Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izenačitev pridnih študentov ob koncu 1. bolonjske stopnje z dijaki glede zdravstvenega zavarovanja.

2774 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Študentom prve bolonjske stopnje, ki končajo to stopnjo sproti že v junijskem roku, se v primeru oddane prijave na drugo bolonjsko stopnjo podaljša zdravstveno zavarovanje do konca septembra, ko je znan rezultat vpisa. Obrazložitev: Najbolj pridnim študentom, ki SPROTI opravijo vse izpite ter obveznosti, sedaj na dan zaključenega zadnjega izpita na prvi bolonjski stopnji (3. letnik) v junijskem roku izgubijo zavarovanje in ga morajo od tega dne naprej plačevati sami. Če niso tako pridni in (npr. preračunljivo) končajo septembra, jim tudi zavarovanje teče do tedaj. Tako, kot dijaki po končani srednji šoli ob vpisu na visokošolski oz. univerzitetni študij avtomatsko pridobijo zdravstveno zavarovanje do konca septembra, naj imajo tudi študentje tretjega letnika prve bolonjske stopnje enako pravico, namreč zdravstveno zavarovanje do konca septembra v primeru oddaje prijave na 2.bolonjsko stopnjo. Sedaj so omenjeni študentje neenaki pred zakonom za podoben status. Še več, KER so bili NAJBOLJŠI V LETNIKU, SO KAZNOVANI in morajo SAMI plačati zdravstveno zavarovanje od dneva zadnjega izpita. Ko postanejo dosegljivi rezultati prijave ne 2. bolonjsko stopnjo je razumljivo, da takrat (ker prej tega postopka univerza NE izvede) tudi od njih ne moremo zahtevati dokazila o vpisu. Ker številni javno dostopni in statistični podatki kažejo, da je mlada generacija tako po brezposelnosti kot varstvu pravic pri delu (zaposlitev za določen čas, delo preko lastnega s.p. oz. podjetja, itd) že tako manj zaščitena od starejših generacij, je to MINIMALNI znak, da NAJBOLJŠIH mladih ne kaznujemo za dosežke. Andrej Cvelbar

14 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A andrej cvelbar 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 9. 2014

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Zakon o visokem šolstvu v 69. členu (druge pravice in ugodnosti študentov) določa, da imajo študenti ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravico do zdravstvenega varstva in drugih ugodnosti ter pravic (na primer prehrana, prevozi, štipendiranje) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju ali prijavljeni kot iskalci zaposlitve. V 70. členu (prenehanje statusa študenta) pa omenjeni zakon med drugim določa, da status študenta preneha, če študent diplomira.

Predlog novega Zakona o visokem šolstvu (ZViS-1), dostopen na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, predvideva novo ureditev pridobitve in prenehanja statusa študenta. Po tej ureditvi se status študenta pridobi ob vpisu na polni oziroma delni študij in je vezan na trajanje študijskega leta oziroma semestra, pri čemer študentu, ki diplomira ali dokonča dodiplomski ali podiplomski študij, status študenta velja do konca tistega študijskega leta, v katerem je diplomiral ali dokončal podiplomski študij.

Ker je predlog novega Zakona o visokem šolstvu (ZViS-1) trenutno v pripravi bo predlog oz. pobuda posredovana pripravljavcem omenjenega zakona. Za poslani predlog se zahvaljujemo.

Priloge:

Komentarji