Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Varstvo otrok na njihovem domu

3891 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Pozdravljeni! Ker se že nekaj časa ubadam s to temo predlagam, da se med dejavnosti SKD doda varstvo otrok na njihovem domu - domu staršev.

Obstaja sicer dejavnost dnevnega varstva otrok, vendar mora biti izpolnjen tudi prostorski pogoj, kar pa je za večino mladih velik problem.

V tem primeru pa bi starši lahko najeli "varuško" (seveda z ustrezno pedagoško izobrazbo in potrdilom o nekaznovanosti), ki bi prišla na njihov dom in v otroku poznanem okolju varovala in skrbela za malčka.

15 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M matej1986 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 11. 2017

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Predlagate, da se med dejavnosti Standardne klasifikacije dejavnosti doda varstvo otrok na njihovem domu - domu staršev.

Pojasnjujemo, da varovanje otrok na njihovem domu ne sodi na področje sistemske ureditve predšolske vzgoje, ki se izvaja na institucionalen način. Pri varstvu otrok na domu otrok gre za zasebno pravno sfero, na katero država ne posega s svojo regulativo.

Za tistega, ki izvaja tovrstno varovanje otrok je pomembno, da opravlja registrirano dejavnost kot poslovni subjekt, pri čemer pa je vezan na registracijo dejavnosti pod Standardno klasifikacijo dejavnosti.

Odziv Statističnega urada

Storitve varovanja otrok na njihovem domu po Standardni klasifikaciji dejavnosti SKD 2008 spadajo v dejavnost 88.910 Dnevno varstvo otrok, kjer so tudi eksplicitno navedene:

SKD 2008: 88.910 Dnevno varstvo otrok Sem spada:

  • dnevno varstvo otrok, tudi duševno prizadetih in invalidnih

Sem spada tudi:

  • varovanje otrok na domu

Glede pogojev za opravljanje te dejavnosti (omenjate prostorski pogoj), naj omenimo, da Klasifikacija SKD 2008 razvršča dejavnosti zgolj glede na proizvode in storitve in ne določa pogojev za opravljanje dejavnosti. Z drugimi besedami: evropska uredba o statistični klasifikaciji gospodarskih dejavnosti NACE Rev. 2 (iz katere izhaja slovenska SKD 2008) določa dejavnosti glede na njihovo vsebino in je neodvisna od nacionalnih zakonodaj. Zato NACE Rev. 2 ne prejudicira niti pogojev za registracijo neke dejavnosti niti posledic ali ukrepov v zvezi s tem. Pogoji za opravljanje dejavnosti niso predmet Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti, na podlagi katere AJPES določa šifre dejavnosti enotam, vpisanim v PRS.

Prilagamo še pojasnila iz Klasifikacije proizvodov po dejavnosti CPA Ver. 2.1, ki podrobneje razlaga klasifikacijo SKD 2008:

CPA 88.91.11 Dnevno varstvo otrok, razen tistih z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju Sem spada:

  • socialne storitve brez nastanitve, ki vključujejo dnevno varstvo otrok in osnovno učenje s pomočjo iger

Sem ne spada:

  • storitve začasnega varovanja otrok na domu ob odsotnosti staršev (baby sitting), gl. 88.91.13

CPA 88.91.12 Dnevno varstvo otrok in mladine z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju Sem spada:

  • socialne storitve brez nastanitve, ki vključujejo dnevno varstvo otrok in mladine z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, osnovno učenje s pomočjo iger

CPA 88.91.13 Varstvo otrok Sem spada:

  • storitve začasnega varovanja otrok na domu ob odsotnosti staršev (baby sitting)

 

Komentarji