Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pirotehnična sredstva

3950 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

Predlagam dodatno obdavčitev vseh pirotehničnih sredstev. Država potrebuje denar in te zadeve kupujejo tisti, ki imajo denar, ker v primeru pirotehničnih sredstev ljudje dobesedno spustijo denar v zrak. Če se ne da dodatno obdavčiti se naj da pirotehnična sredstva v kategorijo alkohola in tobaka in se naj določijo trošarine. Preprodajo na črno pa prepreči, policija bi morala za praznike še bolj aktivno delovati na tem področju. Mislim, da bi s tem lahko vsaj za malenkost dodatno napolnili državno blagajno.

42 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Ddam 29 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 1. 2015

Odziv Ministrstva za finance

Pirotehnična sredstva so obdavčena s splošno stopnjo DDV. Uvedba druge, posebno visoke stopnje DDV (višje od splošne, 22% stopnje DDV) le za pirotehnična sredstva z vidika skladnosti z EU zakonodajo, ni dopustna.

V primeru obdavčitve pirotehničnih sredstev primerljivo tobačnim izdelkom in alkoholnim pijačam, torej s trošarino, je treba upoštevati, da to ni le plačilo dodatnega davka, ampak vključuje izvajanje zahtevnega trošarinskega režima, kar pomeni predvsem uvedbo nadzora proizvodnje, skladiščenja in gibanja izdelkov, natančno opredelitev izdelka, ki bo predmet obdavčitve, natančno opredelitev zavezanca za plačilo trošarine in drugo. Za obravnavanje določenih izdelkov kot trošarinske izdelke in za vzpostavitev trošarinskega nadzora nad njimi, morajo obstajati tehtni razlogi, da ne bi s tem ukrepom potencialnim trošarinskim zavezancem le naložili dodatno administrativno breme. Uvedba novega trošarinskega izdelka mora biti ustrezno argumentirana, v obravnavanem primeru predvsem z vidika (ne)varnosti in možnosti poškodb in s tem vpliva na zdravje. Poleg tega kriterija, je pri odločanju o uvedbi predlagane obdavčitve merodajen finančni učinek, odločitev pa je treba presoditi tudi z vidika psihološkega efekta na porabnike. Namreč, s trošarinami se praviloma obdavčujejo izdelki, za katere je značilno, da jih načeloma ni mogoče nadomestiti z drugimi podobnimi izdelki in da je povpraševanje po teh izdelkih relativno togo. V nasprotnem ni mogoče pričakovati pozitivnih učinkov in je osnovni namen njihove uvedbe razvrednoten. Ob tem kaže opozoriti, da uvedba trošarin na izdelke, ki v sosednji državi niso obdavčeni oziroma obravnavani kot trošarinski izdelki, zaradi prostega pretoka blaga med državami članicami EU, ne bi dala želenega učinka. Celo nasprotno, vodila bi v razmah vnosa takih izdelkov iz drugih držav članic EU. Naj pripomnimo, da v tem primeru ne gre za črni trg, na katerega se sklicuje predlagatelj, ampak za legalne nakupe in gibanje blaga na notranjem trgu. Zaradi stroškov, tako za zavezanca, kot tudi za nadzorni organ, dodatna obdavčitev pirotehničnih sredstev s trošarinami finančno ni nujno učinkovita, zaradi administrativnih ovir pa zelo obremenjujoča, kar finančni učinek še zmanjša.

Priloge:

Komentarji