Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Seje državnih odborov- Zmanjšanje prisotnih strokovnih delavcev na sejah

2754 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Ob gledanju sej državnih odborov je opaziti nenormalno število prisotnih strokovnih delavcev državne uprave, ki na sami seji samo sedijo, poslušajo in s svojo prisotnostjo ne prispevajo niti besede k uspešni izpeljavi sej. Zato predlagam, da so na seji pristonim le tisti, ki posamezno materijo predstavijo, jo obrazlagajo. Vsi ostali pa naj delajo, saj imajo precej dela v zaostanku. Tudi to je prispevek k izboljšanju finančnega stganja države

16 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR 6 678910 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 11. 2014

Odziv Generalnega sekretariata Vlade RS

Vlada uresničuje svoja razmerja do državnega zbora v skladu z ustavo in zakonom tako, kot določata Poslovnik državnega zbora in Poslovnik Vlade RS.

Poslovnik vlade RS določa, da kot svoje predstavnike pri obravnavi posameznega gradiva v državnem zboru vlada določi pristojnega ministra in državnega sekretarja ali direktorja vladne službe. Pri delu delovnih teles Državnega zbora lahko poleg prej navedenih predstavnikov določi še generalnega direktorja direktorata v ministrstvu. Drugi javni uslužbenci in zunanji strokovnjaki, ki so sodelovali pri pripravi obravnavanih gradiv, pa so lahko navzoči kot strokovna pomoč predstavnikom vlade.

Praviloma vlada pri obravnavi posamezne točke dnevnega reda seje delovnega telesa državnega zbora pooblasti dve do tri osebe, ki bodo zastopale vlado. Pri teh osebah gre največkrat za nabor ljudi, ki lahko tako politično kot tudi strokovno zastopajo vlado. Ker pa dnevni red posamezne seje delovnega telesa največkrat sestoji iz več točk različnih tematik, kar s strani vlade zahteva prisotnost različnih resorjev, se v praksi zgodi, da so na seji delovnega telesa prisotni tudi tisti predstavniki vlade, ki čakajo na obravnavo točke s svojega področja.

Ob tem je potrebno izpostaviti tudi, da Poslovnik državnega zbora v zvezi z sejami delovnih teles določa, da se na na sejo delovnega telesa k obravnavi posameznih točk dnevnega reda povabijo predlagatelji oziroma njihovi predstavniki in predstavniki vlade ter predstavniki zakonodajno-pravne službe, ki lahko sodelujejo v razpravi. Na sejo delovnega telesa se lahko k obravnavi posameznih točk dnevnega reda povabijo predstavniki institucij, katerih delo je neposredno povezano z vsebino obravnavanih vprašanj, strokovnjaki in predstavniki zainteresirane javnosti, ki lahko na seji izjavijo in obrazložijo svoja mnenja in stališča o obravnavani zadevi.

Iz navedenega torej sledi, da na seji delovnega telesa niso prisotni zgolj predstavniki vlade, ampak je nabor sodelujočih v skladu s poslovnikom državnega zbora veliko širši.

Priloge:

Komentarji