Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Omejitev časa zvonenja v urbanih okoljih
 
mgogy
Ogledov: 3704
Predlog ustvarjen 22.12.2014
Z odzivom organa 24.02.2015
Zadnja sprememba 16.12.2014 17:49:10

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (34)  

Vlado prosim da še enkrat pretehta nujnost tega zlasti ob nespodobnih urah: pred 9 uro med delovniki in pred 11 uro med vikendi.  Verniki že bodo vedeli v 21. stoletju kam je treba it ob 7 nzjutraj v nedeljo.

 

Navedba in stališče Ministrstva za infrastrukturo, da se da urediti na lokalni ravni moteče glasno zvonenje tudi do 50x naenkart, žal ne drži niti približno ker cerkev nima posluha za pogovor z lokalno skupnostjo in sosesko.

 

Davke ne plačujejo, za prsevke jim odštejemo, tudi neverniki 1,4 miliona evrov letno. Najedati pa res ni potrebno.


Ključne besede ŠKODLJIVOST CRKVENIH ZVONOV -HRUP!
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

Ferenc | 08.11.2018 | 19:24
Primer:

Sem lastnica stanovanja v omenjenem naselju. V neposredni bližini stanovanskega naselja se nahaja Rakovniška cerkev, ki "zvoni" od 7-22 ure, na vsakih 15 min in pred obredi vsaj 3 neprekinjene minute. Zvonenje presega dovoljeno mejo- izmerjena glasnost pri zaprtem oknu v stanovanju je več kot 70 decibelov, pri odprtem oknu pa dosega več kot 80 decibelov. Zanima me, kakšen je postopek prijave za (vsaj) znižanje glasnoti zvonov.

Odgovor inšpektorice Mag. Polona Lesjak MU MOL 

V kolikor smatrate, da so presežene dovoljene vrednosti, predlagamo, da podate prijavo z opisom situacije kar neposredno  na pristojno okoljsko inšpekcijo ( Ministrstvo za okolje in prostor, Inšpekcija za okolje in naravo, Gradbena, stanovanjska in geodetska inšpekcija, Vožarski pot 12,1000 Ljubljana ) -Inšpektorat MU MOL z občinskimi odloki  ne pokriva tovrstnega  nadzora nad preseženimi vrednostmi hrupa.

mgogy | 22.01.2015 | 21:24
Moti dejstvo da  za Cerkev ( in samo eno) veljajo pravila ki so drugim institucijam ali posameznikom omejena. Nujnost zvonjenja pa je sploh vprašanje za drugo debato. Moti tudi kosilnica, hrup iz barov....pa moti tudi katoliški praznik kot državni, ja veliko je motečega vendar je več lepega v tem življenju, da smo si jasni! Hvala za vse komentarje! 
DavidS | 22.01.2015 | 21:38
In zakaj potem predlagate prepoved zgolj za zvonenje, ne pa tudi za ostali hrup, ki je moteč?
Ariel | 19.01.2015 | 14:27
Dajmo ukinimo še vse služb, ki začenjajo z delom pred nespodobno uro 9. zjutraj. Če nisi za to, gre pri tvojem predlogu le za sovraštvo do naše Cerkve in do nas vernikov.
NatasaC | 15.01.2015 | 19:18
Živim blizu cerkve in moj začetek dneva poteka nekako takole:

Najprej ob 6.00 zjutraj slišim globok dojng, dojng dojng dojng (4x), nato malo bolj zveneč dojng x 6, ki oznani 6.00 uro. Ok. to še gre (čeprav je tudi kdaj poletje in so okna zaradi zdravja odprta na široko).

Hudo šele pride.., kot kakšna Hitchokova grozljivka... nastopi jutranja ura 7.00. Seveda 4x globok dojng - nato 7 x tisti drugi dojng - potem pa tisti napeti premor, ki si želiš, da ga ne bi bilo, ker te ravno tako rahlo uspava..., da nisi več pripravljen na naslednje, kar prihaja....
... tisti dojngi, bongi, dojngi bojngi,  2 minuti skupaj, ni važno ali greš v službo kje si bil, kaj počel in takrat res pride prav tisto... vprašanje, kaj za B.. sem naredila, da moram to poslušat.

Iztok Jovan | 07.01.2015 | 10:15
DavidS....govorite neumnosti!
Za druge oblike hrupa je zakonodaja urejena, nabijanje cerkvenih zvonov, pa je izvzeto, ravno zaradi pravice do izražanja verske svobode - ne glede na to, da je takšno izražanje moteče za vse, ki bi v nedeljo radi spali kakšno uro več.

Sosedu greš in se z njim zmeniš. če pa se ne da zmenit, pa pokličeš policijo in je problem rešen. Sicer je potem tle zamera do konca življenja, po možnosti se prenaša še na nekaj generacij, samo jaz s tem nimam problema in vedno jasno in glasno povem vsakemu kar mu gre.
Glede zvonenja pa se ne da zmenit z nikomer, policije pa tako in tako nima smisla klicat, ker je cerveno zvonenje izvzeto in zato se mi zdi posebna uredba v zvezi s tem čisto smiselna.
Lahko pa se gremo tole drugače in se priključim Zombi cerkvi, vzamem lonce in se vsako nedeljo postavim na cesto pred cerkevijo in izražam svojo versko svobodo, tako da tolčem po loncih in če mi bo kdo slučajno kar rekel, bom suvereno izjavil, da so versko nestrpni. Pa bomo videli kako dolgo bo to trajalo, dokler ne bo kdo poklical policije :) Ki pa tudi meni ne bo mogla nič, ker mi ne sme kratiti izraćanja verske svodode :)
DavidS | 07.01.2015 | 12:32 Prikaži
Zakonodaja na državni ravni za druge oblike hrupa ni urejena nič drugače, kot za zvonove. Med 22:00 in 6:00 je prepovedano povzročanje hrupa, če ne gre za nujne interventno-vzdrževalne zadeve. Če bodo izven tega časa zvonili zvonovi, lahko mirno pokličete policijo, ki bo zadevo uredila.

Če pa vaš sosed v nedeljo ob sedmih zjutraj kosi parcelo ali z motorno žago podira drevje, lahko pokličete policijo, redarje, vojsko ali civilno zaščito, pa mu ne morejo nič, če ni na ravni občine takšno početje z odlokom prepovedano.
Zakaj je torej za vas sprejemljivo, da lahko sosed v nedeljo zjutraj kosi travo ali žaga drevje, cerkveni zvonovi pa niso? Pri čemer povprečna košnja traja bistveno dlje, kot zvonenje.

Ali pa imate morda kakšno navedbo predpisa, ki cerkvene zvonove obravnava drugače kot vire hrupa, ki jih povzročajo sosedje?

Pri vsem skupaj morda ni zanemarljivo niti to, da velika večina cerkva stoji na svojih lokacijah bistveno dlje, kot okoliške hiše....vsak je torej hišo postavil ali se v njo vselil z vednostjo, da je zraven cerkev, ki zvoni na zvonove. To je podobno, kot če bi se preselili v hišo ob železnici, nato pa od države zahtevali, da nekaj ukrene glede hrupa, ki ga povzroča vlak.
pilly | 07.01.2015 | 19:10
Na državni ravni ni urejeno samo za hrup med 22. in 06. uro, ampak preko celega dneva, v kolikor kdo povzroča hrup z akustičnimi aparati ali instrumenti in ta hrup presega sobno jakost. V kolikor presega sobno jakost in to soseda moti, ki pokliče policijo, bo storilcu prekrška izrečena globa. V obstoječo zakonodajo bi bilo samo potrebno dodati, da zraven spadajo tudi zvonovi. Če pa verniki tako radi poslušajo zvonjenje zvonov, pa naj cerkev nabavi slušalke (denarja jim ne primanjkuje) in bodo verniki med sveto mašo recimo 5 minut uživali samo ob zvonjenju zvonov, ki drugih ne bodo motili.
DavidS | 07.01.2015 | 20:39 Prikaži
In zakaj zvonovi, ne pa tudi kosilnice in motorne žage?
DavidS | 01.01.2015 | 20:30 Prikaži
Na predlog lahko pogledamo tudi z drugega vidika:
Predlagatelja ne moti hrup, motijo ga cerkveni zvonovi....ne predlaga namreč omejitve povzročanja vsega hrupa, ampak le cerkvenih zvonov.

Zaradi tega sem mnenja, da gre pri predlogu za versko nestrpnost, ki se mi zdi nesprejemljiva (poleg tega, da je protiustavna). Pa čeprav sem sam zaprisežen ateist. 
Jančica | 03.01.2015 | 14:28 Prikaži
Dragi g. DavidS! Očitno ne živite v bližini cerkevenega zvona pa tako ne veste, o čem razmišlja predlagatelj. Jaz žal nimam te sreče, da bi lahko živela brez tovrstnega hrupa, ki je res še posebej moteč ob nedeljah, ko nabijajo do onemoglosti. In se tako pač, na žalost, moja nedelja vsakič začne s slabo voljo. Župnik je totalno gluh na to uho in se z njim ne da prav nič dogovoriti. Da je to tradicija in bla bla bla...Ampak zanimivo je, da se je s tem razbijanjem začelo po spremembi predpisa (prva Uredba o hrupu je namreč tudi zvonove uvrščala med vire hrupa, po ukinitvi le-te in sprejetju nove pa, žal, to niso več viri hrupa).
In, ja, motil me je tudi ne tako oddaljen sosed-penzionist, ki je zelo rad poleti kosil travo ob 6.30 zjutraj. Pa sem se šla z njim pogovoriti in je zdaj mir.
Pa tudi petarde so silno moteče pa še kaj bi se našlo. In ker naši ljubi domovini dogovori praviloma niso možni, bi res bilo morda še najbolj pametno ukrepati "z vrha".
DavidS | 03.01.2015 | 22:27 Prikaži
Bom povedal še enkrat, ker niste razumeli. Če bi se predlog nanašal na ves hrup, bi to bilo čisto drugače kot sedaj, ko se nanaša zgolj na eno obliko hrupa. In tega ne morem razumeti drugače kot versko nestrpnost. 
Če se vi s sosedom ne bi mogli dogovoriti, da neha, bi bili v zelo podobni situaciji kot nekdo blizu zvonika.

Hrupa kot takšnega ne podpiram, še posebej v času počitka večine ljudi. Hrup ureja vsaka občina zase, glede na želje in potrebe svojih prebivalcev. In jaz ne vidim razloga, zakaj bi država prepovedovala zvonjenje tudi v tistih okoliših, kjer prebivalcev to ne moti.

Zaradi tega se mi zdi trenutna zakonska ureditev ustrezna, in ne vidim razloga za urejanje nečesa, kar je v osnovi lokalna zadeva, na državni ravni.
Marijareški | 07.01.2015 | 20:09 Prikaži
 
DavidS, a se sprenevedate? Kje ste zasledili, da predlagatelja motijo zvonovi? Preberite predlog še enkrat, če zmorete. Predlagatelja moti hrup, s katerim je posiljevano okolišno prebivalstvo. Kaj tu ni jasno? 
Tudi, če bi v ulici izvajali koncert meni najljubše koncertralne glasbe ali pa popularne turbo harmonike, bi izvajanje postalo nasilje, če bi bilo tega preveč in bi bilo preglasno. Če bi te bilo preveč, bi morali zakonsko omejiti dolžino in, če bi bila preglasna, bi zakonsko omejili decibele. 
Pa ja ne boste zdaj rekli, dragi DavidS, da sem-smo nestrpen-i do violine, klavirja, angleškega roga, činel ali mogoče frajtonarice? 
Marijareški | 07.01.2015 | 19:49 Prikaži
 
Ups, ta je pa dobra! DavidS, tokrat ste se pa res brcnili v koleno.
Jaz pa vas bom razsvetlil z diametralnim dejstvom!
Verska nestrpnost je protiustavna in ravno to nestrpnost izvajajo mladci, ki se neuravnovešeni obešajo na vrvi zvonov!
Težko me bo kdo prepričal, da ni verska blaznost, nasilje in izkazovanje nestrpnosti do krajanov nabijanje z zvonovi, ko to ni potrebno. 
In ja, ali je moje mnenje nestrpnost? 
Kaj pa, če je samo podpora tistim, nad katerimi se versko nasilje v takšni obliki načrtno izvaja...?
DavidS | 07.01.2015 | 20:46 Prikaži
Oprostite, a ste sploh funkcionalno pismeni, ali morda predloga niste prebrali, ali pa mu pač pripisujete tudi besede, ki v njem niso zapisane?
Že naslov predloga je "omejitev časa zvonjenja zvonov".....ne omejitev hrupa....samo zvonov.

Predlagatelj zahteva omejitev izključno in zgolj zvonenja cerkvenih zvonov. Ostali hrup ga ne moti, oziroma ne predlaga nobene ureditve zoper njega.
Predlagatelja ne moti hrup kosilnic. Ne moti ga hrup motornih žag. Ne moti ga hrup klopotcev. Ne moti ga noben drug hrup. Motijo ga zgolj zvonovi.

K vtisu verske nestrpnosti pripomore še zadnji odstavek, kjer se predlagatelj obregne ob neplačevanje davkov (s čimer se tudi sam ne strinjam).....za kar se boste menda strinjali, da s hrupom nima niti najmanjše povezave?

Še enkrat, nisem noben zagovornik KC (ali katere koli druge religije), ampak motita pa me verska nestrpnost in sovraštvo pod nekimi pretvezami.
BertiSi | 01.01.2015 | 19:56
Se strinjam kar je povedal DavidS. 

Dodal bi le, da očitno večino komentatorjev bolj motijo (cerkveni) zvonovi med 6. in 20. kot pa npr pokanje pirotehnike, ki se večinoma izvaja med 20. in 6. uro. Hm ...
draghci | 31.12.2014 | 09:57
Jaz sicer direktno nisem pod vplivom zvočne agresije cerkvenih zvonov, ampak imam priložnost to poslušat vsako jutro ko raznašam časopise. Včasih komaj verjamem svojim ušesom, da so zmožni tolikšnega nabijanja in tudi tako časovno dolgega. V nedeljo, ko bi se pošten delovni človek rad vsaj malo naspal, ti oni začnejo nabijat že ob šestih. Pa saj ti ljudje niso normalni?! Ne moreš vsem povprek težit s tem hrupom. Jaz kot neveren lahko rečem, da je to čista katastrofa in zvočno posilstvo. Pač nimam nekih občutkov krivde, če mi gredo take stvari na živce. Je pa mnogo vernikov, ki kar vdano prenašajo ta hrup in ne odreagirajo, čeprav budi iz spanca njih in mnogokrat tudi njihove majhne otroke. Skratka, prepoved, oziroma, urediti to drugače, tako na čas ko naj bi zvonilo, kakor tudi na trajanje zvonenja. Ma kaj imajo za nabijat celih 5 minut skupaj. Saj so čudovite te zvočne kulise, ki jih proizvaja bron, ampak kar je preveč je preveč. Tudi jaz rad glasno nabijam rock in sem glede tega skoraj "veren", ampak ko ni čas za njega, ne maram povzročat hrupa niti sebi niti komerkoli drugemu. Amen
studenecuros | 28.12.2014 | 20:11 Prikaži
Se strinjam. Tako bi jaz lahko npr. ustanovil svojo institucionalizirano versko skupnost in vsako jutro navijal gasilske sirene, ravno pa toliko, da ne kršim javnega miru. Zato, ker mi religijska svoboda to dopušča, in razmnoženost verujočega občestva v odnosu s "prevladujočim" katolicizmom tukaj prav nič ne pomeni.
jurcek | 26.12.2014 | 00:08
Malo heca: a vas motijo tudi dela prosti dnevi na katoliške praznike? :)

Pač ne greš živet nekam zraven cerkve, če te to moti. 
pilly | 01.01.2015 | 14:37
Mene motijo dela prosti dnevi na katoliške praznike!!!
hales | 25.12.2014 | 08:36
Ne vem, zakaj tako pozna ura ob vikendih.
Še malo in boste rekli, da se ob nedeljah ne smejo oglašati sirene na gasilskih domovih, ker je poldne prezgodaj.
pončo | 24.12.2014 | 20:49
Cerkveni zvonovi so sredstvo javnega posilstva.
pepelka- | 24.12.2014 | 17:51 Prikaži
Popolnoma se strinjam s tem predlogom. Presega vse meje to nabijanje z zvonovi in res je, hočejo biti nedotaljivi in v prepričanju, da lahko počno kar pač hočejo. Naj se preštejejo med seboj, verniki naj plačajo članarino in stranka cerkev naj končno plača davke in vse prispevke, ker te moramo pokrivati vsi, tudi tisti, kateri ne nasedamo tem pravljicam. 
hedonist | 24.12.2014 | 12:59
Zgodovina uči zelo nazorno. V obdobjih in v družbah, kjer je cerkev dobila preveč privilegijev, je ljudstvo stradalo, trpelo in krvavelo !
pepelka- | 24.12.2014 | 17:53
Točno tako ! Že stari ljudje, tisti, ki so razsodni, povdarjajo, gorje ljudstvu, če pride cerkev na oblast ali do oblasti, gorje ljudem !!!
To moč nabijanja z zvonovi in posiljevanja ljudi s tem ob vseh urah in ne glede na glasnost teh zvonov je še potrdil z zakonom Janša leta 2006, hkrati so pa takrat zapisali, gorje, če kdo kosi travo na nedeljo dopoldan, povzroča hrup in le lahko kaznovan mislim, da s 300 evri kazni. A med tem časom, ko bi na primer kosil travo, lahko cel čas nabijajo z zvonovi, bolniki pokvarjeni !
Ivan Peter Benko | 24.12.2014 | 08:58 Prikaži
Zatečeno stanje, s katerim se je treba sprijazniti kot z vožnjo vlakov ponoči, ropotanjem motornih vozil, in sosedov, ki morajo že zgodaj zjutraj na delo ali se vračajo pozno z dela.
Marijareški | 24.12.2014 | 15:24 Prikaži
 
Očitno ti "voziš" z ozkotirnim cugom! Ko začne vlak motiti, ga spravijo v podzemlje ali v tunele, enako se zgodi celotnim odsekom avtocest! Ne veš tega? 
Če ne z dogovorom, se da hrup omejiti tudi tako, da lahko ljudje zahtevajjo v najboljšem primeru za razbijače zaplombiranje zvonov, če odgovorni za ustvarjanje hrupa ne bodo hoteli dojeti, pa odstranitev le teh! Kaj tu ni jasno?
Ivan Peter Benko | 01.01.2015 | 09:54 Prikaži
Kje pa imamo pri nas zaradi omejevanja hrupa speljane podzemne železnice, avtoceste, da to primerjaš z zvonenjem? Večina bivalnih in delovnih prostorov je bila postavljene v okolje, ko so tam že zvonili zvonovi.
Poizkusi z zagovorom prepovedi preglasnih kovčkov na kolesih, podobno kot v Bemetkah.