Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prižgane zadnje pozicijske luči na avtomobilih

5211 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Opazil sem, da s prihodom LED sprednjih dnevnih luči na avtomobilih zadnje pozicijske luči pogosto niso prižgane. Med vožnjo sem naletel tako na kar nekaj nevarnih situacij, ko npr. ob slabi vidljivosti, v megli, v mraku, tudi na avtocesti pri večjih hitrostih, avto pred mano ni mel prižganih zadnjih luči, ko pa sem ga prehitel, sem videl, da spredaj ima prižgane dnevne luči.

Predlagam, da to policija in na tehničnih pregledih redno kontrolirajo, v kolikor pa tu zakon ni natančen, da se ga dopolni z obvezno prižganostjo tudi zadnjih pozicijskih luči ob uporabi dnevnih luči.

15 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Mtsk 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 1. 2015

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Skladno s prvim odstavkom 71. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo) mora voznik motornega vozila ali skupine vozil voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi. Vse zahteve glede vgradnje svetlobnih in svetlobno - signalnih naprav na vozilu določa Pravilnik UN/ECE številka 48. Ta pravilnik v točki 6.19.7 glede električne vezave določa, da so svetilke za dnevno vožnjo vključene samostojno in niso vklopljene istočasno kot prednje in zadnje pozicijske svetilke, gabaritne svetilke, bočne svetilke in svetilke zadnje registrske tablice. To so torej zahteve iz mednarodno veljavnega pravilnika UN/ECE, ki velja tudi v Republiki Sloveniji in po katerem proizvajalci izdelujejo in homologirajo vozila, ki se lahko dajejo promet v Evropski uniji in ostalih državah, ki priznavajo mednarodne pravilnike UN/ECE.

Zakon o pravilih cestnega prometa pa tudi v četrtem odstavku 71. člena določa, da mora voznik ob zmanjšani vidljivosti uporabljati zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov.

Priloge:

Komentarji