Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sprememba 54. člena Zakona o delovnih razmerjih
 
Gašper Tršan
Ogledov: 2682
Predlog poslan 20.12.2013
Z odzivom organa 11.02.2014
Zadnja sprememba 20.12.2013 09:53:52

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  

Veliko podjetji izkorišča 54. člen (alineja - začasno povečan obseg dela). Dobiš pogodbo za določen čas in naslednji mesec spet nova pogodba in tako v nedogled, ali pa se podaljšuje po tri mesece. Ob tem te vodilni izkoriščajo in ti povedo, da če se boš nadpovprečno izkazal dobiš pogodbo za nadaljne tri mesece.

Vprašam se kje je smisel te alineje v 54. členu, ali pa mogoče alineja sezonsko delo.

Menim, da je tukaj zakonska luknja prevelika in da delodajalci to izkoriščajo v veliki meri, saj delavca zaposlijo, iz njega izžamejo kar se da izžeti nato pa ga zavržejo kot navadno smet.

Predlagam, da se ta alineja briše iz 54. člena  zakona o delovnih razmerij.

Dopisati bi bilo potrebno nov člen, ki bi zahteval, da delodajalec zaposli delavca za minimalno 6 mesecev, kar bi bila tudi poiskusna doba, ne glede na izobrazbo.


Ključne besede Delovno razmerje
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

viros | 25.12.2013 | 14:28
 
Še bolj sporno od večnega zaposlovanja za določen čas je zaposlovanje preko agencij za zaposlovanje. Kjer dobijo zaposleni preko teh agencij ,še nižje plače od ostalih zaposlenih in to za isto delo.Ter seveda vedno samo za določen čas in po 1 mesec do 2 leti in tudi več ali pa njim po 2 letih ponudijo pogodbo druge agencije za zaposlovanje in zopet 2 leti po 1 mesec itd.
Potonka | 12.02.2014 | 02:45
Pa smo spet pri pohlepu po zaslužku. Nihče ne razmišlja koliko bo to stalo državo, ker bo dobila v blagajno manj davkov in prispevkov.  Kaj se bo zgodilo, ko bodo ljudje začeli obolevati za raznimi psihičnimi stanji zaradi borbe za preživetje? Kolikšen bo strošek za zdravljenje? Delodajalcev to ne bo niti najman zanimalo.  
staršsem | 25.12.2013 | 13:31
No, osebno sem izbral drugo pot. Delodajalcu sem v štartu jasno povedal, da mi pogodbe ne bo podaljševal v nedogled. Pogodbo podpišem JAZ zase. Torej, če mi kaj ne ustreza, se vljudno poslovim. In ker delojemalci jemljejo delo "na silo", so lahka tarča izkoriščanja delodajalcev. Če bi se bolj zavedali svojih pravic (tu se bom skliceval še na nedavni predlog s tega portala, ki je predlagal uvedbo predmeta v srednje šole z nazivom "osnove prava", ki pa ga sklepam prav tisti, ki o pravu pojma nimajo, nikakor niso želeli podpreti), bi delavci vstopali v delovna razmerja bolj poučeni o svojih pravicah in bolj odgovorno. Me zanima, kaj bi se zgodilo tistemu delodajalcu, ki ne bi mogel SPLOH dobiti delavcev zaradi zlorabe omenjenega zakona??? Po moje bi kmalu njegova firma postala insolventna. Z drugimi besedami:  če vam kaj ne ustreza, menjajte delodajalca, lahko to razumete, delavci ???
Potonka | 12.02.2014 | 02:34
Spoštovani, 

popolnoma se strinjam, da delavec lahko zavrne takšno delo in prav bi bilo, da ga. A  kljub temu ostaja vprašanje zakaj delodajalci to počnejo? Zakaj nimamo delodajalcev, ki bi jim bilo v interesu imeti in vzgajati dobre delavce in kadre? Zakaj mora biti vedno vse na strani delavca? 
Res pa je, da imamo v Sloveniji tudi dobre delodajalce, ki želijo delati dolgoročno in vedo, kaj pomeni imeti dobrega, sposobnega in odgovornega  delavca, saj konec koncev delodajalec sam nima nič , če nima dobrih in strokovnih delavcev. In spet smo na začetku. Če delodajalci ne bi bili tako pohlepni pri tem pa so jih in jih bodo še vedno podpirale banke, gospodarske krize ne bi bilo. 
Današnji delodajalci se sploh ne zavedajo, da so prav zaradi dobrih delavce v preteklosti, imeli možnost brezplačnega izobraževanja, zdravljenja, brezplačnih vrtcev, malic, študentskih domov in še in še...danes pa bi radi vse to izničili in plačevali delavce minimalno, davkov sploh ne, sami pa bi z lahkoto plačali svojo varščino v znesku milijon € in zbežali v tujino, kjer imajo račune na katerih je naš zaslužen denar.  
tablicatz | 21.12.2013 | 21:16
.....Če bi imeli delovna mesta, gospodarsko rast in boljšo konkurenčnost v regiji in globalno, bi bilo pa tudi lažje...
DavidS | 20.12.2013 | 21:48
No, tako preprosto vendarle ni. 
Kot prvo, vam pogodbo lahko podaljšujejo le dve leti. Po preteku dveh let šteje, kot da je sklenjena za nedoločen čas.
Kot drugo, mora v primeru spora delodajalec dokazati, da je šlo res za začasno povečan obseg dela. Če je recimo namesto vas potem zaposlil za isto delo nekoga drugega, mu razlog "začasno povečan obseg dela" pade v vodo. In to avtomatsko pomeni, da je vaša pogodba veljala za nedoločen čas.

V praksi je seveda marsikaj drugače.....predvsem zato, ker se delavci ne zavedajo dovolj pravic, ki jih imajo, in pravnega varstva, ki so ga lahko deležni. Če bi se sindikati malo bolj ukvarjali tudi s tem področjem, ne pa da se gredo samo populistično razkazovanje mišic, bi bilo delavcu veliko lažje.