Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ponovno pridobivanje vozniškega dovoljenja v primeru neopravljenega tečaja varne vožnje
 
PVD
Ogledov: 5593
Predlog poslan 23.12.2013
Z odzivom organa 14.03.2017
Zadnja sprememba 23.12.2013 11:28:59

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)   Popravki predloga  

LP     Predlagam vladi, da spremeni ZAKON O VOZNIKIH (ZVoz),natančneje 53. člen ,4. odstavek.,ki se glasi:

(4) Vozniku začetniku lahko pristojni organ največ enkrat podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja za obdobje, potrebno za izpolnitev predpisanih obveznosti, vendar ne več kot za eno leto. Če predpisanih obveznosti tudi v tem roku ne izpolni, se mu izda novo vozniško dovoljenje le, če ponovno opravi vozniški izpit. V tem primeru ponovno postane voznik začetnik.

 

Smatram da je nesmiselno ponovno opravljanje izpita, v primeru neopravljene varne vožnje(nanaša se na izključno nekaznovane mlade voznike).Lepo bi prosil nekoga,da mi razloži smotrnost  tega ukrepa?Jaz sem zaradi tega (po mojem mnenju) nepravičnega zakona ,izjemno oškodovan.

Če lahko opišem svojo situacijo:Pred tremi leti sem opravil vozniški izpit, (ravno po sprejemu novega zakona  o dodatnem usposabljanju) in prejel vozniško dov.,ki je bilo veljavno dve leti,dokler ne opravim tečaja varne vožnje.Ko sem mojega inštruktorja vožnje vprašal če bom moral,v primeru neopravljenega dodatnega usposabljanja(iz takšnih ali drugačnih razlogov) ponovno opravljati izpit,mi je trdil da je to nemogoče,ker da nisem naredil nobenega prekrška,in da mi vozniške zato ne morejo vzeti.Da mi bo samo veljavnost potekla in da ne bom mogel voziti, dokler tečaja ne opravim.Ko sem vprašal delavko na Roški, so mi rekli da ne vejo točno in ,da naj se obrnem na policijo ali na šole varne vožnje in podobno.Razumem da je bilo takrat še veliko nejasnosti okoli novega zakona,ampak da mi pa niti na Roški niso znali točno povedati kakšni so ukrepi,pa je kratkomalo žalostno.Pa sem na žalost verjel mojemu inštruktorju in sem se z zadevo nehal obremenjevat, ker se mi je preprosto zdelo smiselno, da ti izpita pač ne morejo odvzeti samo zaradi tega, ker nisi imel denarja za tečaj varne vožnje.Sedaj ko pa je zame na žalost prepozno pa zgrožen ugotovim ,da bom moral ponovno opravljati vozniški izpit.

Torej če povzamem ,moj edini ''greh'' s katerim sem si prislužil ''odvzem'' vozniškega dovoljenja, je to, da nisem zbral 200 € za opravljanje tečaja varne vožnje,kar se mi zdi diskriminatorno do revnejšega sloja prebivalstva, iz  katerega izhajam tudi sam.Policija me ni ustavila niti enkrat,nimam ene kazenske pike,nikoli ne vozim opit ,sem izjemno preudaren voznik;. Sem samo težje zaposljiva oseba (zdravstveni razlogi), ki mu je 200 € ogromno denarja,ker dostikrat še za hrano nimam.Definitivno pa tudi nisem edini tak primer.Torej moram brez enega samega tehtnega razloga, še enkrat opravljati vozniški izpit ki stane 1200 €??Kako?Če pa mi še tistih 200 ni uspelo zbrati.Še bolj pa me zanima ZAKAJ?Zakaj ne bi mogel izpit ostati neveljaven ,dokler se ne opravi tečaj varne vožnje?Avta z neveljavnim izpitom pač ne bi vozil in to bi bilo to.Zahvaljujoč temu členu, sem sedaj še težje zaposljiv, ker nimam več izpita B kategorije,ki je danes večinoma že pogoj za pridobitev zaposlitve.

 

Zato predlagam da se četrti člen prilagodi tako, da bi vozniško dovoljenje ostalo neveljavno, dokler se ne opravi tečaja varne vožnje.Ne bi bilo pa potrebno ponovno opravljanje vozniškega izpita.

Se opravičujem za slovnične napake.

Lepo tudi prosim, če se lahko vdržite komentarjev tipa:''V treh letih pa bi že lahko zbral ta drobiž'' ipd.. Hvala lepa.


Ključne besede Vozniško dovoljenje Varna vožnja Odvzem Vozniške
Kategorija: Promet


Zadnji komentarji:

PVD | 19.04.2014 | 01:58
ADMINISTRATORJA TE STRANI PROSIM,DA SE POZANIMA KJE JE ODGOVOR ORGANA IN/ALI NAJ ŠE ENKRAT POSREDUJE MOJ PREDLOG PRISTOJNEMU MINISTRSTVU!!
NE BOM VAM DAL MIRU DOKLER NE DOBIM ODZIVA,KER TOLE JE PA ŽE VIŠEK!!

V ČEM JE POANTA TE STRANI ČE PA NI ODGOVOROV?!!

Vlada- ko je treba sprejeti nov oderuški zakon ki molze državljane,vam to vedno uspe storiti čez noč, ko je pa treba odgovoriti na preprosto vprašanje o smotrnosti le tega, pa časa vedno zmanjka,kajneda?

Se je za zamislit malo.....
PVD | 29.03.2014 | 18:42
Še enkrat vas prosim za odgovor.....
PVD | 25.03.2014 | 17:04
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
PVD | 11.03.2014 | 19:25
Lepo prosim za odgovor pristojnega organa.Datum odgovora naj bi bil 19.02.2014.Od vas ne duha ne sluha.
lppgregy | 04.01.2014 | 16:38
Varna vožnja je navadno polnjenje avtošol in države z denarjem. Sramota!
PVD | 30.12.2013 | 12:00
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
znalček | 01.01.2014 | 13:14 Prikaži
Očitno imate malo težav z razumevanjem. Najbrž zato tudi niste razumeli, da morate po zakonu opraviti tečaj. Bom napial še enkrat bolj enostavno. Jaz ne vem, ali je tečaj nujen za varno vožnjo. Če je nujen za varno vožnjo, potem je nedopustno, da se tri leta vozijo neizkušeni vozniki brez tega tečaja. Ce ni nujen, potem naj bo po zakonu priporočljiv in ne obvezen. Priporočilo bi slo lahko recimo tudi v to smer, da bi bila razlika v plačilu zavarovalnine. Podobno kot za mlade voznike, da se poveca obvezno zavarovanje za recimo 20%, ce vozilo vozi oseba brez tečaja.

Bom napisal tudi, zakaj predlog ni dober. Resuje samo majhen problem ureditve, to je nesorazmerno veliko kazen za neopravljanje tečaja. Čeprav je v ureditvi tudi neka logika. Kaksna  je verjetnost, da ce v treh letih niste uspeli zbrati denarja ali volje za tečaj, da se bo to zgodilo v doglednem času. Kaj bi lahko potem od takega voznika pričakovali? Morda se bo vozil naprej kljub neopravljenemu tečaju (in torej po vašem predlogu začasno neveljavnem izpitu) in ko ga slučajno dobijo (za kar je majhna možnost), se bo pa pridušal , ker so mu zaplenili afto, čeprav ima opravljen izpit in ni naredil nobenega prekrška, manjka pa mu le en nepomemben tečaj. Druga možnost je, da nekaj časa pač ne bo vozil in nato po recimo enem letu opravil tečaj. Tak voznik začetnik z dolgo pavzo vožnje je pa na cesti prava tempirana bomba in bi bilo zanj veliko bolje, da ponovno opravlja izpit.

V vašem primeru me čudi še nekaj. Če niste imeli denarja za tečaj, kako ste ga imeli pa za avto, bencin, registracijo, vinjeto itd. bolj se mi zdi, da ste si sami postavili prednostni red.

Glede tega, ali boste spraševali branjevko ali inštruktorja se odločajte sami. Jaz vam priporočam uradni list, ki je na voljo na inernetu in v vsaki knjižnici. Skoraj bi se upal staviti, da sta vam tudi inštruktor in delavka na Roški povedala, da morate v 3 letih opraviti tečaj, ne verjamem, da tega ne bi vedela, saj to ve tudi prakticno vsak kandidat za izpit.

Ce ste ravno pri vinjetah. Na njih piše, kako  in kam se lepijo. Ce boste tudi glede tega spraševali kaksno branjevko, se lahko zgodi, da jo boste prilepili narobe in boste morali plačati kazen in kupiti novo nalepko.
znalček | 30.12.2013 | 10:13 Prikaži
Mislim, da je to malo napačno gledanje in da predlog ni dober. Stroka naj bi ugotovila, da so ti tečaji potrebni, ampak potem bi bilo po moje nedopustno, da je rok za njihovo opravljanje 3 leta. Tečaj bi morali opraviti takoj po opravljenem izpitu in bi bili pogoj za izstavitev vozniškega dovoljenja. Če tečaj ni potreben in se lahko vozniki (mladi in neizkušeni) 3 leta vozijo brez njega, ga ne potrebujejo niti po tem in bi to obveznost mirno ukinili. Edino logiko, da tečaja ni treba narediti pred začetkom samostojne vožnje, bi videl, če bi recimo vozniki, ki še nimajo opravljenega tečaja, imeli posebne omejitve (recimo 0 alkohola, prepoved vožnje hitrih avtomobilov, prepoved vožnje v megli ali poledici, nižje omejitve, posebne oznake na avtomobilu, ki bi opozarjala na začetnika...).

V vašem primeru sočustvujem z vami, a naj bo to poučen primer za mnoge ljudi. Ljudje pogosto verjamejo nepreverjenim informacijam, namesto da bi si prebrali v zakonu, kjer vse jasno piše. To je tako, kot da bi branjevko na trgu vprašal, kakšna je omejitev hitrosti po mestu (za njen tricikel je seveda ni), potem bi se pa čudil, ko bi prejel kazen. 

Se strinjam s tem, da so tečaji čisto predragi in razumem, da je to marsikomu težko napraskati. Ampak če so potrebni (povdarjam ČE), ne more biti opravičila za neopravljanje. Žal je treba pred začetkom opravljanja izpita vedeti, koliko stane izpit, vedeti, da opravljanje izpita nima smisla, če ne bomo vozili in vedeti koliko nas stane avto z vsemi zavarovanji in potencialnimi kaznimi, vedeti je treba kje bomo parkirali itd. Saj se bo še kdo spomnil, da mu je zmanjkalo denarja za vse ure vožnje in izpit in se kljub temu že 2 leti vozi brez izpita in brez kazni, zdaj se mu pa godi krivica, ker so ga ujeli.

Potek veljavnosti je pač kazen, ki naj prisili voznika v opravljanje tečaja. Je pa tudi moje mnenje, da je višina kazni (če je potrebno ponovno opravljanje vseh vaj in izpitov) nesorazmerna teži prekrška.
Feniks | 26.12.2013 | 18:40
Vedno me razžalosti, ko vidim kako brezkompromisno so nekateri pripravljeni jemati denar drugim. Ko to stori fizična oseba je kriminalec, kadar pa so zakoni postavljeni tako, da omogočajo to isto, pa se tisti, ki bi se morali premakniti ne premaknejo.
vroni13 | 25.12.2013 | 22:03
Vas popolnoma razumem.Podpiram vaš predlog.Sem prebrala komentar,gospoda Jureta.
Verjetno bo kaj resnice v tem...no ja,nekoč me je neka oseba tolažila z besedami,da edino dobro je,da vse mine,pa naj si bo dobro ali slabo.Verjetno se strinjate,da je že zelooo dolgo slabo....
Jure Pogačnik | 25.12.2013 | 10:28
Moje sožalje, izgleda, da ima nekdo na položaju prijatelja, ki se ukvarja s tečaji varne vožnje. 

Ponovno pridobivanje vozniškega dovoljenja v primeru neopravljenega tečaja varne vožnje

LP     Predlagam vladi da spremeni ZAKON O VOZNIKIH (ZVoz),natančneje 53. člen ,4. odstavek.,ki se glasi:

(4) Vozniku začetniku lahko pristojni organ največ enkrat podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja za obdobje, potrebno za izpolnitev predpisanih obveznosti, vendar ne več kot za eno leto. Če predpisanih obveznosti tudi v tem roku ne izpolni, se mu izda novo vozniško dovoljenje le, če ponovno opravi vozniški izpit. V tem primeru ponovno postane voznik začetnik.

 

Smatram da je nesmiselno ponovno opravljanje izpita v primeru neopravljene varne vožnje(nanaša se na izključno nekaznovane mlade voznike).Lepo bi prosil nekoga,da mi razloži smotrnost  tega ukrepa?Jaz sem zaradi tega (po mojem mnenju nepravičnega zakona),izjemno oškodovan.

Če lahko opišem svojo situacijo:Pred tremi leti sem si izposodil 600 eur za opravljanje vozniškega izpita (ravno po sprejemu novega zakona  o dodatnem usposabljanju)in prejel vozniško ,ki je bila veljavna dve leti,dokler ne opravim tečaja varne vožnje.Ko sem mojega inštruktorja vožnje vprašal če bom moral,v primeru neopravljenega dodatnega usposabljanja(iz takšnih ali drugačnih razlogov) ponovno opravljati izpit,mi je trdil da je to nemogoče,ker da nisem naredil nobenega prekrška,in da mi izpita zato ne morejo vzeti.Da mi bo samo veljavnost vozniške potekla in da ne bom mogel voziti dokler tečaja ne opravim.Pa sem mu na žalost verjel,ker se mi je to zdelo smiselno in pošteno.Razumem da je bilo takrat še veliko nejasnosti okoli novega zakona,ampak da mi pa niti na Roški niso znali točno povedati kakšni so ukrepi,pa je kratkomalo žalostno.Sedaj ko pa je zame na žalost prepozno pa zgrožen ugotovim ,da bom moral ponovno opravljati vozniški izpit.

Torej če povzamem ,moj edini ''greh'' s katerim sem si prislužil ''odvzem'' vozniškega dovoljenja je to da nisem zbral 200 €, za opravljanje tečaja varne vožnje,kar se mi zdi diskriminatorno do revnejšega sloja prebivalstva iz  katerega izhajam tudi sam.Policija me ni ustavila niti enkrat,nimam ene kazenske pike,nikoli ne vozim opit ,sem izjemno preudaren voznik;Sem samo težje zaposljiva oseba, ki mu je 200 € ogromno denarja,ker dostikrat še za hrano nimam.In definitivno nisem edini tak primer.Torej moram brez enega samega tehtnega razloga še enkrat opravljati vozniški izpit v vrednosti 1200 €??Kako?Če pa mi še tistih 200 ni uspelo zbrati.Še bolj pa me zanima ZAKAJ?Zakaj ne bi mogel izpit ostati neveljaven ,dokler se ne opravi tečaj varne vožnje?Avta z neveljavnim izpitom pač ne bi vozil in to bi bilo to.Zahvaljujoč temu členu, sem sedaj še težje zaposljiv, ker nimam več izpita B kategorije,ki je danes večinoma že pogoj za pridobitev zaposlitve.

 

Zato predlagam da se četrti člen ki se nanaša na opravljanje dodatnega usposabljanja in podaljševanje veljavnosti dovoljenja v primeru mladih voznikov ,v celoti briše,oziroma se ga prilagodi tako da bi vozniško dovoljenje ostalo neveljavno dokler se ne opravi tečaja varne vožnje.Da pa ne bi bilo potrebno ponovno opravljanje vozniškega dovoljenja.

Lepo prosim da se to uredi.

Popravki predloga so zelo dobrodošli.

Pa prosim lepo če se lahko vdržite komentarjev tipa:''V treh letih pa bi že lahko zbral ta drobiž'' ipd.. Hvala lepa..


Ključne besede: Vozniško dovoljenje Varna vožnja Odvzem Vozniške

Ponovno pridobivanje vozniškega dovoljenja v primeru neopravljenega tečaja varne vožnje

LP     Predlagam vladi da spremeni ZAKON O VOZNIKIH (ZVoz),natančneje 53. člen ,4. odstavek.,ki se glasi:

(4) Vozniku začetniku lahko pristojni organ največ enkrat podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja za obdobje, potrebno za izpolnitev predpisanih obveznosti, vendar ne več kot za eno leto. Če predpisanih obveznosti tudi v tem roku ne izpolni, se mu izda novo vozniško dovoljenje le, če ponovno opravi vozniški izpit. V tem primeru ponovno postane voznik začetnik.

 

Smatram da je nesmiselno ponovno opravljanje izpita, v primeru neopravljene varne vožnje(nanaša se na izključno nekaznovane mlade voznike).Lepo bi prosil nekoga,da mi razloži smotrnost  tega ukrepa?Jaz sem zaradi tega (po mojem mnenju) nepravičnega zakona ,izjemno oškodovan.

Če lahko opišem svojo situacijo:Pred tremi leti sem si izposodil 600 eur za opravljanje vozniškega izpita (ravno po sprejemu novega zakona  o dodatnem usposabljanju)in prejel vozniško ,ki je bila veljavna dve leti,dokler ne opravim tečaja varne vožnje.Ko sem mojega inštruktorja vožnje vprašal če bom moral,v primeru neopravljenega dodatnega usposabljanja(iz takšnih ali drugačnih razlogov) ponovno opravljati izpit,mi je trdil da je to nemogoče,ker da nisem naredil nobenega prekrška,in da mi izpita zato ne morejo vzeti.Da mi bo samo veljavnost vozniške potekla in da ne bom mogel voziti dokler tečaja ne opravim.Pa sem mu na žalost verjel,ker se mi je to zdelo smiselno in pošteno.Razumem da je bilo takrat še veliko nejasnosti okoli novega zakona,ampak da mi pa niti na Roški niso znali točno povedati kakšni so ukrepi,pa je kratkomalo žalostno.Sedaj ko pa je zame na žalost prepozno pa zgrožen ugotovim ,da bom moral ponovno opravljati vozniški izpit.

Torej če povzamem ,moj edini ''greh'' s katerim sem si prislužil ''odvzem'' vozniškega dovoljenja je to da nisem zbral 200 €, za opravljanje tečaja varne vožnje,kar se mi zdi diskriminatorno do revnejšega sloja prebivalstva, iz  katerega izhajam tudi sam.Policija me ni ustavila niti enkrat,nimam ene kazenske pike,nikoli ne vozim opit ,sem izjemno preudaren voznik;Sem samo težje zaposljiva oseba, ki mu je 200 € ogromno denarja,ker dostikrat še za hrano nimam.In definitivno nisem edini tak primer.Torej moram brez enega samega tehtnega razloga, še enkrat opravljati vozniški izpit v vrednosti 1200 €??Kako?Če pa mi še tistih 200 ni uspelo zbrati.Še bolj pa me zanima ZAKAJ?Zakaj ne bi mogel izpit ostati neveljaven ,dokler se ne opravi tečaj varne vožnje?Avta z neveljavnim izpitom pač ne bi vozil in to bi bilo to.Zahvaljujoč temu členu, sem sedaj še težje zaposljiv, ker nimam več izpita B kategorije,ki je danes večinoma že pogoj za pridobitev zaposlitve.

 

Zato predlagam da se četrti člen ki se nanaša na opravljanje dodatnega usposabljanja in podaljševanje veljavnosti dovoljenja v primeru mladih voznikov ,v celoti briše,oziroma se ga prilagodi tako da bi vozniško dovoljenje ostalo neveljavno, dokler se ne opravi tečaja varne vožnje.Ne bi bilo pa potrebno ponovno opravljanje vozniškega dovoljenja.

Lepo prosim, da se to uredi.

Se opravičujem za slovnične napake.Popravki predloga dobrodošli.

Tudi lepo prosim, če se lahko vdržite komentarjev tipa:''V treh letih pa bi že lahko zbral ta drobiž'' ipd.. Hvala lepa.


Ključne besede: Vozniško dovoljenje Varna vožnja Odvzem Vozniške

Ponovno pridobivanje vozniškega dovoljenja v primeru neopravljenega tečaja varne vožnje

LP     Predlagam vladi, da spremeni ZAKON O VOZNIKIH (ZVoz),natančneje 53. člen ,4. odstavek.,ki se glasi:

(4) Vozniku začetniku lahko pristojni organ največ enkrat podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja za obdobje, potrebno za izpolnitev predpisanih obveznosti, vendar ne več kot za eno leto. Če predpisanih obveznosti tudi v tem roku ne izpolni, se mu izda novo vozniško dovoljenje le, če ponovno opravi vozniški izpit. V tem primeru ponovno postane voznik začetnik.

 

Smatram da je nesmiselno ponovno opravljanje izpita, v primeru neopravljene varne vožnje(nanaša se na izključno nekaznovane mlade voznike).Lepo bi prosil nekoga,da mi razloži smotrnost  tega ukrepa?Jaz sem zaradi tega (po mojem mnenju) nepravičnega zakona ,izjemno oškodovan.

Če lahko opišem svojo situacijo:Pred tremi leti sem si izposodil 600 eur za opravljanje vozniškega izpita (ravno po sprejemu novega zakona  o dodatnem usposabljanju)in prejel vozniško ,ki je bila veljavna dve leti,dokler ne opravim tečaja varne vožnje.Ko sem mojega inštruktorja vožnje vprašal če bom moral,v primeru neopravljenega dodatnega usposabljanja(iz takšnih ali drugačnih razlogov) ponovno opravljati izpit,mi je trdil da je to nemogoče,ker da nisem naredil nobenega prekrška,in da mi vozniške zato ne morejo vzeti.Da mi bo samo veljavnost potekla in da ne bom mogel voziti, dokler tečaja ne opravim.Pa sem mu na žalost verjel,ker se mi je to zdelo smiselno in pošteno.Razumem da je bilo takrat še veliko nejasnosti okoli novega zakona,ampak da mi pa niti na Roški niso znali točno povedati kakšni so ukrepi,pa je kratkomalo žalostno.Sedaj ko pa je zame na žalost prepozno pa zgrožen ugotovim ,da bom moral ponovno opravljati vozniški izpit.

Torej če povzamem ,moj edini ''greh'' s katerim sem si prislužil ''odvzem'' vozniškega dovoljenja, je to, da nisem zbral 200 € za opravljanje tečaja varne vožnje,kar se mi zdi diskriminatorno do revnejšega sloja prebivalstva, iz  katerega izhajam tudi sam.Policija me ni ustavila niti enkrat,nimam ene kazenske pike,nikoli ne vozim opit ,sem izjemno preudaren voznik;. Sem samo težje zaposljiva oseba, ki mu je 200 € ogromno denarja,ker dostikrat še za hrano nimam.Definitivno pa tudi nisem edini tak primer.Torej moram brez enega samega tehtnega razloga, še enkrat opravljati vozniški izpit ki stane 1200 €??Kako?Če pa mi še tistih 200 ni uspelo zbrati.Še bolj pa me zanima ZAKAJ?Zakaj ne bi mogel izpit ostati neveljaven ,dokler se ne opravi tečaj varne vožnje?Avta z neveljavnim izpitom pač ne bi vozil in to bi bilo to.Zahvaljujoč temu členu, sem sedaj še težje zaposljiv, ker nimam več izpita B kategorije,ki je danes večinoma že pogoj za pridobitev zaposlitve.

 

Zato predlagam da se četrti člen ki se nanaša na opravljanje dodatnega usposabljanja in podaljševanje veljavnosti dovoljenja v primeru mladih voznikov ,v celoti briše,oziroma se ga prilagodi tako da bi vozniško dovoljenje ostalo neveljavno, dokler se ne opravi tečaja varne vožnje.Ne bi bilo pa potrebno ponovno opravljanje vozniškega izpita.

Se opravičujem za slovnične napake.Popravki predloga dobrodošli.

Lepo prosim, če se lahko vdržite komentarjev tipa:''V treh letih pa bi že lahko zbral ta drobiž'' ipd.. Hvala lepa.


Ključne besede: Vozniško dovoljenje Varna vožnja Odvzem Vozniške

Ponovno pridobivanje vozniškega dovoljenja v primeru neopravljenega tečaja varne vožnje

LP     Predlagam vladi, da spremeni ZAKON O VOZNIKIH (ZVoz),natančneje 53. člen ,4. odstavek.,ki se glasi:

(4) Vozniku začetniku lahko pristojni organ največ enkrat podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja za obdobje, potrebno za izpolnitev predpisanih obveznosti, vendar ne več kot za eno leto. Če predpisanih obveznosti tudi v tem roku ne izpolni, se mu izda novo vozniško dovoljenje le, če ponovno opravi vozniški izpit. V tem primeru ponovno postane voznik začetnik.

 

Smatram da je nesmiselno ponovno opravljanje izpita, v primeru neopravljene varne vožnje(nanaša se na izključno nekaznovane mlade voznike).Lepo bi prosil nekoga,da mi razloži smotrnost  tega ukrepa?Jaz sem zaradi tega (po mojem mnenju) nepravičnega zakona ,izjemno oškodovan.

Če lahko opišem svojo situacijo:Pred tremi leti sem si izposodil 600 eur za opravljanje vozniškega izpita (ravno po sprejemu novega zakona  o dodatnem usposabljanju)in prejel vozniško ,ki je bila veljavna dve leti,dokler ne opravim tečaja varne vožnje.Ko sem mojega inštruktorja vožnje vprašal če bom moral,v primeru neopravljenega dodatnega usposabljanja(iz takšnih ali drugačnih razlogov) ponovno opravljati izpit,mi je trdil da je to nemogoče,ker da nisem naredil nobenega prekrška,in da mi vozniške zato ne morejo vzeti.Da mi bo samo veljavnost potekla in da ne bom mogel voziti, dokler tečaja ne opravim.Pa sem mu na žalost verjel,ker se mi je to zdelo smiselno in pošteno.Razumem da je bilo takrat še veliko nejasnosti okoli novega zakona,ampak da mi pa niti na Roški niso znali točno povedati kakšni so ukrepi,pa je kratkomalo žalostno.Sedaj ko pa je zame na žalost prepozno pa zgrožen ugotovim ,da bom moral ponovno opravljati vozniški izpit.

Torej če povzamem ,moj edini ''greh'' s katerim sem si prislužil ''odvzem'' vozniškega dovoljenja, je to, da nisem zbral 200 € za opravljanje tečaja varne vožnje,kar se mi zdi diskriminatorno do revnejšega sloja prebivalstva, iz  katerega izhajam tudi sam.Policija me ni ustavila niti enkrat,nimam ene kazenske pike,nikoli ne vozim opit ,sem izjemno preudaren voznik;. Sem samo težje zaposljiva oseba, ki mu je 200 € ogromno denarja,ker dostikrat še za hrano nimam.Definitivno pa tudi nisem edini tak primer.Torej moram brez enega samega tehtnega razloga, še enkrat opravljati vozniški izpit ki stane 1200 €??Kako?Če pa mi še tistih 200 ni uspelo zbrati.Še bolj pa me zanima ZAKAJ?Zakaj ne bi mogel izpit ostati neveljaven ,dokler se ne opravi tečaj varne vožnje?Avta z neveljavnim izpitom pač ne bi vozil in to bi bilo to.Zahvaljujoč temu členu, sem sedaj še težje zaposljiv, ker nimam več izpita B kategorije,ki je danes večinoma že pogoj za pridobitev zaposlitve.

 

Zato predlagam da se četrti člen prilagodi tako, da bi vozniško dovoljenje ostalo neveljavno, dokler se ne opravi tečaja varne vožnje.Ne bi bilo pa potrebno ponovno opravljanje vozniškega izpita.

Se opravičujem za slovnične napake.

Lepo tudi prosim, če se lahko vdržite komentarjev tipa:''V treh letih pa bi že lahko zbral ta drobiž'' ipd.. Hvala lepa.


Ključne besede: Vozniško dovoljenje Varna vožnja Odvzem Vozniške

Ponovno pridobivanje vozniškega dovoljenja v primeru neopravljenega tečaja varne vožnje

LP     Predlagam vladi, da spremeni ZAKON O VOZNIKIH (ZVoz),natančneje 53. člen ,4. odstavek.,ki se glasi:

(4) Vozniku začetniku lahko pristojni organ največ enkrat podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja za obdobje, potrebno za izpolnitev predpisanih obveznosti, vendar ne več kot za eno leto. Če predpisanih obveznosti tudi v tem roku ne izpolni, se mu izda novo vozniško dovoljenje le, če ponovno opravi vozniški izpit. V tem primeru ponovno postane voznik začetnik.

 

Smatram da je nesmiselno ponovno opravljanje izpita, v primeru neopravljene varne vožnje(nanaša se na izključno nekaznovane mlade voznike).Lepo bi prosil nekoga,da mi razloži smotrnost  tega ukrepa?Jaz sem zaradi tega (po mojem mnenju) nepravičnega zakona ,izjemno oškodovan.

Če lahko opišem svojo situacijo:Pred tremi leti sem si izposodil 600 eur za opravljanje vozniškega izpita (ravno po sprejemu novega zakona  o dodatnem usposabljanju)in prejel vozniško ,ki je bila veljavna dve leti,dokler ne opravim tečaja varne vožnje.Ko sem mojega inštruktorja vožnje vprašal če bom moral,v primeru neopravljenega dodatnega usposabljanja(iz takšnih ali drugačnih razlogov) ponovno opravljati izpit,mi je trdil da je to nemogoče,ker da nisem naredil nobenega prekrška,in da mi vozniške zato ne morejo vzeti.Da mi bo samo veljavnost potekla in da ne bom mogel voziti, dokler tečaja ne opravim.Pa sem mu na žalost verjel,ker se mi je to zdelo smiselno in pošteno.Razumem da je bilo takrat še veliko nejasnosti okoli novega zakona,ampak da mi pa niti na Roški niso znali točno povedati kakšni so ukrepi,pa je kratkomalo žalostno.Sedaj ko pa je zame na žalost prepozno pa zgrožen ugotovim ,da bom moral ponovno opravljati vozniški izpit.

Torej če povzamem ,moj edini ''greh'' s katerim sem si prislužil ''odvzem'' vozniškega dovoljenja, je to, da nisem zbral 200 € za opravljanje tečaja varne vožnje,kar se mi zdi diskriminatorno do revnejšega sloja prebivalstva, iz  katerega izhajam tudi sam.Policija me ni ustavila niti enkrat,nimam ene kazenske pike,nikoli ne vozim opit ,sem izjemno preudaren voznik;. Sem samo težje zaposljiva oseba (zdravstveni razlogi), ki mu je 200 € ogromno denarja,ker dostikrat še za hrano nimam.Definitivno pa tudi nisem edini tak primer.Torej moram brez enega samega tehtnega razloga, še enkrat opravljati vozniški izpit ki stane 1200 €??Kako?Če pa mi še tistih 200 ni uspelo zbrati.Še bolj pa me zanima ZAKAJ?Zakaj ne bi mogel izpit ostati neveljaven ,dokler se ne opravi tečaj varne vožnje?Avta z neveljavnim izpitom pač ne bi vozil in to bi bilo to.Zahvaljujoč temu členu, sem sedaj še težje zaposljiv, ker nimam več izpita B kategorije,ki je danes večinoma že pogoj za pridobitev zaposlitve.

 

Zato predlagam da se četrti člen prilagodi tako, da bi vozniško dovoljenje ostalo neveljavno, dokler se ne opravi tečaja varne vožnje.Ne bi bilo pa potrebno ponovno opravljanje vozniškega izpita.

Se opravičujem za slovnične napake.

Lepo tudi prosim, če se lahko vdržite komentarjev tipa:''V treh letih pa bi že lahko zbral ta drobiž'' ipd.. Hvala lepa.


Ključne besede: Vozniško dovoljenje Varna vožnja Odvzem Vozniške