Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uveljavitev večinskega volilnega sistema

4019 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Kot lahko sami opažate se po vsakih volitvah ukvarjamo z enakimi težavami - z iskanjem zavezništev za novo koalicijo. Tega ne bi bilo, če bi obstajal večinski volilni sistem.

Ta sistem se obnese v Veliki Britaniji in ZDA. Kaj pa je večinski volilni sistem:

Za ta sistem je značilno, da se o kandidatih odloča z večino, ki je lahko absolutna ali relativna. Obstajata enokrožni in dvokrožni večinski sistem. Enokrožnega poznajo – za lažjo predstavo - v Veliki Britaniji, kjer se je prvič pojavil, pa tudi v ZDA. Pri tem je iz vsake volilne enote izvoljen po en kandidat, in sicer tisti, ki dobi največ glasov. Ni pa nujno, da dobi večino vseh glasov. Sistemu zato pravimo tudi sistem relativne večine. Dvokrožni sistem pa naj bi zagotavljal, da je izvoljen tisti kandidat, ki ga podpira večina volivcev. V primeru, da nihče izmed kandidatov v prvem krogu ne osvoji večine, se navadno prvouvrščena kandidata pomerita v drugem krogu (v nekaterih primerih se jih lahko uvrsti tudi več, na primer vsi, ki so presegli prag določenega števila odstotkov). Zmagovalni kandidat tako osvoji absolutno večino glasov, zato temu pravimo tudi večinski sistem z absolutno večino. vir: Dnevnik

Če bi večinski volilni sistem obstajal že na teh volitvah v državni zbor leta 2014, bi SMC prejela 86 poslanskih mandatov, SDS Pa štiri. Ostale stranke ne bi osvojile mandatov. In vlada bi bila sestavljena zelo hitro + bila bi učinkovita in res izbrana z voljo ljudstva.

20 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G ggloria 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 10. 2014

Odziv Ministrstva za javno upravo

Volitve, na katerih volivci izbirajo svoje predstavnike, so pogoj za demokratično oblikovanje najpomembnejših državnih organov. Volilni sistem obsega določila o tem, kdo ima volilno pravico, kako so organizirane volitve, kako se delijo mandati, kako je zagotovljeno varstvo volilne pravice ipd. Vprašanje razdelitve mandatov je pomembno zlasti zato, ker je od načina razdelitve mandatov odvisna zastopanost strank v predstavniškem telesu, kar pa ima izredno pomemben vpliv na delovanje predstavniškega telesa in na politično življenje nasploh. Izhodišče za izbiro različnih meril je temeljno vprašanje, ali naj bodo poslanci v parlamentu odraz političnih pogledov in prepričanj vseh (ali skoraj vseh) volivcev ali pa zgolj večine volivcev.

Večinski volilni sistem

Za večinski sistem razdelitve mandatov je značilno, da se o kandidatih na volitvah odloča z večino. Pri tem sta znani dve osnovni različici večinskega sistema, in sicer sistem relativne večine (odloča večina tistih, ki so se udeležili volitev) in sistem absolutne večine (odloča več kot polovica volilnih upravičencev).

Najsplošnejša posledica uvedbe večinskega sistema je zmanjšanje števila političnih strank in oženje izbire volivcev med različnimi političnimi opcijami. Večinski volilni sistem je uveljavljen v državah z dolgo demokratično tradicijo npr. ZDA in Velika Britanija. Kljub določenim pomanjkljivostim pa ohranja stabilen in pregleden politični sistem, v katerem prevladujeta dve oziroma največ tri politične stranke.

Proporcionalni volilni sistem

V nasprotju z večinskim sistemom proporcionalni sistem izhaja iz načela, da morajo dodeljeni predstavniški mandati ustrezati dobljenim glasovom na volitvah, kar naj bi zagotavljalo tudi, da so različni politični interesi oziroma stranke, ki jih predstavljajo, ustrezno predstavljeni v parlamentu.

V Evropi je zelo razširjen proporcionalni sistem. Že samo ime pove, da se glasovi porazdelijo sorazmerno med strankami, kar tudi omogoča ustrezno zastopanost političnih manjšin. V proporcionalnem sistemu običajno dobi sedeže v parlamentu večje število političnih strank. To lahko povzroča nestabilnost delovanja predstavniškega telesa. Zato je proporcionalni sistem pogosto korigiran tako, da ne dopusti dodelitve mandatov tistim listam, ki ne dosežejo določenega praga za vstop v parlament. Pri nas je to štiriodstotni volilni prag za vstop v državni zbor.

Proporcionalni sistem delitve mandatov v svoji najbolj čisti obliki pomeni, da lahko volivci izbirajo samo med listami kandidatov, ki so jih določile politične stranke. Mandati, ki jih pridobi stranka, se dodelijo kandidatom po vrstnem redu, kot so navedeni na listi, volivci pa na to nimajo nobenega vpliva. Takšno ureditev poznamo tudi pri nas, zato se na ministrstvu zavzemamo, da bi v naš volilni sistem uvedli možnost tako imenovanega preferenčnega glasovanja tudi pri volitvah v državni zbor. Bistvo takega načina glasovanja je v tem, da volivec sicer glasuje za stranko, vendar pa lahko odloča tudi o tem, katere osebe bodo izvoljene, če bo seveda stranka dobila dovolj glasov. Podlago za takšno ureditev daje tudi 80. člen Ustave RS, ki pravi, da se poslanci volijo po načelu sorazmernega predstavništva ob štiriodstotnem volilnem pragu za vstop v državni zbor, pri čemer imajo volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov kandidatom. V primeru morebitne spremembe volilnega sistema (v smeri večinskega) bi bilo, glede na navedeno, predhodno praviloma potrebno spremeniti tudi ustavo.

Kot že navedeno se na ministrstvu zavzemamo predvsem za takšno spremembo zakonodaje, ki bi povečala vpliv volivcev na dodelitev mandatov kandidatom.

Priloge:

Komentarji