Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Laserska korekcija očesnih nepravilnosti v breme ZZZS

4953 OGLEDOV 29 KOMENTARJEV

Predlagam, da strošek za lasersko korekcijo dioptrije, astigmatizma in ostalih očesnih bolezni katere se lahko odpravijo z omenjeno operacijo, krije ZZZS. Čeprav redno plačujemo osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje omenjene operacije zavarovalnica ne plača..

Prav tako predlagam, da se uvedejo določeni kriteriji, na podlagi katerih se izberejo pacienti, ki bi bili upravičeni do plačila omenjene operacije iz ZZZS blagajne:

-naj se določi starostna meja pacienta ( npr. do 60. leta starosti )

-če je okvarjeno samo eno oko drugo pa ne, ali je vid obeh očes tako prizadet, da ni mogoče drugače rešiti zdravstvenih težav.

-okulist ( operater ) naj poda komisiji na ZZZS svoje mnenje /predlog /ugotovitev glede možnosti za operacijo pri določenem pacientu glede na njegove zdravstvene težave.

-na podlagi ugotovitev ( stopnje težav ) naj komisija določi, koliko % ( 50 % ali 100%) je pacient upravičen za plačila stroškov iz ZZZS blagajne.

Če preračunamo, da pacient nosi očala vse svoje življenje ( npr. 30 let in več) in dobi recept za stekla na 2. leti ( ker se mu je dioptrija spremenila in mu pripada predpis recepta ) čeprav gredo stekla samo delno na breme ZZZS in ostanek je pacientovo doplačilo, se strošek vseh očal ne more primerjati z lasersko korekcijo, kar je enkrat v življenju.

Hvala!

33 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N natali74 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 7. 2015

Odziv Ministrstva z zdravje

Predlog, da se stroške za lasersko odpravo dioptrije, astigmatizma in ostalih očesnih bolezni, ki se lahko odpravijo z omenjeno operacijo, krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ni sprejemljiv iz več razlogov. Najbolj razširjene očesne nepravilnosti (dioptrije in astigmatizem) se uspešno korigirajo z očali. Slednje so v RS do določenega standarda krite v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar pa ne velja za nekatere razvite države, saj korekcijskih očal nimajo vključenih v obvezno zdravstveno zavarovanje. Pomembno je tudi, da za lasersko korekcijo niso primerni vsi, ki nosijo očala, saj je za tak poseg potreben predhoden podroben očesni pregled. Pri tem pa ni zagotovljeno, da se po operaciji sčasoma dioptrija ponovno ne bi pojavila. Poleg tega po nam znanih podatkih nobena država nima v obsegu pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja vključenih laserskih korekcij dioptrije. Take operacije so lahko kvečjemu predmet dodatnih oziroma nadstandardnih zdravstvenih zavarovanj.

Priloge:

Komentarji