Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Varčevalni predlog - parkiranje

5128 OGLEDOV 24 KOMENTARJEV

V državni upravi in po celotnem javnem sektorju, veliko javnih uslužbencev in funkcionarjev svoje avtomobile brezplačno parkira na parkirnih prostorih delodajalca.

Tako ministrstva, razni uradi in agencije, po Ljubljani poleg parkirišč za svoja službena vozila, zagotavljajo tudi veliko število parkirišč v podzemnih garažah in po ulicah ob svoji stavbi, ki jih koristijo njihovi zaposleni, seveda brezplačno. Po vseh slovenskih mestih osnovne in srednje šole nezanemarljiv del svojih zemljišč namenjajo parkiriščem za učitelje, enako počnejo za svoje zaposlene občinski uradi, upravne enote, zdravstveni domovi, sodišča in drugi organi. Brezplačna parkirišča koristijo večinoma uslužbenci in funkcionarji višjega ranga.

Zato predlagam, da se brezplačno parkiranje za vse zaposlene v javnem sektorju ukine.

Delodajalec naj najem parkirišč, ki jih ne potrebuje za svoja vozila, prekine ali odda v podnajem po tržni ceni. Enako naj se naredi z lastnimi parkirni prostori. Javni uslužbenci in funkcionarji naj se, če tako želijo, potegujejo za najem enakopravno z vsemi drugimi potencialnimi najemniki.

S tem ukrepom bi se privarčevalo, ukinitev privilegija pa bi prizadel predvsem najvišje pozicionirane uslužbence, ki si plačilo parkirnine zagotovo lahko privoščijo ali pa, tako kot mnogi drugi, koristijo javni potniški promet.

32 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A AnaBanana11 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 6. 2015

Odziv Ministrstva za javno upravo

Obveznosti glede zagotavljanja parkirnih mest so določene v Normativih za zagotavljanje obsega potrebnih poslovnih in delovnih površin za potrebe države, sprejetih dne 7. 5. 2013 (št: 352-41/2013/36), ki med drugim določajo, da se »Površine, namenjene parkiranju (pokrita ali nepokrita parkirna mesta) zagotovi skladno s predpisi in prostorskimi akti, pri čemer se obvezno zagotovijo parkirna mesta za službena vozila, s katerimi upravlja upravljavec oziroma uporabnik poslovnih prostorov ter parkirna mesta za invalide, zaposlene pri upravljavcu oziroma uporabniku poslovnih prostorov. V kolikor upravljavec upravlja z več parkirnimi mesti kot jih je obvezno zagotoviti, s temi parkirnimi mesti razpolaga v skladu z veljavno zakonodajo.«.

Ob tem je potrebno opozoriti tudi na veljavno ureditev glede zagotavljanja parkirnih mest v primeru novogradenj, ker je obveznost zagotovitve parkirnih mest določena že v občinskih prostorskih načrtih. Ti predpisujejo obvezno število parkirnih mest glede na namembnost objekta.

Upoštevajoč zgoraj navedeno ugotavljamo, da je vprašanje primerno za nadaljnjo obravnavo. Ministrstvo za javno upravo bo v okviru projekta centralizacije nepremičnega premoženja, katerega aktivnosti že intenzivno potekajo, opravilo tudi analizo v zvezi z zagotavljanjem in dodeljevanjem parkirnih mest javnim uslužbencem, tako glede obstoječih in dodeljenih parkirnih mest, kot tudi glede pravne podlage za njihovo zagotavljanje. Ker je skladno z normativnim načrtom Vlade Republike Slovenije v tem in prihodnjem letu že načrtovana priprava predpisov o ravnanju s stvarnim premoženjem države, bo v tem okviru ustrezno proučena in posledično lahko urejena tudi navedena problematika.

Že sedaj je namreč kot temeljno načelo ravnanja s stvarnim premoženjem uveljavljeno načelo gospodarnosti. Slednje določa, da je potrebno zagotoviti gospodarno rabo premoženja države, kar pomeni, da morajo upravljavci parkirna mesta, ki jih ne potrebujejo za izvrševanje svojih nalog, že sedaj bodisi oddati v najem bodisi v uporabo drugim uporabnikom bodisi parkirna mesta odprodati. Predmetni predlog je torej korekten, trenutno veljavna zakonodaja pa oddajo v najem parkirišč, ki jih državni organi ne potrebujejo za izvrševanje svojih nalog, po tržni ceni, že narekuje.

Pojasnilo Ministrstva za javno upravo z dne 12.7.2016 Ministrstvo za javno upravo omenjen predlog v okviru priprave predpisov o ravnanju s stvarnim premoženjem ter celovito problematiko in možne rešitve še proučuje, vendar ob tem ugotavlja, da gre za kompleksno tematiko, v okviru katere bo potrebno upoštevati tako varnostne vidike objektov, v katerih oz. ob katerih se največkrat nahajajo parkirna mesta kot tudi morebitne delovno pravne elemente oddaje parkirnih mest zaposlenim. V skladu z navedenim se zato zaenkrat še iščejo najprimernejše vsebinske in postopkovne rešitve za naveden predlog.

Priloge:

Komentarji