Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Upoštevanje zlatih in srebrnih priznanj pri vpisu v SŠ

4047 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Če se priznanja upoštevajo pri Zoisovi štipendiji, ne vidim razloga zakaj se ne bi pri vpisu v sš. Zakaj ne bi nekdo, ki je malo več energije vložil v šolo ( ne samo nujno predpisano) bil tudi dodatno nagrajen. Konec koncev tekmovanja pokažejo tudi nadarjenost posameznikov, ki se ne odraža nujno pri ocenah. Namesto da nagrajujemo ukalupljenost im komformizem , bi s tem nagradili tudi širino in spodbudili marsikoga k dodatnemu delu.

Predlagam da napr.:

Zlato priznanje: 5 točk

Srebrno: 3 točke

11 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Albica 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 9. 2014

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in tehnologijo

Po obstoječi zakonodaji šola, če je na šoli na posameznem izobraževalnem programu prijavljenih več kandidatov kot ima šola razpisanih mest za vpis v srednje šole, s soglasjem ministra sprejme sklep o omejitvi vpisa. Ob omejitvi vpisa pa se upošteva Sklep o merilih za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega in tehniškega izobraževanja ter gimnazij, ki ga je minister sprejel julija 2008. Ta sklep določa, da se kandidati ob omejitvi vpisa izberejo za vpis v šolo na podlagi razvrstitve z uporabo točk, ki jih pridobijo z učnim uspehom v 7., 8. in 9. razredu osnovne šole, in sicer se uporabijo zaključne ocene obveznih predmetov iz zadnje triade osnovne šole. Z učnim uspehom lahko kandidat dobi največ 175 točk. Omenjeni sklep med drugim tudi določa, da se za kandidate, ki kandidirajo za vpis v program Gimnazija – športni oddelek, izbiro med njimi uporabijo omenjene zaključne ocene obveznih predmetov zadnje triade in športni dosežki, in sicer tako, da se kandidatom k točkam iz učnega uspeha dodajo še točke, pridobljene za status športnika A ali B (prišteje sem jim 10 oziroma 5 točk).

Dijakom, ki pa se po končanem drugem letniku srednje šole, vpišejo v program Mednarodne mature, pa se med pogoji za vpis med drugim upošteva tudi aktivno vključevanje v dejavnosti na področju kulture in športa ter udeležba na različnih tekmovanjih (državnih, olimpijadah) iz znanja matematike, jezikov, naravoslovja, računalništva ipd.

Predlog državljana, da bi se pri merilih za vpis v srednje šole z omejitvami upoštevali tudi dosežki na različnih tekmovanjih, je vreden razmisleka, ki ga bomo ob morebitnih spremembah sklepa o merilih upoštevali v razpravi.

Priloge:

Komentarji