Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


sprememba zakona o pacientovih pravicah?
 
mgogy
Ogledov: 3196
Predlog ustvarjen 22.12.2014
Z odzivom organa 10.02.2015
Zadnja sprememba 16.12.2014 17:46:19

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (4)  

Pozdravljeni razpravljalci,

čakalne dobe v zdravstvu so in bodo. Nekaj jih je zagotovo na račun nepotrebnih pregledov... ampak to je stvar za druge. Dejstvo je da so zelo različne. Npr. operacija karpalnega kanala je od 1 tedna do 6 mesecih, operacija rame od 3 mesecih do 2 let. Žal, vedno se najdejo tisti ko zlorabljajo čakalne dobe za svoje interese. Gre predvsem za tiste ki so v dolgem bolniškem staležu ki ČAKAJO. Zadeva deluje tako:  izberejo si izvajalca ki ima najdaljšo čakalno dobo, ko vseeno enkrat pridej na vrsto nenadoma so prehlaje ali zadržani in se čakalna doba ponovi. S tem si eni omogočijo čakanje do vpokojitve, drugi prepračunajo da se ne izplača delati sploh ker si lahko doma za 10% manj denarja... pa še kaj kasiras od kakšne komercijalne zavarovalnice...Velja in za zdravljenja in za diagnostiko.  

Zakon o pacientovih pravicah  velelva da si zdravnika izbiramo prosto. S tem ni nič narobe, celo zelo odprto zveni. Ampak morala bi biti varovalka za tiste ki želijo na račun ene pravice koristiti (zlorabiti) drugo: Čakanja na zdravljenje on nadomestilo za bolniški stalež. Predlagam da se ta pravica nekoliko omeji.

PREDLAGAM DA SE TISTIM KI SO V BOLNIŠKEM STALEŽU - DELANEZMOŽNI ONEMOGOČI IZBIRA ZDRAVNIKA KI PRESEGA MAKSIMALMO ČAKALNO DOBO, ČE OBSTAJA DRUGI IZVAJALAEC ZDRAVSTVENIH STORITEV, KI ZAGOTAVLJA SPREJEMLJIVO ČAKALNO DOBO. 

 

S tem bo ostalo vsekakor več denarja v blagajni ZZZS za zdravljenje ker bo izdatek za nadomestila za bolniški stalež manj. Prav ta storšek zelo bremeni blagajno za zdrasvstvo. Ne nazadnje bi s tem preprečili zlorabe, ki jih je dovolj da je postal nacionalni šport in škoda na račun vseh zdravljenja potrebnih. 

Hvala za podporo!

 


Ključne besede Zakon o pacientovih pravicah - zloraba instituta proste izbire zdravnika
Kategorija: Zdravje
Sorodne vsebine
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200815&stevilka=455 | 16.12.2014 | 17:51
ZAKON O PACIENTOVIH PRAVICAH NACIONALNE ČAKALNE DOBE: http://nacas.ivz.si/


Zadnji komentarji:

anekdota | 18.02.2015 | 00:52
 
Pozdravljeni

Na odgovor vlade o možnosti proste izbire lečečega zdravnika bi dodal le to, da je v mojih izušnjah v primeru menjave lečečega zdravnika (recimo zobozdravnika) potrebno čakati eno leto, da menjava zdravnika za državljana lahko preide v prakso. - To je nesmisel, ki se ga zdi smiselno odpraviti!
Namreč zaradi menjave lokacije stalnega bivanja, sem menjal tudi zobozdravnika oz. zdravstven dom. Ker mi na posvetu pri novem zobozdavniku ta ni hotel popraviti bolečega zoba, sem novega zobozdravnika želel nemudoma menjati za drugega v istem zdravstvenem domu. To sem storil in dodelili so mi novega. Toda, da sem lahko koristil usluge oz. storitevše novejšega oz. drugega, sem moral zakonsko počakati eno leto; zob pa sem moral dati popraviti drugam. In to je nesmiselno. Pacient sicer ima pravice na katere se sklicujete, toda z zadržkom enega leta. V tem letu pa je prepuščen temu, da mora zdravstvene storitve, ki jih potrebuje plačati, kar sicer ne bi potreboval, v kolikor bi jih koristil reko javnega zdravstva.
lp
Samo Finžgar | 12.01.2015 | 14:34
Predlog bi bil smiselen, če bi bili vsi zdravniki enako kvalitetni. Pa vsi vemo da nas še kako zanima kvaliteta zdravnika, ki nas obravnava. Predvsem zato imajo določeni zdravniki zelo dolge vrste ... Tako predlog obide temeljno pravico do svobodne izbire zdravnika...
hales | 25.12.2014 | 08:34
Bolj smiselno bi bilo, da tisti, ki so na bolniškem staležu, dobijo usluge čim prej.
Bolniška je tudi strošek. Prvi mesec za delodajalca, kasneje za državo.

Koliko stane ena operacija in koliko 2 leti čakanja v bolniškem staležu?
Ivan Peter Benko | 24.12.2014 | 09:28
Po določenem času bolniškega staleža mora lečeči zdravnik utemeljeno predlagati komisiji podaljšanje staleža.