Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

varčevanje v slovenski vojski

1923 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Slovenija lahko privarčuje v slovenski vojski,kolikor mi je znano imamo v vojski zaposlenih veliko športnikov,ti športniki so samo na papirju,da dobivajo plačo,a v vojski pa jih dobesedno ni-tu se meče dnar vstran,vem da dobijo 1000e neto davkoplačevalskega dnarja,kaj pa rabimo športnike v vojski.

15 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z zvonimir borak 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 12. 2014

Odziv Ministrstva za obrambo

Zaposlovanje vrhunskih športnikov in trenerjev v državni upravi je prisotno od osamosvojitve in je bilo leta 1996 prvič urejeno s Sporazumom o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev v Ministrstvu za obrambo-Slovenska vojska, Ministrstvu za notranje zadeve-Policija in Ministrstvu za finance-Carinska uprava, ki so ga podpisali ministri resorjev, ki zaposlujejo vrhunske športnike in trenerje, minister pristojen za šport ter predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez. Navedeni sporazum je bil nato večkrat dopolnjen, nazadnje pa noveliran leta 2013.

V sporazumu podpisniki soglašajo, da je podpora vrhunskemu športu in vrhunskim športnikom v njihovem skupnem in javnem interesu, ugotavljajo pozitivne učinke vrhunskega športa ter prepoznavajo dotedanje pozitivne učinke zaposlovanja vrhunskih športnikov in trenerjev v državni upravi in sicer predvsem na področjih promocije države in dvigovanja ugleda s športom, sistemske pomoči vrhunskemu športu in vrhunskim športnikom, še posebej v tržno manj zanimivih panogah, promocije in večje prepoznavnosti državnih institucij ter višje športne kulture v institucijah, v katerih so zaposleni vrhunski športniki. Podrobneje so določeni tudi postopki, kriteriji in pogoji za zaposlovanje vrhunskih športnikov.

V sporazumu je med drugim določeno, da Ministrstvo za obrambo zagotavlja 70 formacijskih mest vrhunskih športnikov in trenerjev v okviru Športne enote (v skladu s sporazumom MNZ zagotavlja 30 sistemiziranih mest, Ministrstvo za finance pa 15 sistemiziranih mest). Pogodba o zaposlitvi z vrhunskim športnikom se sklene za določen čas 1 leto pod pogojem, da izpolnjuje merila športne kakovosti, ki jih pripravlja Olimpijski komite Slovenije. Trenutno je v Slovenski vojski zaposlenih 61 vrhunskih športnikov in 4 trenerji. Vrhunski športniki so zaposleni kot vojaki športniki. Plača vrhunskega športnika znaša v bruto znesku 997 EUR mesečno. Skupni letni strošek za vojaka športnika v povprečju znaša 15.732 EUR.

V sporazumu o zaposlovanju in pogodbi o zaposlitvi so določene posebne obveznosti športnikov, in sicer:

  • nastopati na domačih in mednarodnih vojaških tekmovanjih in tekmovanjih v okviru svojih Nacionalnih panožnih zvez;
  • sodelovati na promocijah, propagandnih, protokolarnih in drugih prireditvah;
  • nuditi strokovno pomoč pri športih in profesionalnih pripravah, pri usposabljanju profesionalnih delavcev in vojakov in strokovno svetovati pri pripravi programov in analizi dela;
  • skrbeti za ohranjanje osebne športne pripravljenosti za doseganje vrhunskih športnih dosežkov;
  • redno predložiti poročila o delu in dosežkih delodajalcu skladno z internimi akti.

Prav tako imajo obveznost, da ob pojavljanjih v javnosti (vojaška ali civilna tekmovanja ter na vseh javnih prireditvah) z identifikacijo in simboli promovirajo Slovensko vojsko skladno s področnimi predpisi.

V Slovenski vojski se Športne enote ne obravnava kot enote, ki bi prispevala k operativnim zmogljivostim Slovenske vojske, namenjenim za izvajanje z zakonom predpisanih nalog. Pri vrednotenju prispevka vrhunskih športnikov se zato izhaja predvsem iz razlogov in namena sklenjenega sporazuma o zaposlovanju vrhunskih športnikov. Glede na to, da zaposlovanje vrhunskih športnikov v Slovenski vojski izhaja iz sporazuma, ki ga je več ministrstev sklenilo z Olimpijskim komitejem Slovenije, predloga ni možno obravnavati ločeno od zaposlovanja vrhunskih športnikov v drugih ministrstvih in ločeno od obravnavanja državne politike podpore vrhunskemu športu. Zavedati pa se je potrebno, da vrhunski športniki zaposleni v Slovenski vojski pomembno prispevajo k prepoznavnosti, ugledu in promociji Slovenske vojske tako doma, kot tudi v mednarodnem okolju, kar pa ni mogoče vrednotiti samo skozi finančna sredstva, ki se namenjajo za njihove zaposlitve.

Priloge:

Komentarji