Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vinjete

2070 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da za leto 2015 ukine vinjete. To po čemer se mi vozimo(kolikor se sploh lahko) ne moremo imenovati avtoceste. In v letu 2014 praktično ni bilo dneva med Koprom in Ljubljano, da bi se dalo pripeljati normalno brez vsaj ene ovire na cesti.

15 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Micky 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 12. 2014

Spoštovani,

investicijska in vzdrževalna dela na omrežju avtocest in hitrih cest se izvajajo skladno z letnim načrtom družbe DARS d.d., ki je upravljavec navedenega omrežja cestninskih cest. Ministrstvo za infrastrukturo si v okviru svojih pristojnosti stalno prizadeva, da se zapore cestnih odsekov omejijo na nujno potreben čas ter da se dela, ki se opravljajo v okviru zapore opravijo v najkrajšem možnem času, seveda v skladu z veljavnimi predpisi. Dejstvo je, da se delnim ali popolnim zaporam posameznih avtocestnih odsekov ne moremo izogniti, saj mora upravljavec ceste z investicijskimi ali vzdrževalnimi deli ohranjati oziroma izboljševati standard cestnega omrežja. Prepričani smo, da si tudi družba DARS d.d. prizadeva, da bi vsaka aktivnost, ki je potrebna na določenem cestnem odseku, pomenila čim manjšo motnjo za uporabnike, vendar pa se zastojem žal ne bomo mogli popolnoma izogniti, saj je namen zapore ravno v tem, da se zagotovi varnost delavcev in udeležencev cestnega prometa.

V 17. členu novele Uredbe o cestninskih cestah in cestnini (Uradni list RS, št. 76/13) je opredeljena preusmeritev prometa na cestninsko cesto: če je zaradi izvajanja rekonstrukcijskih ali obnovitvenih del ali drugih razlogov (npr. javna prireditev) delno ali popolnoma zaprta vzporedna cesta in je promet preusmerjen na cestninsko cesto, ni potrebno uporabljati vinjete na odseku, ki velja kot obvoz. Vozila, ki uporabljajo cestninske ceste zaradi obvoza in nimajo vinjet, morajo le-te zapustiti na prvem odprtem izvozu.

Prav tako omenjena uredba v svojem 4. členu določa oprostitve plačila cestnine. Cestnina se ne plača za:

- prevoze z vozili s prednostjo ter za vozila za spremstvo, vključno z vozili v spremstvu, - prevoze z vojaškimi vozili Slovenske vojske, - prevoze s tujimi vojaškimi vozili, ki se opravljajo za potrebe izvajanja nalog obrambe države, mednarodnih mirovnih sil in drugih obrambnih in varnostnih nalog, če je tako določeno z mednarodnimi pogodbami, - prevoze z vozili, ki se opravljajo za potrebe izvajanja nalog humanitarne pomoči prizadetim v miru ali vojni, zaradi naravnih in drugih nesreč ali oboroženih spopadov, - prevoze z vozili, ki se opravljajo za potrebe dejavnosti vzdrževanja cestninskih cest in za opravljanje dejavnosti pobiranja cestnine.

Priloge:

Komentarji