Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

davek na lenuhe

2969 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Dobil sem poziv naj razjasnem svoj spodnji predlog:

Pozdravljeni!

Ko to berem in razne druge stvari mi je kar malo hudo. Kdor želi nekaj delati je takoj ne podprt ampak zavrt z vseh mogočih stvareh. Predlagam davek na lenuhe, to mislim tiste ljui, ki že veliko let doma posedajo in se žalijo kako jim je težko, dela po ne sprejmejo nobenega!

Dokler bo v tej mali državici za alpami nedelo bolj cenjeno kakor delo bomo vedno na repu razvitega sveta.

Pa lep pozdarav!

pozv:

Spoštovani. Vljudno prosimo, da dopolnite vaš predlog z naslovom »davek na lenuhe« (http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/5304) oziroma natančneje pojasnite vaše razumevanje lenuha, ki bi bil davčni zavezanci za davek, ki ga predlagate. Ali sem spada mati, ki ni zaposlena saj skrbi za gospodinjstvo z 9 otroci; upokojenci; prejemniki socialne pomoči… Prijazen pozdrav, Urad vlade za komuniciranje

Vglavnem ne vem kje se to popravi na obstoječem zato pišem ponovno. Na takšna družina je v sloveniji velika redkost, če bi gledali to leta 1931 bi bila družina s devetimi otroki vsakdanja. takšnim bi še dodelik kakšno pomoč!

Za lenuhe pa mislim naslednje: poznam veliko ljudi v moji okolici ki cel dan presedijo v hiši in ne delajo nič. niso bolani, so zdravi vendar odklanjajo dela ki so jim ponujena. Nato pa konec meseca dobijo za takšna dejanja še nagrado v denarni obliki!

Sam imam podjetje + kmetijo s katero dajem plače kar nekaj ljudem, družinam, pa so res enaki delavci tistim ki ne delajo da dobijo samo par evrov več? Zakaj bi morali drugi plačevati za nekatere ki samo posedajo? Zakaj moram jaz delati od jutra do večera da poleg tega še takšne podpiram? Draga Slovenija iskreno upam ali se "zrihtaj" ali pa propadi in naj na naše mesto pridejo nemci ali kakšen drug narod ki bo vedel kako se gospodari!!

26 glasov

21 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J janez_pe 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 1. 2014

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Analiza obstoječega stanja:

Status brezposelne osebe, pogoje za pridobitev tega statusa in pravice ter dolžnosti brezposelnih oseb ureja Zakon o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 80/10, 40/12-ZUJF, 21/13, 63/13-ZIUPTDSV, 63/13 in 100/13; v nadaljevanju: ZUTD), ki določa razloge za prenehanje vodenja osebe v evidenci brezposelnih oseb, kar je sicer pogoj za pridobitev denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, v skladu z 28. členom Zakona o socialno varstvenih prejemkih (Uradni list RS, št. 61/10, 40/11, 110/11-ZDIU12, 40/12-ZUJF, 14/13 in 99/13; v nadaljevanju: ZSVarPre) pa tudi za pridobitev oziroma ohranitev pravice do denarne socialne pomoči.

Osebo se v skladu s 129. členom ZUTD preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb med drugim tudi v primeru, če odkloni vključitev v program aktivne politike zaposlovanja (APZ) ali krši obveznosti, sprejete s pogodbo o vključitvi v program APZ, če oseba odkloni ustrezno ali primerno zaposlitev ali si pri razgovoru za zaposlitev ne prizadeva za pridobitev zaposlitve, če oseba ni aktivni iskalec zaposlitve, razen če je te obveznosti oproščena z zaposlitvenim načrtom, ali če oseba odkloni podpis zaposlitvenega načrta skladno s šestim odstavkom 113. člena ZUTD.

Na podlagi 28. člena ZSVarPre do denarne socialne pomoči ni upravičena oseba, ki (med drugim) brez utemeljenih razlogov zavrača, se izogiba ali opušča aktivnosti, ki bi lahko oziroma lahko privedejo do njene zaposlitve; za takšne razloge med ostalim štejejo tudi neprijavljenost pri zavodu, kadar bi se oseba po predpisih, ki urejajo trg dela, lahko štela za brezposelno osebo, in razlogi, zaradi katerih zavod osebo preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb (enaki tistim v ZUTD, ki so že našteti zgoraj).

Analiza predloga in razlogi za njegovo (ne)primernost:

Brezposelnost je v zdajšnjem času gospodarske krize žal precej vsakdanji pojav. Glede na število brezposelnih oseb na eni strani ter obseg ponudbe prostih delovnih mest, objavljenih preko Zavoda RS za zaposlovanje (v nadaljevanju: zavod) in drugih posrednikov zaposlitve, je jasno, da v Republiki Sloveniji kar nekaj oseb ostaja vsak dan doma ter za svoje preživetje in preživetje svojih družinskih članov potrebuje finančno pomoč države, kar hkrati predstavlja tudi velike možnosti izkoriščanja sistema dodeljevanja posameznih socialnih pravic. Vendar pa je v veljavni zakonodaji predvidenih tudi nekaj tkim. »varovalk«, ki služijo temu, da do socialnih transferjev in do različnih prejemkov iz posameznega socialnega zavarovanja niso upravičeni tisti, ki ne izpolnjujejo obveznosti, predpisanih v področni zakonodaji.

Zgoraj omenjeno področje je po našem mnenju z vidika zakonodaje, ki spada v pristojnost Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (ZUTD, Zakon o socialno varstvenih prejemkih), že urejeno in ne zahteva dodatnega normiranja. Izpolnjevanje pogojev za vodenje v evidenci brezposelnih oseb se dosledno preverja in v primeru ugotovitve določene kršitve iz naslova obveznosti aktivnega iskanja zaposlitve zavod brezposelno osebo po uradni dolžnosti preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb, oseba pa se 6 mesecev po prenehanju vodenja v evidenci brezposelnih oseb vanjo ne more ponovno prijaviti. Pristojni center za socialno delo po prejemu obvestila o izdaji takšne odločbe prav tako po uradni dolžnosti odloči o prenehanju izplačevanja denarne socialne pomoči. Kot je razvidno iz podanih pojasnil, so brezposelne osebe, ki ne izpolnjujejo obveznosti iz naslova aktivnega iskanja zaposlitve, za to tudi ustrezno sankcionirane.

Priloge:

Komentarji