Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vinjeta

3314 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Ukrep za hiter priliv denarja v državno blagajno. Čas vinjet je, kako pospešiti prodajo v decembru? Enostavno, popust v obliki 5 ali 10% cene vinjete, ki jo kupimo v decembru. Garantirano se jih proda vsaj 40% vseh povprečno prodanih.

razmislek!!

14 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Drago Felle 49 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 12. 2014

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V skladu z Zakonom o javnih cestah pomeni vinjeta plačilo cestnine glede na določen čas uporabe cestninske ceste, pri čemer veljavna zakonodaja ne določa obveznega nakupa vinjeta, ampak se lahko potencialni uporabnik glede na svoje potrebe odloči za nakup ustrezne vrste vinjete, pri čemer se je potrebno zavedati, da je cena vinjet še vedno ugodna v primerjavi s cestninami, ki so veljale pred uvedbo vinjet, ko so tudi osebna vozila plačevala cestnino po prevoženi razdalji.

Cene vinjet so določene z Uredbo o cestninskih cestah in cestnini, ki ne omogoča popustov pri prodaji le-teh. Slednje iz razloga, ker se z vinjeto plačuje uporaba cestninske ceste, torej ceste, ki je zgrajena v skladu s sodobnimi gradbeni standardi in na kateri so izvedeni številni ukrepi, ki zagotavljajo večjo varnost njihovih uporabnikov. Vsi prihodki iz cestnin, torej tudi iz vinjet, se namenjajo za vzdrževanje, obnavljanje in izvajanje sodobnih prometno varnostnih ukrepov s ciljem, da bi bila varnost uporabnikov čim večja.

Glede na navedeno ocenjujemo, da ni nobenega utemeljenega razloga, ki bi upravičeval popuste pri nakupu vinjet, še zlasti zgolj v mesecu decembru, saj bi predlagani popust v višini 5 ali 10 odstotkov pomenil zelo malo za uporabnika, imel pa bi lahko velike posledice za upravljavca cestninskih cest, ki zaradi izpada prihodka ne bi mogel namenjati toliko sredstev za izvedbo vseh tistih aktivnosti zaradi katerih je naša vožnja po cestninskem omrežju varnejša in udobnejša.

Priloge:

Komentarji