Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Povezava DURS - GURS o pridobivanju podatkov o oddajanju nepremicnin v najem

6493 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Spoštovani,

novi davek na nepremicnine pravi, da je davek 0,50 % za nerezidenčne stanovanjske nepremičnine. V primeru, da nepremicnino oddajamo v najem, se davek zmanjsa na 0.15 %. Pišem le o fizicnih osebah.

Ce postopek prav razumem, je kot dokazilo za oddajo nepremicnine v najem potrebno na GURS poslati dokaj zahteven (veliko podatkov) obrazec.

To se mi zdi popolnoma odvec. Menim, da bi lahko GURS pridobil podatke od DURS, saj tudi na DURS moramo sporocati podatke o oddajanju stanovanja v najem. Na podlagi podatkov poslanih do 15. januarja na DURS-u izračunajo dohodnino od dobička iz oddajanja v najem v preteklem letu.

Zdaj je pa situacija taksna, da moramo enake podatke (v razlicnih obrazcih) sporocati na dve razlicni drzavni instituciji.

V primeru, da bi GURS avtomaticno pridobil podatke od DURS-a, bi bilo tudi onemogoceno, da posameznik prijavi najem le GURSu, na DURS pa dobicek od oddajanja v najem zamolči. Verjamem, da to nekdo pregleduje. V primeru predlagane avtomatske povezave o oddajanju nepremicnin v najem med DURS in GURS bi kontrola postala odvec.

Lep pozdrav,

Zvonko

10 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z ZvonkoJ 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 2. 2014

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Ministrstvo za notranje zadeve je v januarju 2014 na omenjeno temo organiziralo sestanek s predstavniki Geodetske uprave RS, Davčne uprave RS ter Ministrstva za finance. Preučujejo se možnosti, ki bi v praksi predstavljale najboljše možne rezultate. Ker so usklajevanja s predstavniki zgoraj omenjenih organov v teku, poenotenega predloga še ni, vam v tej fazi ne moremo ponuditi konkretnejših informacij, izpostavimo lahko le, da ugotavljamo možnosti za poenoteno poročanje na enem mestu z možnostjo izmenjave podatkov med organi, s čimer se zasleduje načelo »vse na enem mestu« in »samo enkrat«.

Priloge:

Komentarji