Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved kajenja e-cigaret v zaprtih prostorih

4288 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da se glede na ugotovitve WHO, ki opozarjajo na škodljivost vdihavanja pare e-cigaret tudi za nekadilce, prepove uporaba e-cigaret v zaprtih prostorih. www.who.int/nmh/events/2014/backgrounder-e-cigarettes/en/

18 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR E Evrona 9 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 12. 2017

Odziv Ministrstva za zdravje

V Zakonu o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (UL RS, št. 9/17 in 29/17), ki je stopil v veljavo 11. 3. 2017, so elektronske cigarete obravnavane enako kot tobačni izdelki, torej je prepovedana tudi njihova uporaba v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Različne raziskave kažejo, da elektronske cigarete niso varne za zdravje. Ena od glavnih sestavin tekočine in aerosola elektronskih cigaret je nikotin. Ta lahko uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na njegovo zdravje. Med glavnimi sestavinami tekočine in aerosola so še vlažilci (propilen glikol, glicerin) in različne arome. Vlažilca, ki ju vsebujejo elektronske cigarete, pri kratkotrajni uporabi lahko dražita oči in dihala, predvsem pri občutljivih posameznikih ali tistih z boleznimi dihal. V tekočini in aerosolu elektronskih cigaret so našli tudi rakotvorne, dražilne in strupene snovi, vsebnost teh pa je v različnih elektronskih cigaretah različna. Aerosol elektronskih cigaret, tako kot tobačni dim, vsebuje tudi različne delce, ki prav tako škodujejo zdravju. Aerosol elektronskih cigaret vsebuje podobno število in velikost delcev kot tobačni dim. Ne gre le za navadno paro, v njem so škodljive snovi in delci, ki jih v zaprtih prostorih vdihavajo tudi osebe v bližini uporabnika elektronske cigarete.

V upanju, da smo odgovorili na vašo pobudo, vas lepo pozdravljamo.

Priloge:

Komentarji