Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Očistimo Slovenijo 1
 
JanezB
Ogledov: 4675
Predlog ustvarjen 16.04.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 16.04.2010 13:06:55

  Predlog   Število glasov   Komentarji (8)  
Akcija “Očistimo Slovenijo” zasluži vso pohvalo. Pokazala se bo solidarnost državljanov RS. In vsi bomo srečni, ker bomo imeli bolj čisto okolje.
Pa vendar se človek vpraša, kaj bo potem ko bodo »čistilci« odšli. Meni manjka nadaljevanje, kdo bo naprej skrbel, da bo država čista in še čistejša.
 
Razpolagamo z armado vzdrževancev (socialni transferji), ki jih država plačuje, da ne delajo nič. To je tak potencial za permanentno čuvanje in čiščenje okolja, da bi bila država lahko kot botanični vrt.
Predlog: Vlada naj ustvari pogoje in organizira permanentno čiščenje okolja v Sloveniji s tem, da implementira delovni potencial brezposelnih.

 


Ključne besede čiščenje, okolje, socialni transferji, brezposelnost
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

jernejn | 12.05.2010 | 17:29
Zelo sem bil ponosen, da smo v Sloveniji izpeljali takšno akcijo in da se jo je udeležilo toliko ljudi. Očistimo Slovenijo je prav malo spominjala na to, ko so ljudje v preteklosti zavihali rokave in odšli na delovne brigade. Takšne in podobne akcije vsekakor podpiram. Mogoče bi še pa lahko država na simbolni ravni pristopola k takšnemu ali podobnemu projektu. Upam, da se bo v prihodnosti izkazalo, tako kot se je tukaj, da znamo Slovenci biti še vedno solidarni.
katja | 01.05.2010 | 12:08
Kako lahko v Sloveniji postaneš sanitarni inšpektor??? Dogaja se namreč, da celo zdravstvene ustanove niso zadosti počiščene, da se čisti prepovršno...seveda celo dotrajanost objektov lahko prištejemo zraven. kako do dela sanitarnogradbenega inšpektorja. delavec, ki bo n apodlagi svojih visokih meril podal nek pravnoveljaveni predlog, kaj se mora izboljšati na tem področju, bodisi na področju čistoče ali pa na dotrajanosti stavbe in njenih sestavnih delov?
| 21.04.2010 | 08:48
Čistit bo vedno treba, samo največ pozornosti bi trebalo posvetit preprečevanju onesnaževanja, to področje pa je sedaj v Sloveniji skoraj na nuli..
Največji problem je v tem, da inšpektorji ne opravljajo svojega dela ali pa nimajo dovolj pristojnosti. Tu je težava v zakonodaji, inšpektorjem bi se moralo dati dolžnost, da na lastno pobudo posreduje in da ne čaka v pisarni, če bo kdo mogoče dal kako prijavo o prepovedanem odlaganju odpadkov (potem pa slučajno kdo prijavi, potem pa na koncu tega, ki je prijavil maltretirajo, kot da bi bil on tisti kriminalec).  
Druga stvar pa je, da bi morala imet tudi policija to dolžnost, da kaznuje odmetavnje smeti - npr. če te policaj vidi, da si odvrgel papirček, ti lepo napiše kazen npr. 50 € pa še za sabo moraš pospravit, če pa nočeš pospravit za sabo, potem pa kazen 300€ ..
Vajalur | 19.04.2010 | 09:43
Strinjam se, da je potrebno ljudi na socialnih transferjih angažirati v javno dobro, glede tega sem že oddala pobudo. Vendar močno dvomim, da je to pravi način, za vzdrževanje Slovenije čiste. Torej bomo tolerirali, da "malomarni" slovenci smeti odlagajo, da jih bodo naslednji dan drugi pobirali?
Raje naj kaznujejo tiste, ki odlagajo odpadke na divja odlagališča tako, da morajo oni počistiti za sabo, pa še malo po mestu za drugimi, pa fotografije kršiteljev iz "delovne akcije" lepo obesit na občinsko oglasno desko. 
JanezB | 19.04.2010 | 10:12
Tudi jaz se strinjam z vami. Projekt čisto okolje v Sloveniji mora biti integralen.
•	Preprečevanje divjega odmetavanja odpadkov (vzgoja, nadzor, sankcioniranje)
•	Pobiranje divje odvrženih odpadkov
Sprijazniti se je treba z dejstvom, da ne bomo nikoli prevzgojili vseh državljanov in da jih bo »nekdo« moral vedno pobirati.

Jaz sem pisal samo o segmentu pobiranja.
JanezB | 18.04.2010 | 18:26
Ja, imamo lahko dva pristopa razmišljanja. Eden je tisti utopični, da so pač vsi ljudje dobri, zavestni odgovorni in sploh in oh kulturni in civilizirani, le njihovo dobroto in osveščenost je treba v njih vzbuditi pa bodo nehali onesnaževati okolje. (podobne teze nam že tisočletja prodaja Cerkev, pa še vedno obstaja kriminal, zloba in to celo v duhovniških vrstah).
Prosim, ne me obtoževat za nekaj kar ni res. Nikomur ne sporočam, da skrb za okolje ni njegov problem. Saj tudi midva kot potrošnika industrijskih proizvodov sodelujeva v procesu katastrofalnega onesnaževanja okolja, a ne? Nikjer tudi nisem napisal, da naj bi bila skrb za okolje in …… samo na vesti brezposelnih.
Jaz kot realist uporabljam drugi pristop, to je da bodo ljudje vedno bolj ali manj svinjali po okolju, tako kot bodo jedli nezdravo hrano, pili alkoholne pijače, kadili tobak in se »neosveščeno« obnašali.
Razmišljam o neizkoriščenih uporabnih potencialih s katerimi razpolaga država za čiščenje okolja. Prepričan sem, da so takšne periodične akcije prostovoljcev zelo spoštovanja vredne in koristne, vendar pa žal ne zagotavljajo trajnega očiščenja našega okolja.
KatjaC | 18.04.2010 | 17:49
PROTI.

Vaš predlog drugače povedano pomeni, da bi morali brezposelni čistiti za brezvestnimi nemarneži, ki jim je popolnoma vseeno za okolje. Hkrati zaposlenim sporočate, da skrb za okolje ni njihov problem, saj vendar z "vzdrževanjem" brezposelnih imajo pravico početi kar se jim zljubi, torej smetiti kaddarkoli in kjerkoli,  v stilu "plačam in lahko počnem karkoli".

Skrb za čisto okolje, reciklažo, nižanje potrošnje ipd. je skrb VSAKOGAR in ne le brezposelnih.
Exocet | 16.04.2010 | 20:56
Se strinjam. Poleg nezaposlenih, pa še obvezno čiščenje okolja za male prekrškarje (prehitra vožnja, JRM), poleg seveda denarne kazne in drugih ustreznih ukrepov glede na prekršek.