Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

revizija prenizkih preživnin

2671 OGLEDOV 1 KOMENTAR

V Sloveniji je okoli 66.000 otrok, za katere so zavezanke in zavezanci dolžni plačevati preživnino. Povprečna preživnina znaša okoli 130 evrov. Glede na statistiko o višini preživnin jih je približno 35.000 nižjih od 120 evrov na mesec. Zanje predlagam revizijo - da se vnovič preveri in pretehta, ali je to ustrezen znesek in nato po potrebi določi višjega.

Pri prenizko določenih preživninah za otroke, katerih starši se ločijo, ne gre le za to, da se s tem določen segment prebivalstva pahne na rob preživetja, ampak tudi za neposredno oškodovanje državnega proračuna, saj nižja preživnina zelo pogosto pomeni višje socialne transferje (nižji prispevek za vrtec, višji OD in štipendija, več upravičencev do subvencionirane malice, višji znesek DSP). Če domnevamo, da je tako nizka preživnina neupravičena v polovici primerov, torej pri 17.000 otrocih, in če so zato upravičeni samo do 10 evrov več socialnih transferjev na mesec, to pomeni 170.000 evrov na mesec oziroma več kot dva milijona evrov na leto več iz proračuna.

Če še malo obrnem računico - s tema dvema milijonoma bi 1600 najbolj ogroženim družinam ali posameznikom lahko pomagali z dodatnimi sto evri na mesec.

Za revizijo predlagam neko obliko skrajšanega postopka, po katerem bi bil nov dogovor mogoč brez sodelovanja sodišča, da ne bi ta imela še več dela kot sicer. Dogovor bi se lahko sklenil na pristojnem CSD, na primer, sodišče pa bi izdalo samo sklep o novi višini. CSD ima dostop do finančnih podatkov staršev in bi že na tej podlagi lahko postavil neko okvirno sito, katera zavezanka oz. zavezanec dejansko lahko prispeva bistveno več za preživljanje svojega otroka.

15 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P petronila 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


31. 3. 2015

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list RS, št. 69/04 – uradno prečiščeno besedilo, 101/07 – odl. US, 90/11 - odl US in 84/12 - odl. US; v nadaljevanju ZZZDR) v 123. členu med drugim določa, da so starši dolžni preživljati svojega otroka tudi po polnoletnosti, če se redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Preživnina se določi glede na potrebe upravičenca in materialne ter pridobitne zmožnosti zavezanca (129. člen ZZZDR). Preživnina se vedno določi individualno, upoštevaje vse okoliščine primera, pri čemer se zlasti upošteva, da preživnina zajame stroške življenjskih potreb otroka. Plača zavezanca je namreč samo en dejavnik, ki se upošteva pri določitvi višine preživnine. Na strani zavezanca se upoštevajo tudi njegove pridobitne zmožnosti, preživnina pa mora biti primerna za zagotavljanje otrokovega uspešnega telesnega in duševnega razvoja.

ZZZDR v 105.a členu določa, da se o preživljanju skupnih otrok starša sporazumeta sama. Če se sama o tem ne moreta sporazumeti, jima pri tem sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o preživljanju skupnih otrok, odloči o tem sodišče na zahtevo enega ali obeh staršev. Smiselno enako velja tudi za spremembo že določene preživnine.

Že določeni znesek preživnine se lahko spremeni, in sicer na podlagi sklenjenega sporazuma med strankama, sicer pa lahko sodišče na zahtevo upravičenca ali zavezanca zviša, zniža ali odpravi z izvršilnim naslovom določeno preživnino, če se spremenijo potrebe upravičenca ali zmožnosti zavezanca, na podlagi katerih je bila preživnina določena (132. člen ZZZDR).

Odločanje o pravici do preživnine in o njeni višini sodi v sodno pristojnost. Niti ZZZDR niti Zakon o pravdnem postopku ne dajeta pravne podlage za izvedbo predlagane revizije višin preživnin. Se pa enako kot predlagatelj zavedamo težav glede določitve preživnin, zato so tudi na tem področju predvidene spremembe z novo družinsko zakonodajo.

Priloge:

Komentarji