Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Diskriminacija in ukinitev zaposlovanja mladih zdravnikov brez specializacije

4675 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Po diplomi in uspešno opravljenem strokovnem izpitu mladi zdravniki brez specializacije nimajo nobenih zaposlitvenih možnosti. Razpisanih specializacij(2x letno) ni dovolj glede na število zdravnikov, javni zavodi zaradi ZUJFa tudi ne smejo dajati specializacij. Hkrati pa je MZ z dnem 3.1.(navodilo 0070-2/2014/1)prepovedalo zaposlovanje t.i. sobnih zdravnikov (zdravniki brez specializacije). Še vedno pa je v veljavi interventni zakon, ki omogoča zaposlovanje zdravnikov iz tujine. Tako mladi zdravniki več let čakajo svojo priložnost na zavodu, bežijo v tujino in se prijavljajo na razpise za obiranje pomaranč, medtem ko v Slovenijo še vedno uvažamo slabše zdravnike iz vzhoda in juga, kjer je sloves tovrstnih fakultet na zelo nizkem nivoju. Ravnotako je vprašanje smiselnosti izgradnje nove medicinske fakultete v MB, če pa že sedaj šolstvo sproducira preveč zdravnikov. Vprašanje je ali so ministrstva sploh usklajena med seboj, v tem primeru šolstvo in zdravstvo. Ali je ministrstvo za zdravje onemogočilo zaposlovanje mladih zdravnikov z namenom daljšanja čakalnih vrst, da poviša umrljivost bolnikov in tako zmanjša število upokojencev in koristnikov zdravstvenih storitev?

Moj predlog je, da se mora situacija nemudoma rešiti in pričeti zaposlovati mlade zdravnike, morda ponovna uvedba sekundarija ali pa razpisati zadostno število specializacij, drugače bo kakovost zdravstvenega sistema dramatično padla in povišala se bo tudi umrljivost. V nasprotnem primeru pa drastično omejiti vpis na medicinskih fakultetah zaradi odvečnih zdravnikov, razen, če so fakultete same sebi namen.

14 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A aleksander83 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 8. 2017

Odziv Ministrstva za zdravje

Pojasnjujemo vam, da se v Republiki Sloveniji trenutno beleži pomanjkanje zdravnikov, ki ga Ministrstvo za zdravje (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) rešuje s povečanjem števila razpisanih mest specializacij. Potrebno je poudariti, da ministrstvo stremi k zaposlitvi vseh diplomantov v sistemu zdravstvenega varstva, s tem ciljem se pripravljajo tudi razpisi specializacij zdravnikov. V letih od 2011 do decembra 2016 je bilo razpisanih 2136 specializacij za zdravnike, vendar pa jih Zdravniška zbornica Slovenije odobrila le 1914, kar kaže, da je 222 mest ostalo nezasedenih (to pomeni skoraj ena generacija diplomantov). Navedeno kaže tudi, da je bilo razpisano zadostno število specializacij, vendar pa se zdravniki na specializacije niso prijavili.

Prav tako poudarjamo, da je bil z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi (ZZdrS-F) (Uradni list RS, št. 40/17) zaradi pomanjkanja zdravnikov in z namenom, da so mladi zdravniki do odobritve specializacije zaposleni, uvedeno enoletno usposabljanje oziroma sekundariat. Z navedenim se spodbuja zaposlovanje mladih zdravnikov.

Hkrati poudarjamo, da ministrstvo pripravlja tudi ukrepe za izboljšanje položaja zdravnikov, ki delujejo v sistemu zdravstvenega varstva. Eden izmed ukrepov je uvedba standardov in normativov in "variabilni del plače" zdravnikov iz naslova preseganja normativa dela, kar bo po oceni ministrstva zmanjšalo obremenitve zdravnikov, povečalo kakovost obravnave pacientov ter posledično zmanjšalo odhode mladih specialistov v tujino.

Komentarji