Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preverjanje bolniških odsotnosti

11118 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

V zadnjem času se je med podjetji "razpaslo" preverjanje delavcev v boliškem staležu na njihovem domu z "detektivi" , v narekovajih zato, ker verjetno pa gre bolj za neke organizacije, agencije, za katere dvomim, da imajo vse potrebne licence za izvajanje takšnega nadzora... ampak to je druga zgodba...

Mogoče je res prav in pošteno, da ima delodajalec pravico preverjati morebitno izkoriščanje bolniške odsotnosti svojih delavcev, ampak prav bi bilo tudi, da mora za to izkazati tudi utemeljen sum...Podjetja namreč pošiljajo svoje najete detektive na dom zaposlenih že kar prvi dan bolniške odotnosti in tudi brez kakršnihkoli utemljenenih razlogov, da se smatra, da gre za izkoriščanje bolniškega staleža. Podjetja so sprejela svoje interne pravilnike in enostavno čisto sistematično pošiljajo detektive na domove zapolenih...

Predlagam, da se zakonsko uredi ali vsaj pouči delodajalce, da nimajo pravice preverjanje delavcev na bolniškem staležu brez utemeljenega suma izkoriščanja bolniške odsotnosti, saj so se ti primeri šli že v skrajnost in imajo že značaj zasledovanja in motenja delavcev na njihovih domovih - in to v času bolniškega staleža, ki ga pa kljub vsemu le prepiše zdravnik in ne delavec sam!

Prelagam, da se vsebina zakonsko uredi, s čimer se bodo morali prilagoditi tudi po mojem mnenju sporni interni akti delodajalcev.

22 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N ne.pravica ne.pravica 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 9. 2014

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V zvezi z izpostavljeno problematiko in predlogi, ki se nanašajo na delovno zakonodajo, pojasnjujemo, da ZDR-1 v 176. členu določa, da je delavec upravičen do odsotnosti z dela v primerih začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe in v drugih primerih v skladu s predpisi o zdravstvenem zavarovanju. Delavec mora v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe spoštovati navodila pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije oziroma v tem času ne sme opravljati pridobitnega dela ali brez odobritve pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije odpotovati iz kraja svojega bivanja, v nasprotnem primeru mu delodajalec lahko izredno odpove pogodbo o zaposlitvi na podlagi osme alineje prvega odstavka 110. člena ZDR-1, ob predpostavki, da so izpolnjeni tudi pogoji iz 109. člena ZDR-1. osnova za presojo obstoja navedenega razloga za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi so torej tudi navodila pristojnega zdravnika, imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije glede ravnanja delavca v času začasne nezmožnosti za delo. Podrobneje način uresničevanja pravice odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ter v drugih primerih določajo predpisi s področja zdravstvenega zavarovanja – Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter na njegovi podlagi sprejeta Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja in drugi podzakonski akti. Ob tem naj opozorimo, da se za dodatna pojasnila v zvezi z uresničevanjem bolniške odsotnosti obrnete na pristojno ministrstvo oziroma na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Pri presoji dopustnosti nadzora ravnanja delavca v času začasne nezmožnosti za delo oziroma kontrole uresničevanja predpisanega bolniškega reda pa so relevantne določbe 46. do 48. člena ZDR-1. delodajalec mora varovati in spoštovati delavčevo osebnost in ščititi delavčevo zasebnost. Ta obveznost obsega dolžnost varovanja dostojanstva delavca pri delu in dolžnost varstva delavčevih osebnih podatkov. Obveznost varovanja delavčeve osebnosti velja ves čas trajanja razmerja med delavcem in delodajalcem: v fazi sklepanja, trajanja in prenehanja pogodbe o zaposlitvi. Delodajalec lahko zbira, obdeluje, uporablja in dostavlja tretjim osebne podatke delava samo, če je tako določeno z zakonom in je to potrebno zaradi uresničevanja pravic in obveznosti s področja varstva osebnih podatkov, ki podrobneje urejajo navedena vprašanja. Za inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določb Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07-UPB1) ter za pojasnila v zvezi s kontrolo bolniškega staleža v povezavi z 48. in 110. členom ZDR-1 z vidika obdelave osebnih podatkov je pristojen Informacijski pooblaščenec, zato vam svetujemo, da se za dodatna pojasnila obrnete na Informacijskega pooblaščenca.

Priloge:

Komentarji