Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

protipoplavne vreče - sprememba

3758 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Spremljamo poročila o tem, kako se s poplavami bojujejo gasilci (in včasih vojska). In vedno znova se začne z dolgotrajnim polnjenjem vreč s peskom ali mivko. Po grobi oceni in izkušnjah znancev, ki so bili pri tem udeleženi, gre za to "predpripravo" kakih 35% časa. PREDLAGAM: ker je za strojno polnjenje vreč potrebno relativno enostaven stroj, bi bilo smiselno v središčih področij, kjer se poplave pojavljajo redno, že vnaprej pripraviti zaščitne vreče in jih tam skladiščiti.

Drugi predlog pa je bil objavljen poleti v časopisu - slovenski iznajditelj je ponudil zaščitne protipoplavne pregrade, ki se napolnijo z vodo, po uporabi pa jih spraznimo in skladiščimo. Časovno in cenovno bi to bilo veiko primerneje.

14 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N naivnež 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 2. 2015

Odziv Ministrstva za obrambo

Polnjenje protipoplavnih vreč se že izvaja tudi z namensko opremo ali priročnimi sredstvi. V sklopu Državnih rezerv materialnih sredstev Uprava RS za zaščito in reševanje razpolaga z namensko opremo za polnjenje protipoplavnih vreč, ki pripravo protipoplavne vreče občutno skrajša, poleg tega pa se polnjene protipoplavnih vreč na terenu že izvaja s pomočjo priročnih sredstev (gasilska lestev in opozorilni stožec) oziroma z delovnimi stroji z modifikacijami.

V zvezi s predčasnim polnjenjem protipoplavnih vreč je treba opozoriti na dejstvo, da se pesek v protipoplavnih vrečah strjuje in se s tem skrajšuje tudi življenjska doba protipoplavne vreče. Navedeno lahko vpliva na učinkovitost protipoplavne pregrade. Posledično predčasnega polnjenja protipoplavnih vreč v praksi ne priporočamo in se protipoplavne vreče polnijo neposredno pred napovedanim poplavnim dogodkom.

Na trgu se pojavljajo različni tipi protipoplavnih pregrad, ki so nesporno učinkovitejše in hitreje postavljive. Poudariti je treba, da so, podobno kot protipoplavne vreče, učinkovite le do določene višine poplavne vode. V zadnjem obdobju so posamezne občine že realizirale nakupe protipoplavnih pregrad, v okviru Državnih rezerv materialnih sredstev pa z njimi, zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, še ne razpolagamo.

Priloge:

Komentarji