Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Takse

2841 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da z regulativo določi možnost odločanja plačila solidarnosti na poštah. Zakaj? vsakič, ko v tednu "solidarnosti" pošlješ poštno pošiljko, ti zaračunajo kar brez vprašanja ali ti to hočeš ali ne, dodatno znamko. Ali v demokraciji tu možnost odločanja odpove? Menim, da je potrebno ljudem dati možnost odločanja o teh stvareh ne glede kako solidarne so.

20 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Drago Felle 49 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 9. 2014

Odziv Ministrstva za obrambo

V zvezi s predlogom 5971-217 na spletno orodje Predlagam. Vladi RS, v katerem avtor predlaga uvedbo možnosti prostovoljnega plačevanja prispevka v tednu solidarnosti, vam v nadaljevanju posredujemo predlog odgovora z vidika pristojnosti Ministrstva za obrambo.

Doplačilne znamke se v notranjem in mednarodnem poštnem prometu uporabljajo pri pošiljkah, ki se štejejo za univerzalno poštno storitev uporabljajo v skladu z Zakonom o Rdečem križu Slovenije (Uradni list RS št. 7/93 in 79/10) ter Zakonom o gasilstvu (Uradni list RS št 113/200 – UPB) ter pomenijo zakonsko določen način zagotavljanje dela sredstev za potrebe gasilstva oziroma Rdečega Križa Slovenije.

V 44. členu Zakona o gasilstvu (Uradni list RS, št. 113/05 - uradno prečiščeno besedilo) je opredeljeno financiranje gasilstva. V tem členu je opredeljeno tudi, da mora v mesecu požarne varnosti posameznik ali pravna oseba v poštnem prometu od vsake poštne pošiljke v notranjem in mednarodnem prometu plačati prispevek v korist Gasilske zveze Slovenije za izenačevanje materialne opremljenosti gasilstva in spodbujanje mladine za delo v gasilstvu, ki ga obračuna organizacija, ki opravlja poštni promet.

Na podlagi tega člena je Vlada RS izdala Uredbo o doplačilni znamki v mesecu požarne varnosti (Uradni list RS, št. 83/06, 32/11 in 8/12), ki opredeljuje, da se v mesecu požarne varnosti v oktobru v vsakem tekočem letu od vsake poštne pošiljke v notranjem in mednarodnem prometu, razen za knjige, časopise in revije, plačuje en teden v mesecu prispevek v obliki doplačilne znamke. Gasilska zveza Slovenije pa določi kriterije za porabo sredstev, pridobljenih z doplačilno znamko, za izenačevanje materialne opremljenosti gasilstva in spodbujanje mladine za delo v gasilstvu, ter o porabi sredstev poroča Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje do konca januarja v tekočem letu za preteklo leto.

Sredstva doplačilne znamke so sestavni del financiranja gasilskih organizacij in pomenijo pomemben prispevek operativni pripravljenosti gasilskih enot, ki izvajajo obvezno lokalno javno službo ter ga ni mogoče prepustiti prostovoljni odločitvi posameznika.

Prispevek v korist Rdečega križa Slovenije je določen v 28. členu Zakona o Rdečem križu Slovenije. Z doplačilno znamko in doplačilno vozovnico zbrana sredstva v Tednu solidarnosti in Tednu Rdečega križa se porabljajo strogo namensko, namenjena so izvajanju humanitarne dejavnosti Rdečega križa Slovenije.

Sredstva, zbrana v Tednu Rdečega križa, so v skladu z vsakoletnim sklepom Glavnega odbora RKS namenjena izvedbi razvojnih projektov RKS, nudenju pomoči učencem in dijakom za nabavo šolskih potrebščin ob novem šolskem letu, nudenju finančne in materialne pomoči socialno ogroženim posameznikom in družinam ter skupinam prebivalcev, kritju stroškov v zvezi z izvedbo ukrepa dobave hrane iz intervencijskih zalog, ter za izvedbo drugih socialno-humanitarnih programov ter aktivnosti na področju promocije Rdečega križa.

Sredstva, pridobljena v Tednu solidarnosti, pa se stečejo v Sklad solidarnosti, znotraj katerega se delijo v razmerju 30:70, pri čemer se 30% sredstev nameni za enkratne denarne pomoči ter manjše elementarne nesreče (požar, …), 70% sredstev pa je namenjeno za nujne pomoči ob večjih elementarnih nesrečah.

V dveh tradicionalnih tednih zbrana sredstva predstavljajo stabilen vir financiranja in se namenjajo organizaciji in izvedbi programov, s katerimi se posameznikom in skupinam zagotavlja človeško dostojanstvo. Prispevek, ki ga plačajo uporabniki storitev pošte in prometa, tako predstavlja nepogrešljiv del financiranja delovanja programov RKS v dobrobit slovenskih državljanov. Ukrepanje in pomoč prebivalstvu v nepredvidljivih življenjskih situacijah, težkih socialnih razmerah in vse pogostejših vremenskih ujmah Rdečemu križu Slovenije v luči poostrenih ekonomskih razmer nalagajo težko delo, ki ga brez zbranih sredstev Tedna Rdečega križa in Tedna solidarnosti ne bi mogli opravljati.

Priloge:

Komentarji