Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

občine ja, ampak za svoj denar

2290 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlagam ukinitev občin, ki nimajo dovolj sredstev za plačilo občinskega aparata. Razen, če ta sredstva sami zberejo, seveda. Nekatere občine namreč za plačilo plač občinskega aparata (župani) črpajo iz proračuna. Torej davkoplačevalec poleg svoje občine financira še opisane.

15 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jurcek 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 11. 2014

Odziv Ministrstva za javno upravo

Lokalna samouprava je ustavno dana in zavarovana kategorija, ki prebivalcem Slovenije omogoča, da uresničujejo/mo lokalno samoupravo v občinah in drugih lokalnih skupnostih. Občina je samoupravna lokalna skupnost in obsega naselje ali več naselij, ki so povezana s skupnimi potrebami in interesi prebivalcev. Občina se ustanovi z zakonom po prej opravljenem referendumu, s katerim se ugotovi volja prebivalcev na določenem območju. Zakon določi območje občine. V pristojnost občine spadajo lokalne zadeve, ki jih občina lahko ureja samostojno in ki zadevajo samo prebivalce občine.

Država lahko z zakonom prenese na občine opravljanje posameznih nalog iz državne pristojnosti, če za to zagotovi tudi potrebna sredstva. V zadevah, ki jih je na organe lokalne skupnosti prenesla država, opravljajo državni, organi tudi nadzor nad primernostjo in strokovnostjo njihovega dela.

Občina se financira iz lastnih virov. Občinam, ki zaradi slabše gospodarske razvitosti ne morejo v celoti zagotoviti opravljanja svojih nalog, država v skladu z zakonsko določenimi načeli in merili zagotovi dodatna sredstva.

Podrobnejšo vsebino delovanja občin ureja Zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 - uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10 in 40/12 - ZUJF) in Zakon o financiranju občin (Uradni list RS, št. 32/06 - uradno prečiščeno besedilo, 123/06 - ZFO-1, 57/08 - ZFO-1A in 36/11).

Iz navedenega sledi, da predlog ne izhaja iz pozitivne zakonodaje, pri čemer za argumentacijo svojega predloga postavlja trditve, ki deloma nimajo realne osnove, deloma pa so nerazumljive.

Predlog po našem mnenju ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Priloge:

Komentarji