Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved točenja alkohola v diskotekah po drugi uri zjutraj

2551 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam da se prepove točenje alkohola v diskotekah po drugi uri zjutraj.

Ni nič narobe če se gre ven plesat in se kaj spije.

Težave nastanejo okrog tretje ure zjutraj. Ob tej uri se običajno začnejo dogajati pretepi, saj so obiskovalci že veliko popili. S pitjem nadaljujejo do zaprtja diskoteke. Iz ure v uro so obiskovalci bolj pijani. Ob petih zjutraj se zaradi močne pijanosti gostov diskoteke število pretepov bistveno poveča.

Kadar se v diskoteki odprejo luči, vsi ki imajo pijačo še v rokah preden se odpravijo domov spat svojo alkoholno pijačo spijo spijejo na hitro, da nebi na šanku pustili polnega kozarca.

To da se jih veliko takih kasneje usede za volan je znano vsem.

Problem pa je tudi ta, da domov gredo spat z najvišjo stopnjo alkohola v krvi kar so jo imeli tisti večer.

Nobeden se ne trezni pred izhodom iz diskoteke ampak stopnjo alkohola le povečujejo do zaprtja diskoteke.

Bil sem v Italiji v diskoteki. Po drugi uri niso več točili alkohola. Zato so obiskovalci prišli bolj zgodaj ven. Šli bolj zgodaj spat. Tisti ki so se želeli napiti so to storili načrtno do druge ure. Tisti ki so ostali do konca do četrte ure so zadnje dve ure pili brezakoholen pijače, vode in s tem bistveno prispevali k izločanju alkohola iz krvi. Zmanjšali dehidracijo možganov in glavobol. Izločili alkohol s potenjem in plesanjem. Odšli domov spat skoraj trezni in drugi dan se zbudili brez slabosti. S tem bistveno prispevali k svojemu zdravju. Zmanjšali število pretepov in število prometnih nesreč.

Veliko ljudi ki so bili večer prej močni pijani, si niso želeli se tako napiti ampak prijatelj je plačal pijačo in jo je pač moral spiti. Nekatere je bilo sram da se jiim bodo smejali če bodo pili pomarnčni sok in so si zato naročili pivo. Nekateri so bili že tako pijani da se niso več zavedali da si morajo kaj brezalkoholnega naročiti. S prepovedjo prodaje alkohola po drugi uri teh težav nebi bilo več

15 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sodobna Slovenija 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 12. 2017

Odziv Ministrstva za zdravje

Zakon o omejevanju porabe alkohola (UL RS št. 15/03 in 27/17, v nadaljevanju: ZOPA) določa, da je prepovedana prodaja alkoholnih pijač osebam, ki kažejo očitne znake opitosti od alkohola. V gostinskih obratih in drugih oblikah ponudbe končnemu potrošniku v skladu s predpisi, ki urejajo gostinstvo (v nadaljnjem besedilu: gostinski obrati), je prepovedano prodati oziroma ponuditi alkoholne pijače osebam, za katere je mogoče upravičeno domnevati, da jih bodo posredovale osebam, ki kažejo očitne znake opitosti od alkohola.

Zakon določa tudi časovne omejitve prodaje in sicer je prepovedana prodaja alkoholnih pijač med 21. uro in 7. uro naslednjega dne, razen v gostinskih obratih, kjer je dovoljena prodaja alkoholnih pijač do konca njihovega obratovalnega časa, določenega v skladu z zakonom. Za diskoteke torej velja, kot za ostale gostinske obrate, da lahko prodajajo alkoholne pijače do konca obratovalnega časa.

Letošnje spremembe in dopolnitve ZOPA so med drugim uvedle tudi dvakrat višje globe za kršitve zakona v zvezi s prodajo in ponudbo alkoholnih pijač opitim osebam. Po novem globa za pravno osebo znaša od 4.000 do 33.000 EUR; za odgovorno osebo pravne osebe, odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika oziroma odgovorno osebo posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost znaša globa od 800 do 2.000 EUR; za samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost pa po novem globa znaša od 1.600 do 8.000 EUR.

Nadzor nad prodajo in ponudbo opitim opravlja v prodajalnah Tržni inšpektorat RS, v gostinskih obratih pa Policija, tako da je potrebno ob zaznanih kršitvah obvestiti navedena organa, ki bosta ustrezno ukrepala.

Poleg ostrejšega kaznovanja ponudnikov alkoholnih pijač pa so, za zmanjšanje škode zaradi alkohola, zelo pomembni tudi ukrepi, ki bi vodili k omejevanju dostopnosti alkoholnih pijač. V ta okvir sodi tudi vaš predlog, ki bo obravnavan pri pripravi prihodnjih sprememb zakonodaje.

Priloge:

Komentarji