Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Dvig plače
 
vroni13
Ogledov: 2688
Predlog poslan 23.12.2013
Z odzivom organa 11.02.2014
Zadnja sprememba 21.12.2013 09:19:28

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (21)  

Predlagam,da se osnovna bruto OD,dvigne na 850 e bruto,za vse zaposlene.Do sedaj je v praksi,da je v pogodbi lahko tudi npr. 560 e bruto plače,šele z dodatki,se doseže zajamčen bruto OD 783,00 e.

Obrazložitev

S takšnim načinom vrednotenja dela,se siromaši državo in pokojninski sklad,seveda pa predvsem zaposlene.Tukaj je tudi izvirni greh osiromašenosti države.

Če bi vlada takoj po samostojnosti,dvignila plače, posamezniki,ne bi mogli osiromašit države.Denar bi krožil,tako,pa je velika večina delodajalcev,skrila svoj pravi zaslužek,torej ni plačala takšnega davka,kot bi ga morala,pa še delavcu se pri njegovem OD zaradi prenizke plače ni imelo kaj obdavčit,oziroma se je nekaj malega.Tako smo pristali v revščini...Pa samo dva milijona nas je,kar ni niti pol mesta Milano...

Prav tako,naj se ponovno uvede nadzor nad plačilnim prometom podjetij,ki je bil ukinjen in dokler podjetje ne poravna obveznosti ni izplačila OD.

Še en predlog,tudi nujen,če bi se naj izkopali iz revščine.

Izenačenje pokojnin

Obrazložitev

Dokler smo zaposleni prejemamo za naše delo plačilo,torej OD.Imamo takšne in drugačne nazive,odvisno od izobrazbe.Kadar pa se upokojimo imamo vsi enak naziv,UPOKOJENEC.Tisti,ki je imel večji OD,je imel možnost prihranit svoj denar,tisti,ki je imel minimalen OD,pa te možnosti NI imel.Naj se vsem zaposlenim za pokojninski sklad odteguje ENAK znesek,ne glede na OD,z možnostjo posebnih skladov,za tiste,ki to želijo.Torej v osnovi enaka pokojnina,za vse državljane iz pokojninskega sklada( po moje bi morala biti neto 800 e ).Tisti,ki bo pa plačeval,v nadstandardni sklad,pa iz tam dobi še nadstandardni dodatek,ali kakršen koli naziv naj bi že bil.

 

 

 


Ključne besede OD , nadzor nad poslovanjem, pokojnina
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

seba | 30.12.2013 | 05:43
Minimalno plačo na 10 000 eurov/mesec neto, zakaj bi se šparali!! Tako bomo najbolj bogata država na svetu!!!
vroni13 | 30.12.2013 | 09:33
Gospod seba,
 Ne vem,kje ste zaposlen.Upala,bi si ugibat,da je vaš bruto prihodek cca 2500 e na mesec,če ne še več.Pa vam,ga tudi privoščim,imate izobrazbo,torej imate dobro plačano delo.Tisti,pa,ki se niso imeli možnosti izobraževati,ali,pa celo visoko izobraženi delajo na del.mestu npr.čistilke ali trgovke itd..,pa imajo vso pravico,prejeti za svoje delo pošteno plačilo!
Če je pa že ,kje potrebno začet šparat,riba vedno smrdi pri glavi!!!Pa družino Šavli bi si lahko počasi vzeli za vzgled,z njihovo skromnostjo.Vsi so ravno prav,prehranjeni.Nekje sem ujela članek,kako zelo so se naši otroci začeli redit!?Le zakaj???

slovenija2013 | 26.12.2013 | 19:36
Res bi bilo potrebno urediti nadzor nad plačilnim prometom v naši državi.
Sony Globokar | 25.12.2013 | 15:50
Glasoval ne bom, ker nima smisla. Veste, pri nas nima več nič smisla.

Menda se nekateri trudijo znižati že zdaj mizerno minimalno plačo. Trdijo da zaradi dviga konkurenčnosti (so strokovnjaki in se ne morem spuščati z njimi v debate - sicer pa je dežela polna strokovnjakov).

Posledica tega bo verjetno tudi znižanje minimalne zajamčene pokojnine za 40 let delovne dobe, ne glede na višino prispevkov (plač). Ta je zdaj okrog 430 evrov. To je po domače povedano mizerija za 40 let dela! Moraš biti velik strokovnjak da preživiš.

Vendar s uveljavitvijo SPIZ-2 veliko več ne bo dobil tudi delavec s polno pokojninsko dobo, ki je imel povprečje najboljših zaporednih 24 let cca. 800 evrov neto (to je preko 1.000 evrov bruto plače in ni neka zajamčena plača). Njegova polna pokojnina bo znašala natančno 458 evrov. Čestitam!

Sicer pa je takole. V tovarni se dvigne norma tako, da jo nekateri delavci nikakor ne morejo doseči. Ta pravim (strokovnjakom) se da individualne pogodbe kjer omejitev praktično ni. Raznim šoferjem pri avtoprevoznikih se plačuje na roko, na plačilni listi se prikaže minimalec (gledam na TV - šofer dobil 480 evrov na plačilni listi, ostalo v kuverti; se je upal povedati). Pred leti neki podjetnik svojim trem zaposlenim delavkam dolguje 3 mesečne plače (ni denarja!) potem pa se v službo pripelje s novim Harley Davidsonom (motorno kolo višjega cenovnega razreda) in jih povabi, da naj si ga ogledajo, kakšen full motor je kupil. Ali nekoč v eni od hal BTC-ja kjer so imeli vsaka dva meseca druge prodajalke (vse so namreč odšle, ker niso dobile plač in je lastnik vedno našel nove ki so mu šle na limance). Približno enaka situacija je po gostinskih lokalih (kafičih). Nekatere natakarice preko študentskega servisa delajo cel mesec, prijavljene so za nekaj dni. Nekatere pridejo malo pomagat in celo sploh niso prijavljene. Delajo nadure, prijavljene so za 4 ure itd. Varijant kako prinesti državo okrog je nešteto in nebroj.

Zato bi morali takšnim "pticam varalicam" enostavno zapreti obrate, jih odstaviti, uvesti davčni nadzor za 10 let nazaj in utajeno izterjati iz njegovega osebnega premoženja oz. premoženja pravne osebe. Ampak tega seveda ne naredijo, ker se ščiti "interes delavca", ki bi v tem primeru ostal brez dela (službe). Vidite kako smo humani.

Tako, da vidite, da je vse skupaj nič.
vroni13 | 25.12.2013 | 17:05
Sony,pozdravljen

verjamem,da ste obupan.Delam z ljudmi,vsak dan slišim bolj ali manj žalostne zgodbe,zgodbe razočaranja,obupa...nisem socialna delavka,vendar sem v tesnem stiku z ljudmi.
Tudi sama sem bila v fazi obupa,tako,kot sedaj zvenite vi...
Veste,res,ko pogledam tako z materialnimi očmi je do konca črno!!!Vendar,pa zadnji dve leti,proučujem Biblijo.Sodba začne najprej pri Njegovih služabnikih...Če spremljate,dogajanje,potem veste,da je že začela!!!

Pred nekaj leti sem imela priliko v miru pogledat film o Martinu Luterju,vsebina se me je res dotaknila.Pa sem si šla pogledat verstva v evropi.Bila sem zelo presenečena!Katere države imajo najboljši standard?Tiste nad katerimi je Božji blagoslov!Pri nas,še vedno razmišljamo,velika večina,da Boga ni,ker ga pač ne vidimo s prostimi očmi.Kisik nam daje življenj,pa ga s prostim očesom niti približno ne vidimo!.NE OBUPAJTE,TRDNO VERJEMITE IN SE BO ZGODILO!!!

Nujno je potrebno uvesti,enoten osnovni bruto OD in nadzor nad plačilnim prometom!Kar se tiče delodajalca,ki ga omenjate- lahko se vozi z harlejem,samo naj delavci dostojno živijo1Ne bodite obupani,veste zakaj so nekateri takooo hudo pohlepni?Ta ,ki ste ga omenil,pa verjetno ni prav bister.Zaradi nezadovoljstva s samim sabo!Mislijo,da si z denarjem lahko kupijo srečo,pa ko kakšen cilj dosežejo,se spet čutijo,tako zelooo prazne.Stvar tako nadaljuje....ŽALOSTNO,vendar moramo začeti z čiščenjem naše države,najprej v naši duši.Se vprašati,če imamo še kaj vesti.Bo hitro lažje in lepše.

Vse lepo v 2014! VERJEMITE IN ZGODILO SE BO!!!
Paty | 25.12.2013 | 12:34
Kar se tiče pokojnin, se strinjam. Tako imajo v Avstraliji: vsi upokojenci enako pokojnino. Glede plač pa naj povem, da so za take razlike krive kolektivne pogodbe. najnižja bruto plača je 783,66€ , istočasno pa je po kolektivni pogodbi določena plača npr. za trgovko s triletno trgovsko šolo 560,00€ bruto. Kolektivne pogodbe so zakonsko določene, poleg tega pa morajo vsi podjetniki konec leta celo plačati 2€ za vsakega delavca zaradi izvajanja kolektivne pogodbe. 
Ker sta v vašem predlogu dva različna predloga, ne bom glasovala, saj se z enim strinjam, z drugim ne. 
vroni13 | 25.12.2013 | 13:59
Imate prav,res sem naredila narobe,ker si nisem prej boljše ogledala spletne strani.Ma saj se lahko še popravi,res bi morala biti dva predloga.

Spoštovana Paty,

nisem pravnica,a vendar mi ni jasno kako je lahko kolektivna pogodba,nad zakonom?Komu mora podjetnik plačat 2e,za izvajanje pogodbe in zakaj???

Mnenja sem,da je zakon osnova,temelj,če hočete,od tam naprej se gradi dalje.Seveda mora biti napisan jasno in razumljivo.
Verjetno mora Slovenija dajat kakšna poročila v EU,pa imamo 783 e bruto OD-ja.Ne dodajo pa drobnega tiska,ki privede do tega,da kolektivna pogodba prekaša ZAKON.

Namen kolektivnih pogodb,je izboljšat status delavca,ne pa poslabšat!
DavidS | 26.12.2013 | 09:07
Kolektivna pogodba ne more poslabšati statusa delavca.
Kolektivnim pogodbam je namreč nadrejen Zakon o delovnih razmerjih (in nekateri drugi predpisi), in če se kakšno določilo ne sklada z zakonom, potem velja za delavca ugodnejša varianta (torej ali iz zakona, ali iz kolektivne pogodbe).

V nobenem primeru torej ne more biti v kolektivni pogodbi zapisano nekaj, kar je za delavca slabše od Zakona o delovnih razmerjih.
Paty | 26.12.2013 | 18:15
Kolektivna pogodba je v bistvu izhodiščna plača. Skupaj z dodatki kot so npr. nočno delo, delo ob nedeljah, praznikih... pa pride potem delavec na minimalno plačo. Če bi bila plača za I.razred kolektivne pogodbe minimalna plača, bi potem delavci imeli višjo plačo. Dokler bo pa plača za I.razred nižja, bo pa tako kot je. Komu se plačuje tista 2€ na delavca, bom pa morala bolj točno pogledati, ker se ne bi želela zlagati.
Paty | 07.01.2014 | 08:37
Zdaj sem preverila. In sicer je potrebno v skladu z 2. in 60. členom Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo enkrat na leto poravnati obveznost v višini 2€po zaposlenem delavcu delodajalskemu združenju: ZDOPS Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije GIZ. Pred seboj imam sedaj tudi tabelo najnižjih osnovnih plač po kolektivnih pogodbah. Navedla bom samo za trgovine in sicer bo rimska številka številka tarifnega razreda, sledi pa BOD: 
I/449,82 ;  
II/487,33 ; 
III/536,09; 
IV/588,59; 
V/656,08; 
VI/768,60; 
VII/916,66
kawboy | 25.12.2013 | 12:33
 
Prav tako,naj se ponovno uvede nadzor nad plačilnim prometom podjetij,ki je bil ukinjen in dokler podjetje ne poravna obveznosti ni izplačila OD.

A mi lahko to obrazložite, kaj ste s tem mislili povedati in kdo po vaše ne bi dobil OD., po vsej verjetnosti ste mislili delodajalca ali koga drugega? 

Prej bi bil jaz zato, da se zakonsko prepove odpirati novo podjetje, če prejšnjih stvari ( zakonskih obveznosti) delodajalec ni poravnal ali plačal v celoti.

Pa še to delodajalec lahko prejema na roke gotovino (opravlja delo brez računa), ne da bi to prikazal na računu podjetja in tako hkrati ves dobljeni denar ( t.i. dobiček) porabi za druge ( svoje osebne stvari, želje, potrebe). In tako škodi zaposlenemu, dobaviteljem ter državi ker takšni delodajalci poslujejo naprej ali pa odpirajo druga podjetja brez kakršnihkoli učinkovitih ter ustreznih sankcij ali kazenske in odškodninske odgovornosti zoper njih. Čeprav je v ustavi marsikaj napisanega zakonodaja mora biti pa skladna z ustavo pa v praksi ni tako. 
vroni13 | 25.12.2013 | 13:41
Helo,kawboy,
:D ste me nasmejal,z vašim vzdevkom,pa še asociacia na naš sistem je ta prava...Manjkajo še revolverji...in seveda konji.

Obrazložitev prvega vprašanja: Nadzor nad plačilnim prometom,to je bil nekoč SDK,meni je vseeno,kako naj bi se ta institucija imenovala danes.Takšna institucija,bi imela pregled nad plačilom vseh prispevkov,davkov,itd.V kolikor podjetje ne plačuje vsega,kar mora nobeden,vključno z delodajalcem,ne dobi nakazila denarja-OD.
Tako bi se hitro navadili poravnati vse kar je pač treba.

Absolutno se strinjam z vami v drugi alineji,pod krinko d.o.o.,greš mirno v stečaj,prej si prenakažeš denar na hčerinsko,ali kakšno drugo novo podjetje,pa tako nadaljuješ,vmes pobašeš težek denar v žep in nadaaljuješ svoj tatinski pohod.
Malo pobliže poznam primer,ki se dogaja v eni slovenskih občin.Tujega državljana,so zaradi takšnega načina poslovanja izgnali iz matične države.Naša država,mu je dovolila,da odpre podjetje,pa ne eno,sedaj menda že četrto...Zgodba se nadaljuje,na sodišču ima(tega ne vem natančno),nekje okrog 30 tožb,kajti veliko ljudi je dobesedno oguljofal.Gre za gradbeno podjetje,nikdar ne bi vedela,če se ne bi pred časom zanimala za eno stanovanje.Slučajno je v isti stavbi kupila stanovanje znanka,pa sem jo želela vprašat,kako je s parkiriščem(zdelo se mi je zelo majhno za 6 stanovanj).Pa je izbruhnila,kaj,samo to te zanima,vstopi,da vidiš,kaj sem kupila(kupila,ga je popolnoma novega, vem ,da s težko prisluženim denarjem).Kar šokirana sem bila,ko mi je pokazala tri leta staro stanovanje.
Za zanimivost,imel je dovoljenje za dvostanovanjsko stavbo.Sodni izvedenec,ki je bil na ogledu,je z navadnim izvijačem(gospa živi v pritljičju),prišel do zemlje...Torej temeljev ni,izolacije ni.Zanimivo,je bilo tudi prvo leto,ko so želeli vklopit lučke za novoletno jelko.Je mislila,da so stare crknile,pa je kupila nove-čudno tudi te niso delale..Pa je dobila obiske in je prijatelja prosila,da pogleda kaj je z to vtičnico....vtičnica je bila ok.,vendar ni bilo inštalacije,torej samo nazunaj zmontiran vtičnica..Omare ima odmaknjene od zida,zaradi tako hude plesni.Pika na i, mi je pa bila električna doza,ali kako se že imenuje,v kopalnici,pod umivalnikom .Kaj takega res še nisem videla!Si predstavljate hiša ima pritličje in še dva nadstropja.Si zamislite malo potresa....Jaz bi dodala samo še to,kar se tiče zakonske prepovedi,da kadar je goljufal,pri prvem podjetju in je goljufija razkrita,NE SME IMETI VEČ PRAVICE ODPRETI NOVO!
vroni13 | 23.12.2013 | 19:51
Mogoče,sem napisala malo nerazumljivo.V Sloveniji imamo najnižji bruto OD 783,torej nekdo,ki dela tudi nedelje,ne dobi plačenega nedeljskega dela,niti,popoldanskega dela,ker se mu le to všteje v bruto dohodek.To apsolutno NI prav.Če imamo bruto najnižji OD v Sloveniji 783,potem ne more biti nižji bruto OD v pogodbi.Torej ne dobi dodatka,pa čeprav je za njega delal,posledično,pa ne dobi niti državna blagajna.

Pokojnina:ne ljubim x in y.
Obrazložitev: Poseben sklad za nadstandarne pokojnine,v osnovi pa enake..mogoče bi jih bilo pametno izenačiti z ceno oskrbe v domu za ostarele.To je osnova-enaka za vse.Tisti,ki si plačajo nadstandard pa temu primerno več.
DavidS | 24.12.2013 | 00:38
Pa dajmo konkretno, če z x in y ne gre.
Če želite, da imamo vsi enake pokojnine, potem je edino pošteno, da tudi v pokojninski sklad vplačujemo vsi enak znesek.
Na primer, vsi vplačujemo 300 EUR mesečno, da bomo potem imeli 600 EUR pokojnine.
vroni13 | 24.12.2013 | 09:23
Pozdravljen,
 da točno to sem mislila,vendar ne s temi številkami.Pri nas se denar v pokojninski blagajni razvrednoti,ne pa oplemeniti.Sedaj vam bom omenila spet naše sosede,a se vam kaj sanja kakšen denar dobijo,ko gredo v zasluženi pokoj?
Zakaj ne gremo k njim se poučit,kako je s tem,ker sami očitno ne zmoremo.Spet lahko ugotoviva,ker smo tolk hudo pametni,da nam res škodi.Boljše je vprašat prej,kot kadar je prepozno.
Spet se dotakneva OD-ja z mižerijo se ustvarja še večje mižerja(revščina),ki posledično slej,ko prej škodi tudi bogatim...
Da ne omenjam naših birokratov,ki so zaposleni na pok.skladih.Vsa leta me zanima,iz kje gre denar za njihov OD?Ali iz naših prispevkov(kar po moje ne sme),ker se tako potroši tisto,kar naj bi imeli za pokojnino,ali jih plačuje naša država iz kakšne druge blagajne?
Lep dan vam želim
DavidS | 24.12.2013 | 10:29
Na Hrvaškem so, kolikor mi je znano, pokojnine precej manjše, kot pri nas.....ali pa ste morda mislili katere druge sosede, ki plačujejo v pokojninsko blagajno dvakrat toliko, kot mi? Nič čudnega, če potem 2x toliko dobijo tudi ven.

Če pa se vam zdijo plače pri nas prenizke, pa lahko odprete podjetje, in poskusite kaj ustvariti. Pri naših hudo nizkih plačah boste z lahkoto želi ogromne dobičke, mar ne?

Aja, sem pozabil....veliko lažje se je pritoževati nad nizkimi plačami in zahtevati, da tisti, ki ustvarjajo delovna mesta poskrbijo za vas.
anekdota | 24.12.2013 | 15:37
 
Pozdravljeni DavidS

Ta logika meni ne zdrži. V bistvu je ta logika, ki je ustvarjena v prostoru in jo navajate po moje zavajajoča in nepravična. Zakaj tako mislim:

V tej logiki, ki se sklicuje na poštenje, češ več kot vplačuješ, več dobiš, se hkrati pozablja BISTVENO: to je, da oseba, ki je imela od vedno veliko plačo, je zato lahko tudi od vedno veliko vplačevala v pokojninsko blagajno, dočim oseba, ki je imela od vedno nizko plačo ali pa je zaradi brezposlenosti ni imela, je zato od vedno vplačevala v pokojninsko blagajno malo ali nič, saj več niti ni mogla, četudi bi želela. Posledica je to, da tisti, ki je životaril celo življenje, mora životariti še v penziji, tisti, ki je dobro živel celo življenje, bo tudi v penziji živel dobro.

V tem pa je še dodaten minus: Tistega, ki se je izobraževal zato, da je potem dobil dobro plačano delovno mesto, s plačo katerega je vplačeval večji znesek v pokojninsko blagajno in naposled imel zato dobro penzijo, so v njegovi izobrazbi v večini financirali davkoplačevalci. Izobraževalne inštitucije se v večini financirajo s strani države, čeprav vedno manj. Torej je bila družba tista, ki je vložila v posameznika, da se je ta izobrazil. Naposled bi po tej logiki posameznik bil družbi dolžan, da odplačuje dolg z njegovo dodano vrednostjo prek dela, zaposlitve, ki jo opravlja, s pa tem družbi oz. davkoplačevalcem vrača vanj oz. v njegovo izobrazbo, ki jo je dobil s strani davkoplačevalcev financirane izobraževalne ustanove vložena sredstva. Zato je nesmiselno, da ima veliko višjo plačo in naposled veliko višjo pokojnino.
- Praktično je oseba, ki je morda malo bolj sposobna od nekoga drugega, se v prostoru bolje znajde ali pa je morda že pri starših dobila vzgled vstopa v poslovni svet in vse kar sodi zraven, bila celo njeno življenja deležna s strani družbe podpore in ugodnosti, dočim oseba, ki se ni izobrazila, se zaposlila za nizko plačano delo recimo pri 18 letih, bila celo življenje navkljub trudu opravljanju dela, deležna nizkih prihodkov, saj zaradi nizke izobrazbe ali ne izbrazbe nikoli ni mogla napredovati v taki meri, da bi bial deležna konkurenčne plae nekomu, ki je končal recimo univerzo.  - Tak (kapitalističen) sistem, ki se očitno kaže v samem izobraževanju pa dolgoročno ne zdrži, saj je do državljanov v večini nepravičen.
V EU lahko vidimo, da se v nekaterih državah šolstvo in izobraževalne inštitucije vedno bolj privatizira in se tako v prostor vnaša več kapitializma. Ker je kapitalizem pomanjkljiv, taka situacija dolgo ne bo zdržala in bomo izobraževanje, ki je temelj družbe, v širšem pomenu besede morali slej ko prej bistveno spremeniti in anravnati v smeri trajnostnega razvoja družbe. Kapitalizem v večini pač ni trajnostno naravnan.

Kaj pravim: Da se sposobnost posameznika v družbi znatno precenjuje v odnosu na pravičnost in enakost osnovnih potreb ljudi v družbi! Namreč če nekdo ni imel takšnih možnosti izobraževanja, vez, vzpodube itn, kot jih ima nekdo drug, lahko iz navedenega zaključim, da bo zato verjetno celo svoje življenje životaril. - To pa je povsem kapitalistična okoliščina, ki se mi ne zdi pravična.
Za primer lahko podam recimo avtiste, ki se jih je v družbi v večini razumelo kot opravilno nesposobne. Danes ponekod že vemo, da so ljudje s posebnimi potrebami ali ljude, ki so drugačni lahko zaradi posebnih ali dodanih sposobnosti na različnih področjih celo bolj splošno družbeno koristni.
Zakaj navajam tak primer. Zato, ker je vsak človek sposoben opravljati neko delo, ki mu leži, v kolikor mu omogočimo, da ga opravlja in ga v tem primerno izobrazimo. Toda dokler kot družba ne bomo vsem ljudem tega omogočili, bomo pač nepravična družba, ki ima nepravičen in pomanjkljiv izobraževalni sistem.

Naposled sem prej za to, da imamo v družbi vsi enake pokojnine (čeprav v praksi to ni možno, ker imamo ljudje različne stroške vzdrževanja tistega, kar smo preko življenja ustvarili, kar bi pomenilo, da nekdo, ki je v službi zaslužil dobro, bo moral v penziji prodati nepremičnine, saj bi jih z nizko penzijo (vsi enako) ne bo mogel več vzdrževati, čeprav bi se tudi to komu zdelo pravično), kot pa je obstoječ sistem, ki je očitno kapitalistično naravnan.

Primer obstoječega sistema pokojnin je EUALITY. Ta je primerljiv s slikco na levi strani celotne slike: http://shrani.si/f/1H/BO/4h6rgtoQ/equality-justice.jpg , med tem ko je za družbo primernejša JUSTICE, kot prikazuje desna slikca.

Tako je moje mnenje o tej zadevi sedaj.
lp
DavidS | 26.12.2013 | 09:04
Tudi sam se načeloma strinjam s tem, da bi bilo dobro, če bi se dalo potrebam ljudi nekoliko večjo težo, kot se jo daje sedaj, ko šteje predvsem sposobnost.

A žal sem po naravi realist. In tak sistem v praksi ni možen, če ga usklajeno ne uvedejo vse države (ali pa vsaj večina). Dokler imajo sposobni ljudje možnost iti v druge države, kjer bodo dobili večje plačilo ali boljše pogoje za delo, bodo tisti, ki bodo omejevali sposobne ljudi, relativno nazadovali.
vroni13 | 23.12.2013 | 19:51
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
vroni13 | 23.12.2013 | 19:51
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
DavidS | 23.12.2013 | 19:19
Davki in prispevki se plačajo od dejansko obračunane plače, tako da ne vem, kakšna je povezava med bruto osnovo, ki jo ima nekdo v pogodbi, in "siromašenjem državne blagajne"?

Tudi če imate v pogodbi 100 EUR osnovne plače, vam mora delodajalec za polni delovni čas izplačati najmanj 783 EUR bruto, in od teh 783 bruto tudi obračunati in plačati vse prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.

Kar se tiče enakih pokojnin pa.....se strinjate tudi s tem, da se plačuje za pokojnine pavšalen znesek, ne glede na plačo posameznika? Recimo, vsak plača X EUR mesečno, in imamo potem vsi Y EUR pokojnine?
kawboy | 25.12.2013 | 13:02
 
Ne drži to, da se davki in prispevki plačajo po dejansko obračunani plači, saj delodajalci zlorabljajo in izigravajo ta institut tako, da plačo, ki bi morala biti prikazana na računu kot plača za določen (pretekli) mesec in to za mesec obračuna od prvega do zadnjega dne v mesecu. Zato je vprašljivo, koliko je od tega sploh dejansko plačano, če je na plačilni listi obračunano in prikazano. Saj prikazujejo na računu prejemnika plačilo blaga in storitev ter se tako izognejo plačila prispevkov za SPIZ oziroma ne izstavljajo po predpisih rek obrazcev za vsak mesec sproti po izplačilu plače skladno z davčno zakonodajo in v neskladju z zakonom o finančnem poslovanju podjetij oziroma plačilom prispevkov. Tako se tudi izognejo davčni, ki bi v nasprotnem morala avtomatsko sama reagirati kot tudi SPIZ-u, saj prispevki za zaposlenega niso bili plačani v roku in po predpisih skladno z zakonodajo. Saj ima vsaka opravljena storitev določeno kodo namena, da je iz tega lepo razvidno, za kaj je bila kakšna stvar ali delo plačno. Primer koda namena PAYP- plačilna lista ali SALA- plača.
DavidS | 26.12.2013 | 09:01
Opisan način je precej lahko odkriti in sankcionirati.....poleg tega s predlogom nima nobene veze....če nekdo poskuša na tak način izigravati sistem, potem mu je čisto vseeno, kakšna je osnovna plača v pogodbi o zaposlitvi.