Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odprtje tovarne sladkorja

2462 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Vladi in ministrstvu za kmetijstvo predlagam da se v Sloveniji stori takoj vse potrebno za ponovno odpretje tovarne sladkorja da bomo neodvisni od uvoza sladkorja iz drugih držav,pa še kmetje bi spet nekaj zaslužili s prodajo sladkorne pese.

www.tednik.si/se-bo-sladkorna-pesa-res-vrnila-na-nase-njive

www.dnevnik.si/posel/novice/95482

lahko bi celo kot stranski produkt dobivali alkohol za pogon vozil in tako zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv,tako kot na primer v braziliji kjer je že kar polovica vseh vozil na alkoholni pogon ki ga pridobivajo iz sladkornega trsa kar je podobno sladkorni pesi samo da je sladkorna pesa bolj učinkovita.pa še okolje bi postalo bolj čisto.

Tovarna sladkorja ormož je bila ukinjena zaradi zahteve evropske unije ma zahtevo avstrije, .ker bi naj bilo preveč tovarn kjer so izdelovali sladkor in ga bi naj bilo preveč,kar pa očitno ne drži več saj je bilo po televiziji da bo evropa sprostila zaloge sladkorja ker ga primankuje in ga ni dovolj,

in poglejte si prodajne cene sladkorja v trgovinah večinoma povsod stane 1 kilogram več kot 1 evro,včasih je bil občutno cenejši

18 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Peter G: 257 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 12. 2014

V pogajanjih o reformi Skupne kmetijske politike je bilo doseženo, da bo z letom 2017 ukinjen režim kvot za sladkor ( Uredba (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov in razveljavitvi uredb Sveta (EGS) št. 922/72, (EGS) št. 234/79, (ES) št. 1037/2001 in (ES) št. 1234/2007), kar je prvi pogoj, da se lahko ponovno oživi pridelava sladkorne pese v Sloveniji.

Seznanjeni smo s pobudami za ponovno vzpostavitev pridelave sladkorne pese, strinjamo se tudi, da bi bila za ponovno vzpostavitev pridelave sladkorja najprimernejša lokacija nekdanje tovarne, vendar menimo, da bi bilo potrebno za financiranje izgradnje nove tovarne v celoti zagotoviti zasebni kapital. Vstop države v solastništvo bodoče tovarne ne bi bil v skladu z usmeritvami o umiku države iz gospodarstva. V sedanji gospodarski krizi država tudi nima na voljo razpoložljivih sredstev za investicijo v nakup zadevne nepremičnine. Podpore za ponovno oživitev pridelave in predelave sladkorna pese bodo možne v okviru ukrepov Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020.

Priloge:

Komentarji