Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Proti državnemu reševanju Kanina

2566 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Vlado pozivam, naj ne namenja našega denarja za obnovo smučišča na Kaninu.

V Posočje je bilo v zadnjih desetletjih vloženega nenormalno veliko denarja (potresne obnove 1976, 1998,2004). Ne pozabimo, da je po potresu 1998 vsak, ki je to želel, prišel do nepovratnih sredstev, s katerimi je bilo zgrajenih in opremljenih na stotine novih apartmajev. In lastniki teh apartamajev so 15 let ves dobiček pobasali v svoj žep, za smučišče na Kaninu pa niso prispevali niti centa. Sedaj, ko so žičnice samo še kup starega železa, pa smo spet na potezi davkoplačevalci, ki bomo ponovno prispevali svoj težko prislužen denar.

Vlado zato pozivam naj ne popušča pritiskom vedno enega in istega človeka (Vlada dobro ve koga imam v mislih) in naj ne prispeva niti cena za ponoven zagon Kanina. Kapitala je v Bovcu več kot dovolj in če se organizirajo bodo brez težav financirali obnovo.

19 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 5. 2015

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je proučilo predlog »Proti državnemu reševanju Kanina« in pozdravlja zanimanje državljanov glede porabe javnih sredstev. V predlogu so izpostavljeni nekateri pretekli ukrepi države, preko katerih so bila dodeljena sredstva v Posočje, pri čemer bi želeli opozoriti, da tovrstne ukrepe oz. programe, ki so se izvajali tudi v drugih delih Slovenije, ni možno enačiti s financiranjem posameznega projekta, saj se z njimi zasleduje cilje in namene definirane v posameznem programu oz. ukrepu.

Žičniški sistemi predstavljajo eno izmed osnovnih komponent zimskega in gorskega turizma. Navedeno potrjuje tudi primer krožno-kabinske žičnice na Kaninu, kjer se je turistični obisk v Bovcu in okolici po okvari v januarju 2013 drastično zmanjšal, kar je posledično vplivalo tudi na zaprtje določenih nastanitvenih zmogljivosti in ohromilo razvoj nekaterih spremljajočih dejavnosti. Z vidika zasledovanja javnega interesa, in sicer večje vključenosti prebivalstva v izvajanje turistične dejavnosti v lokalnem okolju, z namenom ohranjanja delovnih mest in ustvarjanja novih ter aktivne udeležbe prebivalstva pri so-oblikovanju storitev za razvoj turistične dejavnosti, z nedvomno pričakovanimi pozitivnimi gospodarskimi učinki, generalno ocenjujemo, da je intervencija države smiselna in upravičena. Ocenjujemo, da je projekt revitalizacije smučišča na Kaninu pomemben tako za dolgoročen razvoj Bovca kot širše destinacije. Seveda pa bo ministrstvo pred nadaljnjimi koraki v zvezi z odločanjem o podpori zadevnemu projektu zahtevalo, da investitor pripravi podrobno analizo vseh potrebnih del za ponoven zagon naprav in obratovanje smučišča, z realno oceno stroškov, finančno konstrukcijo, terminski plan izvedbe aktivnosti, način upravljanja, projekcije poslovanja in analizo stroškov in koristi. Po pridobitvi in proučitvi navedenega bo možno oblikovati končno stališče o morebitni podpori projektu.

Priloge:

Komentarji