Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Objava pogodb slabih posojil
 
Marjan Bizilj
Ogledov: 2609
Predlog poslan 19.12.2013
Z odzivom organa 04.02.2014
Zadnja sprememba 18.12.2013 16:20:30

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (10)  

Predlagam, da se objavi pogodbe slabih posojil, ki so jih slovenske banke dajale fizičnim in pravnim osebam, ki teh posojil nikoli niso vrnila. Objavi naj se tako ime posojilodajalca, osebe ali oseb, ki so pri posamezni banki posojilo odobrile, kot tudi ime posojilojemalca.

Te pogodbe ne smejo biti več tajne, ker smo mi davkoplačevalci tisti, ki bomo še enkrat več reševali te banke, ki so dale slabe kredite, s preko 4,8 milijarde evrov. Pravica javnosti do obveščenosti o vsebini pogodbe mora biti nad pravico posojilodajalca in posojilojemalca do zasebnosti. Še zlasti velja to v primeru, da posojilo ni bilo poplačano.


Ključne besede pogodbe, slabi krediti, tajnost, davkoplačevalci
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Marjan Bizilj | 09.01.2014 | 11:08
Prosim, če podprete še predloga, ki ju najdete na spodnjih povezavah.

http://www.predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5369
http://www.predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5370
DavidS | 09.01.2014 | 11:56 Prikaži
Prosim, da ne smetite po komentarjih z oglaševanjem svojih predlogov
ervinales | 04.01.2014 | 15:48
Tudi jaz mislim, da je ta stran samo metanje peska v oči, psi lajajo, vrgli so nam kost za glodanje, karavana v večini lopovov in kriminalcev gre dalje.Odgovori so v večini primerov birokratski in brezsmiselni, ker se nič ne spremeni na bolje.Kdo je kradel v bankah ne bodo nikoli izvedeli, ker so bili to enkrat beli , enkrat rdeči, in zeleni, pač odvisno, kdo je bil na oblasti, v večini vsi med sabo so povezani tako ali drugače, denar pa je sveta vladar in pravice ni,ker jo pohodi kapital in denar.Izgovorili se bodo na bančno tajnost, islandski veleposlanik je edini, ki se je upal na tv povedati, da je slovensko sodstvo pod vplivom politike in da sami nikoli ne bodo razčistili teh zadev.Edina opcija je, da nas prevzame avstrija in počisti s to v večini kriminalno, podkupljeno, skorumpirano go..nijo.
lppgregy | 03.01.2014 | 17:23
Potrebno bi bilo, da državljani stopimo skupaj, sami oblikujemo predlog za spremembo pristojnega zakona, ki bi javno objavil vse kar se je v bankah slabega dogajalo. Ta svoj predlog vložimo v Državni zbor in seveda ne bo sprejet, zato potem zberemo 40.000 podpisov in razpišemo referendum, ki bo uspel. Potem pa naj se politiki zaletijo en drugemu v rit.
Paty | 26.12.2013 | 18:20
Se strinjam, da bi to morali objaviti. Vendar roko na srce, tudi če dobi predlog 1000 glasov za, ne bo sprejet. Se bodo že sklicevali na kakšno kršenje človekovih pravic, izdaja poslovne skrivnosti.... Zanimivo pa je, da jih vse to nič ne moti, ko objavljajo seznam davčnih dolžnikov. Če se ne motim so na seznamu tudi že tisti, ki dolgujejo 5.000€. 
Komentar vlade na vaš predlog bo edino razlaga obstoječega zakona. Žal je ta stran samo metanje peska v oči.
Sony Globokar | 25.12.2013 | 16:22
Banke naj prvo prodajo vsa tista stanovanja in poslovne prostore, ki jih imajo v hipoteki in se za njih ne plačujejo anuitete kreditov. Mi je čisto vseeno, če cena stanovanj pade in bodo tisti, ki so si jih kupili na zalogo oz. jih oddajajo v minusu. Prav bi bilo, da si svoje stanovanje lahko kupi vsak državljan R Slovenije, ki je redno zaposlen, s svojimi dohodki in kreditom (in nato normalno živi s svojo plačo). Če nepremičninski balon poči, naj pač poči, se bomo vsi prizemljili.

Morate pa vedeti, da je pri večini teh posojil šlo verjetno za dogovorno ekonomijo. Vsi ti ljudje na vodilnih mestih, ki so podpisovali in odobravali te kredite bi verjetno v primerih, če bi rekli ne, bili hitro zamenjani. So poklicali pravi ljudje pa je bila zadeva urejena. Zakaj pa si vi niste mogli sposoditi na banki na lepe oči in so od vas zahtevali kup papirologije...., jamstev, porokov, zavarovanj...za stokrat manjše zneske.

Sicer pa je nagrada 1 milijon evrov  nekemu bančniku blaznost. Zakaj prosim?!  Za povečan obseg poslovanja boste odvrnili. Moj komentar tukaj ni potreben. Zgodbo poznamo! Zgodbo o uspehu, žal ne našem.... 1 milijon evrov ti omogoča lagodno življenje do konca svojih dni (če seveda nisi pohlepen - zgrešene investicije). 

Sicer pa navadni državljani lahko igramo loto in upamo...
hales | 25.12.2013 | 08:28
Kot da bi šel res gledat seznam, kdo je sklenil takšne pogodbe.
Kot da res nimam drugega dela, kot da nekaj dni presedim in listam sezname.
anekdota | 25.12.2013 | 18:57
 
Pozdravljeni

Zakaj se mi zdi tak seznam smiselen, zato, ker bi način preteklega poslovanja postal javno viden in javnost bi se iz njega lahko izvedela kako so banke poslovale konkretno. Hkrati bi morda olajšal delo KPKju in Policiji, v kolikor s takšnim seznamov ni seznanjena.
lp
anekdota | 24.12.2013 | 11:56
 
Pozdravljeni

Strinjam. Kot sem pisal že v enem drugem predlogu mi je nerazumljivo to, da smo državljani pristali na kompromis o tem, da plačamo dokapitalizacijo bank in vse kar gre zraven BREZ, da bi ob tem zahtevali, da ta denar (potreben za dokapitalzacije) odstopimo le v obliki posojila, torej ga zgolj posodimo, ne pa kar odstopimo in to brez obresti. Obrestmi, kot nam jih od vedno zaračunavajo banke in nam jih bodo tudi v bodoče.

V prihodnje bo morda večina bank prešla v zasebno last, brez da bi dobiček poslovanja teh bank, ko ali če bodo v bodoče poslovale z dobičkom pripadal državljanom RS, ki smo jih in jih bomo dokapitalizirali.
Odnos bank do davkoplačevalcev je striktno posloven, zakaj torej ne bi bil odnos davkoplačevalcev do bank enak in s tem pravičnejši.

Naposled kdo bo dobil denar davkoplačevalcev oz. bank, verjetno tisti, ki jim ga bodo banke posodile naprej oz. kolikor ga ne bodo porabile za novo marmorno notranjo opremo bank.  Verjetno bo to gospodarstvo, podjetniki z novimi idejami, državni projekti, itn... s čimer se deloma strinjam, saj se bo na tak način kot pravijo (ČE!?) podpiralo gospodarstvo in gospodarsko rast, s tem posledično zmanjševalo brezposlenost.
Toda zakaj državljani preko javnega kompromisa ne postavimo pravil o tem kdo in pod kakšnimi pogoji bo v bodoče pridobival sredstva oz. posojila bank, saj gre za naš denar in imamo o njem pravico odločati.
O našem skupnem denarju bi morali odločati državljani, v katere projekte, katera podjetja in katere naložbe ga bomo dali, komu posodili. Banke torej v službo naroda, ne narod v službo bankam.


Revež na socialni podpori, ki potrebuje nov pralni stroj saj je stari po 20 letih dela pač prenehal delovati, v banki posojila za novega verjetno ne bo dobil, saj ne bo ustrezal pogojem za posojilo.  Prav tako bi obresti zanj bile prevelike. Tako bi morda bilo smiselno, da državljani odločajo o tem katera in koliko socialnih podjetij z dobrimi, ekološkimi, zelenimi projekti bo dobilo posojilo bank in v okviru kakšnih pogojev, in koliko razni teš 6 in njemu podobni.
- En velik kup vprašanj je o katerih bi morda morali odločati državljani, saj gre za naš denar, tako pa bodo o našem denarju ponovno odločali drugi. Zakaj se potem razburjamo, če pa sami dopuščamo takšne okoliščine.

lp

Izbrisan Uporabnik 26 | 21.12.2013 | 22:15
Čim morajo davkoplačevalci kriti izgube v bankah, ki so nastala zaradi nesposobnih voditeljev bank, je vsako skrivanje goljufov, ki ne vračajo kreditov, in nesposobnih voditeljev bank navadna potuha. Vsako tako škodno ravnanje (tudi pogodbe o nesmiselno visokih nagradah za njihovo "delo") je treba najstrožje kaznovati. Torej je objava vseh pogodb slabih posojil nujna. Skrivanje takih podatkov je zarota, saj pomeni skrivanje nesposobnih in neodgovornih nadaljevanje tega kriminala, ki ruši stabilnost države. Pogodbe slabih posojil, je treba objaviti takoj, z njo pa objaviti tudi imena in naslove vseh vpletenih, ki so se na tak način premoženjsko okoriščali.