrstvu za notranje zadeve smo s tovrstno problematiko seznanjeni in se strinjamo, da je vsako takšno dejanje absolutno nedopustno in ga je potrebno ustrezno sankcionirati.

Pri tem želimo poudariti, da policija kot organ odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj, svoja pooblastila izvaja skladno s kazensko procesno zakonodajo in je v primerih podanega dokaznega standarda, t.i. razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dolžna pristopiti k obravnavi konkretne zadeve v predkazenskem postopku.

Omenjena problematika nakupa diplomskih nalog, doktorskih disertacij in drugih podobnih del je v Kazenskem zakoniku opredeljena kot kaznivo dejanje od 1. novembra 2008 dalje. Kazenski zakonik ureja to kaznivo dejanje v 2. odstavku 252. člena, ki določa, da se kaznuje kdor kot tržno blago napravi za drugega doktorsko disertacijo, magistrsko, diplomsko, izpitno, maturitetno ali seminarsko nalogo ali sestavi za drugega kakšno drugo pisno nalogo, potrebno za pridobitev izobrazbe ali kdor tako nalogo uporabi kot svojo. Pri tem poudarjamo, da policija nima pristojnosti oziroma pooblastil prostega preverjanja tovrstnih nalog, lahko pa v primeru, ko so v smislu obstoja sumov kaznivega dejanja izpolnjeni pogoji iz 2. odstavka 252. člena Kazenskega zakonika in ko razpolaga z zadostnimi podatki o storilcu ter predmetu kaznivega dejanja (tržnim blagom), ukrepa v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku. Pri tem pa želimo opomniti, da lahko vsak sum kaznivega dejanja organom pregona prijavi vsaka fizična (pravna) oseba. Vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili pa so v primeru nepravilnosti, ki mejijo na kaznivo dejanje, že v skladu z materialno in procesno kazensko zakonodajo, o tem dolžni obvestiti organe odkrivanja in pregona kaznivih dejanj.

Priloge:

Komentarji