Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Lažni kilometri
 
Izbrisan Uporabnik 10352
Ogledov: 2881
Predlog ustvarjen 26.05.2014
Z odzivom organa 04.12.2017
Zadnja sprememba 25.05.2014 18:06:44

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (7)  
moderator UKOM
Odziv objavljen: 04.12.2017

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V preučitev smo prejeli vašo pobudo za določbo, ki bi uvedla plačilo kazni prodajalcem vozil pri ugotovitvi prevrtenih kilometrov na vozilu z 0,5 eura na prevrten kilometer. V primeru tretjič ugotovljene omenjene goljufije pri istemu prodajalcu vozil, pa bi se mu prepovedala prodaja vozil na ozemlju Republike Slovenije za najmanj 5 let. V pobudi je še navedeno, da bi nadzor nad prevrtavanjem kilometrskih števcev na vozilih pri prodajalcih vozil izvrševali posebej usposobljene ekipe policije in tržnih inšpektorjev.

Beleženje podatkov o stanju kilometrskega števca vozila se danes izvaja ob tehničnem pregledu vozila, zapis katerega lahko vsaka stranka preveri na spletni strani Ministrstva za javno upravo (https://e-uprava.gov.si/javne-evidence/motorna-vozila.html). V postopku obravnave in sprejema v Državnem zboru pa je nov Zakon o motornih vozilih (ZMV-1), predlog katerega je pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo, in v katerem so predlagane tudi ustrezne globe za manipulacijo kilometrskega števca vozila z namenom zmanjšanja ali napačnega prikaza prevožene razdalje vozila.

Ministrstvo za infrastrukturo pa v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa načrtuje tudi ukrepe za dodatno beleženje stanja kilometrskega števca vozila v postopkih pridobivanja potrdila o skladnosti za vozilo. Stanje kilometrskega števca bi se evidentiralo v evidenco izdanih potrdil o skladnosti in nadalje v evidenco registriranih vozil, ministrstvo pristojno za javno upravo pa bi zagotovilo pregled zapisov o stanju kilometrskega števca preko navedene spletne strani.

 

Priloge: