Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Raba prostorov Policijska akademija Tacen

3919 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Kot prebivalec naselja Tacen že nekaj let opazujem prazne prostore nekdaj aktivne Policijske akademije v Tacnu. V njenem okviru je namreč več objektov namenjenih nastanitvi slušateljev ( več kot 300 sob ) , kuhinja, jedilnica, predavalnice, telovadnica, park in precej veliko športno igrišče. Večina teh prostorov je že več let praznih, namenjenih le policijskemu muzeju, občasnem usposabljanju policijstov in raznovrstnim dnevnim seminarjem .

Osebno menim, tako kakor tudi veliko drugih okoliških prebivalcev , da je gospodarjenje z objektom negospodarno, zato Vladi predlagamo da:

spalni del objektov skupaj s kuhinjo in jedilnico in parkom odda preko koncesije za dom za starejše občane ali kako drugo objektom primerno rabo,

športni park odda lokalnim športnim društvom ( v naselju Tacen namreč ne premoremo niti enega samega otroškega igrišča !!),

in pri tem zadrži za potrebe Akademije le toliko kolikor potrebuje .

14 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G gagrcar 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 9. 2014

Odziv Policije

MNZ in Policija kot organ ministrstva v sestavi, v Tacnu, na Rocenski ulici 56, razpolagata s kompleksom poslovno – nastanitvenih površin. Kompleks sestavljajo naslednji objekti: upravna stavba - meščanska vila, šolski objekt, dom 1, 2 in 3, objekt telovadnice s streliščem, travnato in asfaltno igrišče ter odprto strelišče, objekt recepcije – sprejemnice, kuhinja in podzemni objekt.

V naštetih objektih se izvajajo dejavnosti Policijske akademije, Oddelka kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, Službe Urada za logistiko MNZ, Službe za prevajanje in lektoriranje ter informacijsko-knjižnična dejavnost MNZ.

V okviru Policijske akademije deluje Višja policijska šola, ki je vpisana v razvid višjih šol kot edina izobraževalna inštitucija, ki izobražuje za poklic policist. Izvedba študija je odvisna od kapacitet, ki jih ponuja policijska akademija. Rednim študentom je poleg šolskih prostorov potrebno zagotoviti športne površine in strelišče (v smislu pridobivanja poklicnih kompetenc) in možnost bivanja v domovih (v smislu doseganja socializacijskih ciljev programa). Mednarodne izmenjave študentov in zaposlenih terjajo od vseh deležnikov, da zagotavljamo primerne prostore, tako za bivanje kot delo.

Prav tako omenjene objekte policija potrebuje za različna usposabljanja in izpopolnjevanja policistov, ki vsakodnevno prihajajo v policijsko akademijo z namenom utrjevanja in pridobivanja novih poklicnih veščin.

Na Višji policijski šoli redno poteka izobraževanje, trenutno sta v procesu dve generaciji študentov, ki koristijo tudi nastanitvene kapacitete. Glede na to, da se trenutno izobražujejo le izredni študenti, so potrebe po nastanitvenih kapacitetah manjše, kar pa ne pomeni, da nastanitvenih kapacitet ne potrebujemo. Kadrovanje in izobraževanje v policij je proces, ki ima svoja nihanja, na žalost smo sedaj v fazi, ko ni potreb po zaposlovanju novega kadra, kar pa ne pomeni, da ta potreba ne bo nastopila že jutri in takrat bomo te kapacitete nujno potrebovali.

Nastanitvene kapacitete pa niso namenjene samo kadru, ki je v izobraževalnih procesih in procesih izpopolnjevanja in usposabljanja ampak tudi operativnim potrebam nastanitve določenega števila policistov (operativne naloge).

Za potrebe izobraževanj, usposabljanj in izpopolnjevanj se proste prostorske kapacitete (učilnice, predavalnice) oddajajo tudi drugim organizacijskim enotam javne uprave tako, da se povprečno tedensko zvrsti tudi do 800 udeležencev v različnih programih izobraževanj, usposabljanj in izpopolnjevanj.

Glede uporabe športnega parka za potrebe lokalne skupnosti in različnih lokalnih društev v preteklosti ni bilo težav. Športna društva, otroci in odrasli iz okolice v prostih terminih (največ v popoldanskem času) redno uporabljajo vsa igrišča vključno z atletsko stezo, od njih se zahteva minimalni standard ravnanja v smislu dobrega gospodarja.

V smislu racionalizacije in v skladu s Temeljnim razvojnim programom do leta 2020, je v zadnjem času prišlo do sprememb in zmanjšanja potreb po uporabi posameznih prostorov za Policijsko akademijo, zato proste prostorske kapacitete uporabljajo tudi druge enote Policije, dodatno pa bomo v prihodnje del prostorov v akademiji namenili za reševanje prostorske stiske in optimalnejšega delovanja še nekaterih enot Policije.

Na območju Policijske akademije je v juliju 2014 začel poslovati tudi Oddelek za prehrano (združitev kuhinje v Tacnu in na Kotnikovi). Osnovna naloga oddelka je zagotavljanje prehrane policijskim enotam, ki opravljajo naloge ob rednih in izrednih dogodkih in tudi oskrba policijskih enot na terenu. Hkrati pa se v tem oddelku izvajajo tudi določene naloge za oddelke za prehrano po policijskih upravah in na lokaciji PD Bohinj. Oddelek za prehrano s sedežem v Tacnu praviloma oskrbuje tudi vse protokolarne zadeve Ministrstva za notranje zadeve in Policije in skrbi za prehrano gostov iz tujine, ki se v okviru MNZ in Policije udeležujejo raznih usposabljanj, srečanj, bilateralnih pogovorov itd. Permanentno se zagotavlja prehrana za zaposlene, študente in udeležence različnih usposabljanj in izobraževanj.

Glede na vse navedeno menimo, da so navedene pavšalne ocene glede nesmiselnosti obstoja vitalnega učnega in oskrbovalnega dela policije sicer dobrodošle iz vidika, da se ponovno pojasnijo aktivnosti policije, ki se izvajajo na tem območju in hkrati poudarimo, da se zavedamo, da so objekti potrebni temeljitih rekonstrukcijsko adaptacijskih del (menjava oken, salonitne kritine na objektih, zagotavljanje ustreznih nastanitvenih in izobraževalnih standardov).

Komentarji