Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Tuji jezik na maturi
 
Anonimni uporabnik
Ogledov: 2615
Predlog ustvarjen 24.03.2014
Z odzivom organa 16.04.2018
Zadnja sprememba 22.03.2014 19:22:44

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  

Predlagam, da sedaj obvezni vsaj en tuji jezik na (splošni) maturi postane izbirni. 

Škoda se mi zdi za tiste, ki jim jeziki ne gredo, imajo pa talente na drugih področjih, zaradi česar pa naj ne bi bili kaznovani, kvečjemu bi morali biti spodbujani področjih, ki jim ležijo. Menim namreč, da bi moral biti naš šolski sistem bolj usmerjen k individualnemu razvijanju sposobnosti naših dijakov, ne pa da jih polni z nepotrebnimi informacijami, ki jim – morda – ne bodo prišle nikoli več prav kot samo za kontrolko. Zavedam se, da je znanje vsaj enega tujega jezika še kako uporabno, toda če si nekdo želi nadaljevati svoj študij tam, kjer se zahteva predznanje na primer angleščine oz. je vpisni pogoj dosežek pri tujem jeziku na maturi, si bo takorekoč že v 3. letniku vedel izbrati izbirne predmete. Zagovarjam stališče, da bi poleg slovenščine morali vsi ostali predmeti, vsaj za splošno maturo, biti izbirni.

Lep pozdrav
Evanescence


Ključne besede matura tuji jezik izbirni predmet
Kategorija: Šolstvo


Zadnji komentarji:

lipi | 25.03.2014 | 10:01 Prikaži
Sem proti, ker tako bi se skrčil nivo znanja, zahtevan za na fakulteto. Že tako prihajajo s fakultet le na pol sposobni ljudje... 
jancek7 | 24.03.2014 | 23:11
 
Treba bi bilo narediti maturo takšno, da bi vsakdo maturiral iz tistih predmetov, ki sam hoče, razen seveda slovenščina (pa še ta bi se lahko delila na OR in VR), kot ste že predlagali v enem izmed svojih prejšnjih predlogov. Res ne vidim smisla v morjenju dijakov s predmeti, ki jih ne zanimajo in od katerih ne bojo imeli koristi na študiju, ki ga bojo vpisali.
benF86 | 24.03.2014 | 12:11
Gimnazija je pot na fakulteto. Akademski študij bo slejkoprej vključeval tudi prebiranje tuje literature, ker slovenske pač ni dovolj, prevodov pa zaradi malega trga prav tako ni. To pomeni, da je popolnoma vseeno, ali nekdo cilja na FRI, DIF, Medicino, Arhitekturo, Fiziko ali kaj tretjega, znanje angleščine bo nujno potrebno za resen študij.
Alissa White-Gluz | 24.03.2014 | 16:39
 
Škoda, da nimamo nekakšnega vrhovnega prevajalskega urada, ki bi sproti prevajal vse gradivo za fakultete. Žal mi je, ker bi lahko bili veliko uspešnejši. V bistvu samo še čakam, kdaj bomo sprejeli angleščino kot drugi uradni jezik ...
Anonimni uporabnik | 24.03.2014 | 17:29
V mojem predlogu ni zapisano, da gre samo za angleščino. Angleščine in drugega tujega jezika se tako ali tako učijo vsa 4 leta gimnazije. 

Moj predlog je samo, da je (sedaj obvezni) tuji jezik izbirni predmet, kar ne pomeni, da bo nekdo, ki ne bo opravljal mature iz angleščine, nemščine, italijanščine itd., prikrajšan znanja s tega področja. 

Gre le za to, da bi perečo maturo spremenili v kaj bolj konstruktivnega in da bi bila možnost, da se opravlja matura zgolj iz predmetov po lastni izbiri. 

Če se s tem ne strinjate, mi, prosim, razložite, zakaj, saj pri tem ne vidim ničesar slabega ali česarkoli omejujočega, kar zadeva usvojeno znanje.
benF86 | 25.03.2014 | 10:28
No, z nekaj cinizma bi lahko pripomnil, da je nižja raven mature iz tujega jezika tako ali tako sama sebi namen, ker že znanje potrebno za 5, kaj šele za 2, ne nudi praktično nobene koristi, ko gre za branje tuje strokovne literature.

Bi pa realistično rekel, da je matura iz (specifično) angleščine in tovrstna motivacija, da se dijaki potrudijo usvojiti vsaj ta najbolj osnovna tujejezikovna znanja, V 21. stoletju brez znanja angleščine pač ne gre.

Je pa tudi res, da je matura bolj ali manj sama sebi namen. Pozitivno zaključeni predmeti 4. letnika bi morali biti dovolj za dokončanje gimnazije. Poleg tega pa je izredno hipokritsko, da kdo maturo zagovarja kot splošno znanje.

Morda bi bilo zanimivo, da bi morali vsi gimnazijski učitelji vsako leto pisati isto maturo kot dijaki. Če je ne naredijo, izgubijo službo. Ampak to je že druga debata.

Na kratko - če je matura obvezna, bi morala biti specifično angleščina obvezna tako kot matematika in slovenščina, v nasprotnem primeru pa ukinimo maturo kot celoto.