Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Upravičenci do denarne socialne pomoči

2668 OGLEDOV 24 KOMENTARJEV

Prelagam, da naša država začne ločevati med sedanjimi brezposlenimi upravičenci do denarne socilane pomoči (oziroma vseh socialnih transferov države) in sicer v 3 kategorijah:

1) tistimi, ki so trajno ali dolgortajno nezmožni za delo (invalidi, trajno in dolgotrajno bolni, ostareli),

2) tistimi, ki iščejo službo pa jo ne najdejo,

3) tistimi, ki nočejo delati.

 

Do denarne socianih transfrerov v takšni obliki in pogojih kot jo poznamo danes bi bi bila upravičena samo prva kategorija. 2 in 3 kategorija pa se morajo preusmeriti na Zavod za zaposlovanje, ki jim naj poišče delo tako, da si bo zaslužil svojo denarno socilano pomoč za tisti mesec.

Zaposleni na Zavodu za zapolovanje morajo biti aktivni pri iskanju možnosti za delo njihovih strank in če bo kdorkoli rekel, da dela ni, mu lahko samo povem, da očitno ga NE vidi. Delo je! Delo je povsod! Le nekateri lahko v tej državi nič ne delajo, pa vseeno na socialni pomoči lepo živijo!

Tisti, ki spadajo pod kategorijo 2 in 3 bi kamot magari klovne igrali po domovih za starejše občane in jih s tem sprevljali v dobro voljo, lahko bi čistili brižine rek, ceste imamo katastrofalne, ... to so dela ki ne potrebujejo neko bistveno izobraževanje, samo dobro voljo in veselje do dela!

Če pogledamo samo starješo popucijo-tiste ki živijo doma ali tiste v domu za starele - pa če bi ti prejemniki socialne samo vsak dan za 1 uro se z njimi pogovarjali ali pa celo še kaj naredili bi bilo tako družbeno koristno kot tudi koristno za tistega prejemnika socialne, da se nauči denar zaslužit, ne pa da mu kar pade iz neba na njegov TRR!

 

24 glasov

21 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N no name no name 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 10. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti meni, da je treba brezposelne, za delo sposobne, upravičence do denarne socialne pomoči čimprej aktivirati ter vključiti na trg dela z namenom, da lahko sami skrbijo za svoje preživetje in za prihodke na starost. Če brezposelni upravičenec do denarne socialne pomoči namreč sprejme zaposlitev, se vključi v vsa socialna zavarovanja in mu je tako omogočeno uveljavljanje pravic iz naslova socialnih zavarovanj v primeru nastopa socialnega primera (bolezen, poškodba, brezposelnost, materinstvo, invalidnost, starost). 

V zvezi s predlogom poudarjamo, da pogoje za upravičenost do denarne socialne pomoči trenutno urejata Zakon o socialno varstvenih prejemkih (Uradni list RS, št. 61/10, 40/11, 14/13, 99/13, 90/15, 88/16, 31/18, 73/18 in 196/21 – ZDOsk; v nadaljnjem besedilu ZSVarPre) in Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Uradni list RS, št. 62/10, 40/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 14/13, 56/13 – ZŠtip-1, 99/13, 14/15 – ZUUJFO, 57/15, 90/15, 38/16 – odl. US, 51/16 – odl. US, 88/16, 61/17 – ZUPŠ, 75/17, 77/18, 47/19, 189/20 – ZFRO in 54/22 – ZUPŠ-1; v nadaljnjem besedilu ZUPJS). 

V skladu z 2. členom ZSVarPre je denarna socialna pomoč socialno varstveni prejemek, namenjen tistim posameznikom, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati.

V skladu s 6. členom ZSVarPre so do denarne socialne pomoči upravičene osebe, ki si zase in za svoje družinske člane sredstev v višini minimalnega dohodka ne morejo zagotoviti iz razlogov, na katere niso mogle oziroma ne morejo vplivati, in so uveljavljale pravico do denarnih prejemkov po drugih predpisih in pravico do oprostitev in olajšav po tem zakonu ter izpolnjujejo druge pogoje po tem zakonu. 

Okoliščine, na katere bi posameznik lahko vplival (t.i. krivdni razlogi), veljavni zakon (28. člen ZSVarPre) določa:

a)    primeroma, med katerimi so tudi:

  • razlogi, zaradi katerih pristojni organ za zaposlovanje osebo preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb, in sicer če:
    • se sama odjavi iz evidence brezposelnih oseb ali iz evidence oseb, vključenih v program aktivne politike zaposlovanja,
    • odkloni vključitev v ukrep aktivne politike zaposlovanja ali krši obveznosti, sprejete s pogodbo o vključitvi v ukrep aktivne politike zaposlovanja,
    • odkloni ustrezno ali primerno zaposlitev ali si pri pogovoru za zaposlitev ne prizadeva za njeno pridobitev,
    • dela ali je zaposlena na črno,
    • ni aktivni iskalec ali iskalka zaposlitve, razen če je te obveznosti oproščena z zaposlitvenim načrtom,
    • odkloni podpis zaposlitvenega načrta 
  • neprijavljenost pri pristojnem organu za zaposlovanje, kadar bi se oseba po predpisih, ki urejajo trg dela, lahko štela za brezposelno osebo, 

b)    splošno pa določa, da do denarne socialne pomoči ni upravičena oseba:

  • ki ne dosega minimalnega dohodka iz razlogov, na katere je mogla vplivati oziroma lahko vpliva, ali 
  • ki brez utemeljenih razlogov zavrača, se izogiba ali opušča aktivnosti, ki bi lahko oziroma lahko privedejo do zaposlitve oziroma do drugega načina izboljšanja socialnega položaja zanjo ali njene družinske člane.

Denarna socialna pomoči je torej zadnja v vrsti pomoči, ki se samski osebi oziroma družini zagotovi, če si sama materialne varnosti začasno po merilih ZSVarPre ne more zagotoviti zaradi okoliščin, na katere ne more vplivati. Temeljno načelo ZSVarPre je, da je vsakdo po svojih sposobnostih dolžan skrbeti za dostojno preživetje sebe in svojih družinskih članov in da upravičenec do denarne socialne pomoči ne more biti v ugodnejšem socialnem položaju od tistega, ki si sredstva za preživetje zagotavlja z delom ali na podlagi pravic iz dela. Oseba, ki je zmožna za delo, se mora torej čimprej zaposliti, da bo sama skrbela za sebe oziroma svoje družinske člane. Če je na strani delovno sposobnega posameznika podana katerakoli od zgoraj navedenih okoliščin, gre za krivdni razlog iz 28. člena ZSVarPre in posameznik do denarne socialne pomoči ni upravičen.

Glede na navedeno Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ocenjuje, da je sistem socialnih pomoči v skladu z veljavnim ZSVarPre ustrezno urejen kot zadnja varovalna mreža širšega sistema socialne varnosti, ki posamezniku pomaga pri preživetju, ko nastopijo okoliščine, na katere ne more vplivati oziroma ni mogel vplivati, zato predlog predlagatelja ni ustrezen za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji